Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόλο-κλειδί διεκδικεί η Γαλλία στο ζήτημα του Ιράν

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία συμμετείχε στην αναχαίτιση ιρανικών drones μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Στόχος η επίτευξη «Ολυμπιακής εκεχειρίας».

Ρόλο-κλειδί διεκδικεί η Γαλλία στο ζήτημα του Ιράν

Τη θέλησή του «να αποφευχθεί με κάθε τρόπο» μία κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ που σημειώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. «Αυτός είναι ο φόβος που έχουμε όλοι» είπε, τονίζοντας τους στόχους του για την επίτευξη μιας «Ολυμπιακής εκεχειρίας».

Σχετικά με τη συμμετοχή της Γαλλίας στην αναχαίτιση των ιρανικών κτυπημάτων, εξήγησε ότι, από την αεροπορική βάση που διατηρεί στην Ιορδανία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γαλλικά αεροπλάνα απογειώθηκαν, κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, και αναχαίτισαν τους ιρανικούς πυραύλους και τα drones που στόχευαν το Ισραήλ.

Το περιστατικό έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και μετά από παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιορδανίας από το Ιράν. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι η Γαλλία ήταν σε πλήρη συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Συνεργασία για την επίτευξη «Ολυμπιακής εκεχειρίας»

«Θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί μια ανάφλεξη στην περιοχή και ως εκ τούτου θα πρέπει να πεισθεί το Ισραήλ να μην απαντήσει κλιμακώνοντας.

Αντίθετα, θα πρέπει να επιδιώξουμε την απομόνωση του Ιράν. Να πείσουμε τις χώρες της περιοχής ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο. Να αυξήσουμε τις κυρώσεις, να ενισχύσουμε την πίεση στις πυρηνικές δραστηριότητες και να βρούμε έναν δρόμο για την ειρήνη στην περιοχή. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ζητάμε σύνεση για τη Ράφα και κατάπαυση του πυρός, ώστε να προχωρήσουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» είπε.

Κοντά 100 μέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε: «Θέλουμε να εργαστούμε για την Ολυμπιακή εκεχειρία και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για να δεσμεύσουμε πολλούς από τους εταίρους μας».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v