Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρθηκε από την Ερυθρά Θάλασσα το ιρανικό πλοίο «μυστήριο»

Το Behshad που οι ΗΠΑ και δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι βοηθούσε τους Χούθι να στοχεύσουν εμπορικά πλοία πλέει προς το Ιράν. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την κίνησή του.

Αποσύρθηκε από την Ερυθρά Θάλασσα το ιρανικό πλοίο «μυστήριο»

Ένα ιρανικό πλοίο που έχει συνδεθεί με επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα επιστρέφει στη βάση του, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία προετοιμάζεται για μια πιθανή ισραηλινή επίθεση.

Το Behshad, το οποίο το Ιράν αποκαλεί σκάφος «πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης», εγκατέλειψε τη θέση του κοντά στις ακτές της Υεμένης στις 4 Απριλίου και στη συνέχεια σταμάτησε να εκπέμπει την τοποθεσία του έως ότου εμφανίστηκε ξανά κοντά στα στενά του Ορμούζ σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν αργότερα την Πέμπτη.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Ιράν είναι «βαθιά μπλεγμένο» στην εκστρατεία των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται. Το Behshad ήταν αντικείμενο κυβερνοεπίθεσης από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος για τον υποτιθέμενο ρόλο του στη συλλογή πληροφοριών για τις επιθέσεις, ανέφερε το NBC τον Φεβρουάριο, επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι αναλυτές της EOS Risk Group και της Dryad Global έχουν επίσης συνδέσει το Behshad με την εκστρατεία των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δεν έχουν σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις του Behshad και δεν είναι σαφές εάν το πλοίο θα επιστρέψει στον Κόλπο του Άντεν. Είχε αναπτυχθεί εκεί για να αντικαταστήσει ένα άλλο σκάφος, το Saviz, το οποίο υπέστη ζημιά από μαγνητικές νάρκες το 2021 κατά τη διάρκεια μιας άλλης περιόδου έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v