Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουνό χρέους για την Atos, αναζητά 1,2 δισ. σε μετοχές και δάνεια

Η εταιρεία πληροφορικής, που κάποτε χαιρετίστηκε ως το ανερχόμενο αστέρι της τεχνολογικής βιομηχανίας της Γαλλίας, παρουσίασε σχέδιο αναδιάρθρωσης στους πιστωτές της.

Βουνό χρέους για την Atos, αναζητά 1,2 δισ. σε μετοχές και δάνεια

Η δοκιμαζόμενη γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos αναζητά 600 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις δανείων για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης έως το 2025, σύμφωνα με σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε στους πιστωτές.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Atos στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026 και θέλει να παρατείνει τις υπόλοιπες λήξεις του χρέους της κατά πέντε χρόνια, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι αναζητούσε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και να μειώσει το χρέος της περίπου κατά το ήμισυ.

Η Atos, που κάποτε χαιρετίστηκε ως το ανερχόμενο αστέρι της τεχνολογικής βιομηχανίας της Γαλλίας, αντιμετωπίζει έναν βουνό από χρέος - και εξαντλούνται οι επιλογές για να το μειώσει. Η εταιρεία οφείλει περίπου 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,65 δισ. ευρώ είναι οφειλόμενα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες για την πώληση τμημάτων της επιχείρησής της στην EPEI του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky και στην Airbus έχουν αποτύχει.

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 97% τα τελευταία επτά χρόνια, με μια σειρά από περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, λογιστικά λάθη, προειδοποιήσεις για τα κέρδη και αντίξοες συνθήκες σε ολόκληρο τον κλάδο να εξαλείφουν σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι τρίτοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προτάσεις χρηματοδότησης για χρέος ή μετοχές έως τις 26 Απριλίου, δήλωσε η Atos. Μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, η Atos έχει εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ από μια ομάδα τραπεζών και ομολογιούχων, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από το γαλλικό κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v