Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο βέτο για το Παλαιστινιακό ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Η πλήρης ένταξη των Παλαιστινίων στον Οργανισμό τίθεται σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας λίαν προσεχώς. Η αποδοχή όλων θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να ανασύρει και πάλι το βέτο από την εργαλειοθήκη της, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Νέο βέτο για το Παλαιστινιακό ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία την Παρασκευή σχετικά με το αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, κίνηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, αναμένεται να εμποδίσουν καθώς ουσιαστικά θα σήμαινε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Το 15μελές συμβούλιο πρόκειται να ψηφίσει το μεσημέρι της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη επί σχεδίου ψηφίσματος που συνιστά στη 193μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσαν διπλωμάτες.

Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία ή Κίνα, προκειμένου να εγκριθεί. Διπλωμάτες λένε ότι η πρόταση πιθανώς θα έχει την υποστήριξη έως και 13 μελών του συμβουλίου, κάτι που θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους.

Ανώτερος διπλωμάτης κράτους που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας είπε στους Times of Israel ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο εάν τελικώς διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι το παλαιστινιακό κράτος θα προωθηθεί αποτελεσματικότερα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, παρά με μονομερείς διακηρύξεις στον ΟΗΕ, οι οποίες δεν θα είχαν πρακτικό αντίκτυπο στο πεδίο.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι επί του παρόντος βρίσκονται εν τω μέσω προσπαθειών για την προώθηση της υπόθεσης στο πλαίσιο των διπλωματικών τους δεσμεύσεων, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τη διαμεσολάβηση για σύναψη συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v