Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνας διοικητής «Ασπίδες»: Δεν μας επηρεάζει η επίθεση του Ιράν

Δεν έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ερυθρά, δηλώνει ο αρχιπλοίαρχος Γρυπάρης, ζητώντας ωστόσο διπλάσιο αριθμό πολεμικών σκαφών ώστε να μην παρεμποδίζεται η ναυσιπλοΐα.

Ελληνας διοικητής «Ασπίδες»: Δεν μας επηρεάζει η επίθεση του Ιράν

Οι επιχειρήσεις της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν επηρεαστεί από την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ωστόσο η δύναμη χρειάζεται περισσότερα πολεμικά πλοία προκειμένου να προστατεύονται τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν μια τεράστια περιοχή», είπε στο Reuters ο διοικητής της επιχείρησης αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης.

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό την ελληνική ονομασία «Ασπίδες», ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με σκοπό την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούθι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν, στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στη Γάζα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», δήλωσε στο Reuters ο αρχιπλοίαρχος Γρυπάρης από την έδρα της αποστολής στη Λάρισα.

Η αποστολή έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 10 drones και αναχαίτισε τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους στη Λάρισα. Συνόδευσε επίσης 79 εμπορικά πλοία προκειμένου να διασχίσουν με ασφάλεια την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Οι τέσσερις φρεγάτες της αποστολής, από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, περιπολούν σε μια αχανή περιοχή που εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα έως τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό, έκταση διπλάσια από το έδαφος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αρχιπλοίαρχος Γρυπάρης είπε ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές να δεσμεύσουν περισσότερα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«(Χρειαζόμαστε) τουλάχιστον τον διπλάσιο αριθμό σε σχέση με τώρα», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v