Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί χάλασε το deal για τους ομήρους, τι ζητά η Χαμάς

Αυξάνει τις απαιτήσεις της προκειμένου να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης πυρός και απελευθέρωσης ομήρων η παλαιστινιακή οργάνωση, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές. ΗΠΑ: Η Χαμάς εμποδίζει τη συμφωνία, να εξηγήσουν γιατί το κάνουν.

Γιατί χάλασε το deal για τους ομήρους, τι ζητά η Χαμάς

Λιγότερους από 20 ομήρους είναι πρόθυμη -και έτοιμη- να απελευθερώσει η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνοντας λόγο για όλο και πιο αυξημένες απαιτήσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Επιπροσθέτως, ζητά απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού κρατουμένων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές, μεταξύ αυτών και κατηγορουμένων ή καταδικασμένων για δολοφονίες, μεταδίδουν Channel 12 και Times of Israel.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Χαμάς επιθυμεί να υπάρξει διεθνής εγγύηση -για την πρώτη φάση της συμφωνίας- ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τον πόλεμο και θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του, επιτρέποντας την επιστροφή των κατοίκων της βόρειας Γάζας στα σπίτια τους.

Ισραηλινός αξιωματούχος, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, εκτιμά ως εκ τούτου ότι η απάντηση της Χαμάς καταδεικνύει πως ο ηγέτης της στη Γάζα Γιαχία Σινγουάρ δεν επιθυμεί συμφωνία και επιδιώκει κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης.

ΗΠΑ: Η Χαμάς στέκεται εμπόδιο για την κατάπαυση πυρός

Η Χαμάς είναι το εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Το Ισραήλ προχώρησε σε «σημαντική κίνηση» υποβάλλοντας μια λογική πρόταση στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους, δήλωσε στο πλαίσιο ενημέρωσης.

«Υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι που περιλαμβάνει πολλά απ' αυτά ισχυρίζεται ότι θέλει να επιτύχει η Χαμάς, κι όμως δεν τη δέχονται», είπε ο Μίλερ.

«Αν την αποδέχονταν», πρόσθεσε ο ίδιος, «θα επέτρεπαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τουλάχιστον έξι εβδομάδων, κάτι που θα ωφελούσε τον παλαιστινιακό λαό τον οποίο ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν. Θα μας επέτρεπε επίσης να βελτιώσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Και κατέληξε ο Μάθιου Μίλερ: «Η Χαμάς πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο και στον παλαιστινιακό λαό γιατί δεν αποδέχεται τη συμφωνία. Η Χαμάς αυτή τη στιγμή είναι το εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v