Οργή του ισραηλινού αρχιστράτηγου κατά του Νετανιάχου

Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική επόμενης ημέρας και ο στρατός αναγκάζεται να επιστρέφει ξανά σε σημεία που «εκκαθάρισε». Ενταση και στις σχέσεις εντός της κυβέρνησης.

Οργή του ισραηλινού αρχιστράτηγου κατά του Νετανιάχου

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Χέρζι Χαλέβι, τσακώθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων για την ασφάλεια αυτό το Σαββατοκύριακο για την αποτυχία ανάπτυξης μιας στρατηγικής για την «επόμενη ημέρα» αναφορικά με το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με το Channel 13.

«Τώρα λειτουργούμε ξανά στη Jabaliya. Εφόσον δεν υπάρχει διπλωματική κίνηση για την ανάπτυξη ενός κυβερνητικού οργάνου στη Λωρίδα που δεν είναι η Χαμάς, θα πρέπει να ενεργούμε ξανά και ξανά στα ίδια μέρη για να διαλύσουμε την υποδομή της Χαμάς», είπε ο Χαλέβι σύμφωνα με το δίκτυο. «Θα είναι ένα έργο Σισύφειο».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του IDF προέτρεψαν τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν αποφάσεις και να διαμορφώσουν μια στρατηγική. Επιπλέον, μέλη του υπουργικού συμβουλίου φέρεται να προειδοποίησαν τον Νετανιάχου ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ και η έλλειψη λήψης αποφάσεων τις τελευταίες εβδομάδες «απλώς διακινδυνεύει ζωές».

Ξεχωριστά, οι ειδήσεις του Channel 12 αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου μίλησε πρόσφατα με τον επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, για το ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού, αφού ο τελευταίος του είπε ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant για συνομιλίες «που έλαβαν υπόψη όλα τα μέτωπα και τις εκτιμήσεις»

"Τι; Κάνεις στρατηγικές συζητήσεις με τον υπουργό Άμυνας;» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου. «Τι είδους ερώτηση [είναι αυτή]; Φυσικά», φέρεται να απάντησε ο Μπαρ.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Νετανιάχου σημείωσε στη συνέχεια ότι τόσο η Shin Bet όσο και η Mossad υπάγονται σε αυτόν, όχι στον Gallant, ο οποίος με τη σειρά του «ανταπέδωσε».

«Αποτρέπετε τον υπουργό Άμυνας να κάνει στρατηγικές συζητήσεις; Ποιος άλλος θα τους κρατήσει αν όχι εμείς;» Ο Gallant αναφέρεται ότι είπε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Νετανιάχου είπε ότι οι στρατηγικές διαβουλεύσεις «γίνονται μόνο εδώ», προκαλώντας άλλη μια θερμή απάντηση από τον Gallant. «Κάθε φορά που κάνετε στρατηγικές συζητήσεις ερχόμαστε προετοιμασμένοι. Είναι καθήκον μου να κάνω συναντήσεις για να έρθω εδώ προετοιμασμένος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κάνετε αυτές τις συζητήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v