Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζυγίζει επιλογές το Τελ Αβιβ, ισχυρή πίεση ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Εναλλακτικές επιλογές εξετάζει το Τελ Αβιβ. Διχασμένα τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου. Εντονη πίεση από τις ΗΠΑ να μην κλιμακώσει και διαρροές ότι δεν θα το κάνει. Γκαντς: Το Ισραήλ θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή στο Ιράν.

Ζυγίζει επιλογές το Τελ Αβιβ, ισχυρή πίεση ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Η πολύωρη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε το βράδυ χωρίς απόφαση για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να "ανταποκριθεί" – αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το χρονοδιάγραμμα και το πεδίο εφαρμογής. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει να βρει πρόσθετες επιλογές για απάντηση, μεταδίδει το CNN.

Ξεχωριστά, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν επιδιώκουν να κλιμακώσουν σημαντικά την αναμέτρηση με το Ιράν.

«Νομίζω ότι το Ισραήλ μας κατέστησε σαφές ότι δεν επιδιώκει μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν. Δεν είναι αυτό που ψάχνουν. Ψάχνουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι το Ισραήλ «θα ζητήσει μια "πληρωμή" από το Ιράν με τρόπο και χρόνο που μας ταιριάζει».

 

Ζητείται ψυχραιμία

Οι σύμμαχοι του Τελ Αβίβ συνιστούν αυτοσυγκράτηση και την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί σε όλους τους τόνους τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μη δώσουν συνέχεια.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας: μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν, το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων και το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία του Ισραήλ είναι το «φτάνει». 

Η επίθεση

Πάνω από 300 drones και πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από την Τεχεράνη προς σημεία του Ισραήλ, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν. 

Καταρρίψαμε το 99% των drones ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, κάνοντας λόγο για εκτοξεύσεις και από τα εδάφη του Ιράκ και της Υεμένης. Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά συνέδραμαν στην αναχαίτιση. Τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε το σήμα να βγουν οι πολίτες από τα καταφύγια, ενώ σε ισχύ παραμένει μόνο ο συναγερμός σε κοινότητες στα σύνορα στο βόρειο Ισραήλ καθώς γίνεται επίθεση με ρουκέτες από το νότιο Λίβανο προς τα υψίπεδα του Γκολάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μετά την επίθεση του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

Για επιτυχή επίθεση μιλά το Ιράν

Το γεγονός ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν την επίθεση «επιτυχή» παρά το γεγονός ότι προκάλεσε ελάχιστες μόνο ζημιές δείχνει ότι ο στόχος ήταν πάντα περισσότερο η αποστολή ενός μηνύματος αποτροπής παρά η πρόκληση βλάβης.

Η κοινή γραμμή από την Τεχεράνη σήμερα το πρωί είναι ότι η επιχείρηση ήταν μια «αναλογική απάντηση» στην επίθεση στη Δαμασκό και ότι το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σκληρότερα εάν πιεστεί.

Γκαλάντ: Η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

 

Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.

"Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς", δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, πριν τη σύγκληση του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεδριάζει για να αποφασίσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν στη διάρκεια της νύχτας για να αναθέσουν αυτή την απόφαση σε ένα μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον Benny Gantz, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί οι τρεις αντίπαλοι θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Η πρώτη στα χρονικά στρατιωτική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού πάντως βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Νέας Υόρκης). Το Τελ Αβίβ ζητά την καταδίκη του Ιράν για την επίθεση εναντίον του, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Η ιρανική επίθεση, σημειώνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία σε ιρανικό προξενικό κτίριο, όπου σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατηγοί. Είναι η πρώτη φορά που εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση κατά του Ισραήλ, παρά τις δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ τους που χρονολογούνται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η καταδίκη από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών και άλλους ήταν άμεση, με τη Γαλλία να λέει ότι το Ιράν “διακινδυνεύει μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση”, τη Βρετανία να χαρακτηρίζει την επίθεση “απερίσκεπτη” και τη Γερμανία να λέει ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του “πρέπει να τη σταματήσουν αμέσως”.

Χτύπημα και από Χεζμπολά 

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολά ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με την πρώτη να εξαπολύεται ενώ βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

Στην ανακοίνωσή της. η Χεζμπολά, παράταξη προσκείμενη στο Ιράν που εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό καθημερινά τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, διευκρίνισε πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Μικρές υλικές ζημιές σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους – με τη συντριπτική πλειονότητα να αναχαιτίζεται εκτός των συνόρων του Ισραήλ. Είπε ότι πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισαν πάνω από 10 πυραύλους κρουζ, εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε μια στρατιωτική βάση, προκαλώντας μικρές ζημιές, χωρίς τραυματισμούς, ωστόσο ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά στο νότιο Ισραήλ, προφανώς από πυραυλική επίθεση, αν και η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τις συνθήκες του τραυματισμού της. Δήλωσε ότι «η ευρείας κλίμακας επίθεση από το Ιράν είναι μια σημαντική κλιμάκωση» και ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα απαντήσει, είπε μόνο ότι ο στρατός «κάνει και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προστατεύσει την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας. Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι το σύστημα Arrow, το οποίο καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός ατμόσφαιρας, χειρίστηκε τις περισσότερες αναχαιτίσεις και σημείωσε ότι εμπλέκονται «στρατηγικοί εταίροι».

Ιορδανικά μαχητικά αεροσκάφη φέρονται επίσης να κατέρριψαν ιρανικά drones στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Ιορδανίας, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε προειδοποιήσει την Ιορδανία να μην προβεί σε ενέργειες υποστήριξης του Ισραήλ στη διάρκεια των αντιποίνων της Τεχεράνης για την πρόσφατη επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Εκπρόσωπος του του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε τη στρατιωτική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με τους εταίρους της χώρας για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις».

O εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που ενεπλάκησαν στην άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δέχθηκε από το Ιράν τη νύχτα.

«Η Γαλλία διαθέτει τεχνολογία, αεροσκάφη, ραντάρ -και γνωρίζω ότι είχαν εμπλοκή στις περιπολίες του εναέριου χώρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακριβείς λεπτομέρειες για το αν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν κάποιους από τους πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σειρήνες πολέμου ήχησαν σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιράν: Η επίθεση κατά του Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη

Από την πλευρά του το Ιράν, μέσω της αποστολής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», προειδοποιώντας το να μην κάνει «άλλο ένα λάθος». «Η στρατιωτική δράση του Ιράν, η οποία διεξήχθη με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη νόμιμη άμυνα, και ήταν η απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή» ανέφεραν καλώντας τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι "πιο ισχυρή" σε περίπτωση που υπάρξει "απρόσεκτη συμπεριφορά" από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.

«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διευκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δύο εγκαταστάσεις που στοχοθετήθηκαν κυρίως ήταν «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στους σιωνιστές τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «η αεροπορική βάση του Νοβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα σεροσκάφη F-35» που το βομβάρδισαν.

«Αυτά τα δύο κέντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας», διαβεβαίωσε.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση, όμως αν το σιωνιστικό καθεστώς αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε στο έδαφός μας είτε στα κέντρα που μας ανήκουν στη Συρία ή αλλού, η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν εδώ», προειδοποίησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Μπαγερί δήλωσε εξάλλου ότι οι ιρανικές αρχές «έστειλαν ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας ότι, αν συνεργασθούν με το Ισραήλ στις επόμενες ενδεχόμενες ενέργειές τους, οι βάσεις τους δεν θα είναι ασφαλείς».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, New York Times και Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v