Γάζα: Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στη World Central Kitchen

Διεξοδική έρευνα για την επίθεση ζητούν ΕΕ και ΗΠΑ. Εξηγήσεις από το Ισραήλ απαιτούν Βρετανία και Ισπανία. Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι από πέντε χώρες έχασαν τη ζωή τους. Η αντίδραση Νετανιάχου.

Γάζα: Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στη World Central Kitchen

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στο κονβόι ανθρωπιστικής Οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ συμμετείχαν στην διαδικασία παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου της Κύπρου.

Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερις εργαζόμενοι από την Πολωνία, τη Βρετανία, την Αυστραλία κι ένας με διπλή υπηκοότητα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά

Την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το γεγονός ζήτησε ο Λευκός Οίκος, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό γεγονός. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα της στην περιοχή.

Διεξοδική έρευνα ζητά η ΕΕ

«Θρηνούμε με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε διεξοδική έρευνα γι' αυτήν την τραγωδία», αναφέρει με ανάρτησή της στο «Χ» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει στο «Χ»: «Αποτίω φόρο τιμής στους εργαζόμενους της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Η World Central Kitchen είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την ανακούφιση του πόνου του λαού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διοχέτευσης τροφίμων μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους τους».

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, εξήγησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η ΕΕ ζητά διεξοδική έρευνα «για να έχει ξεκάθαρη εικόνα τί συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος». Υπογράμμισε την «καταδίκη» της ΕΕ για την επίθεση αυτή στους εργαζομένους ανθρωπιστικής βοήθειας και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο Π. Στάνο, χαρακτήρισε «τραγικό γεγονός» την επίθεση στους εργαζόμενους την ώρα του καθήκοντος, ενώ βοηθούσαν τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη θα πρέπει να διερευνηθούν και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο «Χ» έγραψε: «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του προσωπικού του World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας. Παρόλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται». O Ζ. Μπορέλ πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση και ενισχυμένη προστασία των αμάχων, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως». 

«Εξοργισμένες οι ΗΠΑ»

Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «εξοργισμένες» από το θανατηφόρο χτύπημα των Ισραηλινών δυνάμεων στη συνοδεία World Central Kitchen τη νύχτα.

«Είμαστε εξοργισμένοι για το χτύπημα του IDF που σκότωσε αριθμό αμάχων εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας χθες από το World Central Kitchen, το οποίο εργάζεται ασταμάτητα για να φέρει φαγητό σε όσους πεινούν στη Γάζα», είπε ο Κίρμπι.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον ιδρυτή του WCK Χοσέ Αντρές για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν μια ευρεία έρευνα: «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα δημοσιοποιηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες».

Εξηγήσεις από το Ισραήλ ζητούν Βρετανία και Ισπανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η είδηση πως εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική οργάνωση, ανάμεσά τους και ένας βρετανός υπήκοος, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην Γάζα είναι «πολύ οδυνηρή» και κάλεσε το Ισραήλ να ερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις.

«Βρετανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία και θα παράσχουμε υποστήριξη στις οικογένειές τους», έγραψε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Χ.

«Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να προστατεύονται και να είναι σε θέση να κάνουν την δουλειά τους. Ζητήσαμε από το Ισραήλ να ερευνήσει αμέσως και να δώσει συνολικές και διαφανείς εξηγήσεις γι' αυτό που συνέβη».

Ο Πέδρο Σάντσεθ από την Ιορδανία και τον προσφυγικό καταυλισμό Hussein της UNRWA όπου βρίσκεται, ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ για τον θάνατο των συνεργατών της ΜΚΟ World Central Kitchen.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δημοσίευσε «ειλικρινείς λέξεις συμπαράστασης» στην οικογένεια ενός εθελοντή που είχε προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρει πώς σκοτώθηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ.

Νετανιάχου: Αυτά συμβαίνουν σε καιρό πολέμου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τραγικό και ακούσιο» το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τους επτά εργαζόμενους στην μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen στην Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοια συμβαίνουν σε καιρό πολέμου».

«Το εξετάζουμε επισταμένως και βρισκόμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις (των χωρών των ξένων που σκότωσε η ισραηλινή επίθεση) και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί», δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως επτά συνεργάτες της αμερικανικής μκο World Central Kitchen σκοτώθηκαν στη Γάζα από «ακούσιο» ισραηλινό πλήγμα.

«Δυστυχώς χθες (Δευτέρα), συνέβη ένα τραγικό περιστατικό, οι δυνάμεις μας έπληξαν ακούσια αθώους στη Λωρίδα της Γάζας», είπε, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το νοσοκομείο Hadassah όπου υπεβλήθη το βράδυ της Κυριακής σε επέμβαση κήλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v