Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταϊβανέζικα τσιπ τελευταίας τεχνολογίας made in USA

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, θα φτιάξει εγκαταστάσεις στην Αριζόνα με αντάλλαγμα επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων. Ενισχύει τις φιλοδοξίες Μπάιντεν για εγχώρια παραγωγή.

Ταϊβανέζικα τσιπ τελευταίας τεχνολογίας made in USA

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), συμφώνησε να κατασκευάζει τα πιο προηγμένα προϊόντα της στην Αριζόνα από το 2028, δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να φέρει την αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ στο εσωτερικό της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η TSMC θα παράγει τα πιο σύγχρονα τσιπ των 2 νανομέτρων σε ένα δεύτερο εργοστάσιο που κατασκευάζει στο Φοίνιξ, γεγονός που σηματοδοτεί αναβάθμιση από τα προηγούμενα σχέδιά της.

Θα αυξήσει επίσης την επένδυσή της στις ΗΠΑ από 40 δισ. δολάρια σε 65 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου, με τεχνολογία 2 ν.μ. ή ακόμη πιο προηγμένη τεχνολογία, το οποίο θα λειτουργήσει έως το 2030.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ταϊβανέζικη εταιρεία και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον θα της παράσχει 6,6 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις και έως 5 δισ. δολάρια σε δάνεια.

Οι επιδοτήσεις εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου Chips Act, ο οποίος ψηφίστηκε το 2022 για την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε συμφωνία για επιχορηγήσεις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων και δάνεια ύψους έως 11 δισ. δολαρίων για την Intel της Silicon Valley, η οποία έχει δεσμευτεί για νέες επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Η δέσμευση της TSMC βοηθά τον Λευκό Οίκο να προχωρήσει προς την επίτευξη του στόχου του να μεταφέρει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής προηγμένων τσιπ στην επικράτεια μέχρι το 2030. Το 90% των τσιπ τελευταίας τεχνολογίας κατασκευάζονται σήμερα στην Ταϊβάν, με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να οφείλεται εν μέρει στους φόβους για κινεζική εισβολή στο νησί.

Η συμφωνία σημαίνει ότι μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αντί οι κατασκευαστές τσιπ, όπως η Nvidia και η AMD, να βασίζονται στην ασιατική παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v