Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινη κάρτα στον Μακρόν από το γαλλικό δημοσιονομικό συμβούλιο

Αναξιόπιστα τα περί μείωσης του ελλείμματος, αποφαίνεται το αρμόδιο εποπτικό όργανο της χώρας. Δεν βγαίνουν τα νούμερα στο σχέδιο για μείωση δαπανών. Λογιστικοί ακροβατισμοί θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.

Κίτρινη κάρτα στον Μακρόν από το γαλλικό δημοσιονομικό συμβούλιο

Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% της παραγωγής μέχρι το 2027 στερείται αξιοπιστίας και θα απαιτούσε πρωτοφανείς προσπάθειες για τον περιορισμό των δαπανών, αποφάνθηκε το δημοσιονομικό εποπτικό όργανο της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις μπροστά σε μια δημοσιονομική στενωπό, καθώς το έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, λόγω ασθενέστερων επιδόσεων τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τα φορολογικά έσοδα, σε σχέση με τις προσδοκίες.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας αναθεώρησε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του και πλέον προβλέπει χάσμα 5,1% για την οικονομική παραγωγή φέτος και 4,1% για το 2025, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις 4,4% και 3,7% αντίστοιχα. Στόχος είναι επίσης το 3,6% για το 2026 και το 2,9% για το 2027, αντί για 2,7%, μεταδίδει το Bloomberg.

 

«Αυτή η πρόβλεψη στερείται αξιοπιστίας», ανέφερε σε δήλωση το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιων Οικονομικών. «Τέτοια προσπάθεια στις δαπάνες δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και η τεκμηρίωσή της είναι ακόμη ελλιπής».

Η αρχή υποστήριξε επίσης ότι τα σχέδια του Μακρόν για τόσο μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό θα επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για υψηλή ανάπτυξη την εν λόγω περίοδο έχουν μικρή συνάφεια με το μέγεθος της προσαρμογής», ανέφερε το συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v