Το δίλημμα του Ισραήλ για τα αντίποινα με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Οι σκληροπυρηνικοί της κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ πιέζουν για ισχυρή απάντηση, οι ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση μετά τη «νίκη» του Σαββάτου. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εξετάζει τις επιλογές.

Το δίλημμα του Ισραήλ για τα αντίποινα με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και να μειώσει τον κίνδυνο ενός πλήρους περιφερειακού πολέμου.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Κυριακή για να εξετάσει την απάντηση του εβραϊκού κράτους στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη απόφαση για τα μέτρα που θα λάβει, δήλωσε ένας από τους Ισραηλινούς κυβερνητικούς. Η πηγή πρόσθεσε ότι ήταν σαφές ότι το Ισραήλ έπρεπε να απαντήσει, «αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε και πόσο δυνατά». Νέα συνεδρίαση διεξάγεται σήμερα.

Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση, την πρώτη τέτοια επίθεση από το έδαφός του εναντίον του Ισραήλ, ως αντίποινα για το χτύπημα στο προξενικό του κτίριο στη Δαμασκό αυτόν τον μήνα που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς διοικητές.

Η επίθεση του Ιράν έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι θα προκαλέσει μια κλιμακούμενη απάντηση από το Ισραήλ και θα ωθήσει τη Μέση Ανατολή σε μια πλήρη σύγκρουση.

Το Ισραήλ συζητά τις επιλογές του με όλους τους βασικούς εταίρους του, ειδικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά η απόφαση θα εξαρτηθεί τελικά από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε η κυβερνητική πηγή στους Financial Times.

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι το Ισραήλ θα απαντήσει «με τον τρόπο και τη στιγμή που μας βολεύει».

Ο Μπάιντεν είχε συμβουλεύσει το Ισραήλ να ακολουθήσει μια μετρημένη προσέγγιση. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος. Δεν θέλουμε να δούμε αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στην εκπομπή Meet the Press του NBC. «Δεν αναζητούμε ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι το Ισραήλ είχε «βγει πολύ μπροστά» από την Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ έχει «αποδείξει ξεκάθαρα τη στρατιωτική του ανωτερότητα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 βλήματα, συμπεριλαμβανομένων 170 μη επανδρωμένων αεροσκαφών, 30 πυραύλων κρουζ και 120 βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ. Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι το 99% του μπαράζ είχε αναχαιτιστεί. Ένα κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα στα νότια της χώρας και μια αεροπορική βάση υπέστη μικρές ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν άλλες αναφορές για σοβαρές επιπτώσεις, πρόσθεσε.

Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνηση του Νετανιάχου ζήτησαν αποφασιστική δράση. «Χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση», έγραψε ο Itamar Ben-Gvir, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας στο X, ενώ ο Bezalel Smotrich, υπουργός Οικονομικών, είπε ότι εάν το Ισραήλ «διστάσει», τότε «θα θέσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε υπαρξιακό κίνδυνο».

Ο στρατηγός Mohammad Bagheri, αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι στοχεύοντας το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, το Ισραήλ «πέρασε μια κόκκινη γραμμή».

«Η αποστολή ολοκληρώθηκε και η επιχείρηση τελείωσε, δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε περαιτέρω», είπε ο Bagheri, αλλά εάν το Ισραήλ επέλεγε να «διαπράξει οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας, είτε στο έδαφός μας είτε σε εγκαταστάσεις μας στη Συρία και αλλού, η επόμενη επιχείρηση θα είναι μεγαλύτερη».

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι η συνάντηση των ηγετών της G7 για την κρίση την Κυριακή «καταδίκασε ομόφωνα την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε. Ο Μισέλ είπε επίσης ότι «ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ιδίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά».

Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων κατά του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση, αλλά δεν βρέθηκε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους, δήλωσε άτομο που ενημερώθηκε για τη συζήτηση. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση της G7, είπε ότι συζητούνται οι κυρώσεις κατά του Ιράν, που στοχεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πυραυλικά του προγράμματα.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι οι επιθέσεις αντιπροσώπευαν μια «μεγάλη νίκη για το Ισραήλ», δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι βλήματα καταρρίφθηκαν και η χώρα είχε λάβει υποστήριξη και αλληλεγγύη από όλους τους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν αλλά προέτρεψε τα μέλη του Οργανισμού να μην κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μέσω αντιποίνων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Γκουτέρες είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η περιοχή ήταν «στο χείλος του γκρεμού», με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας «καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας».

«Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v