Ισραήλ: Εντολή για κατασκευή «υπερόπλου» για τη μάχη κατά της Χαμάς

Οπλο που δεν έχει αντίστοιχο στον κόσμο ζήτησε ο υπουργός Αμυνας από την ισραηλινή Διεύθυνση Ανάπτυξης. Προχωρά, παράλληλα, το σύστημα λέιζερ αλλά και το Arrow 4.

Ισραήλ: Εντολή για κατασκευή «υπερόπλου» για τη μάχη κατά της Χαμάς

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας (DDR&D ή MAFAT στα εβραϊκά), Danny Gold, σε ιδιωτική συνομιλία να αναπτύξει έναν τύπο όπλου που κανείς δεν γνωρίζει και που δεν έχει αντίστοιχο στον κόσμο, γράφει η Jerusalem Post.

Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε το όπλο να σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με σενάρια μάχης στις συνεχιζόμενες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι τρομοκράτες καταφέρνουν να κρυφτούν υπό την κάλυψη κτιρίων και υπόγειων υποδομών σε μεγάλες περιοχές.

Η οδηγία του Gallant έρχεται στη σκιά αμερικανικών απειλών να σταματήσουν τις αποστολές όπλων και της πρωτοφανούς επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η MAFAT ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας ότι η ανάπτυξη του συστήματος λέιζερ για χρήση στον αέρα και την ξηρά προχωρά πέρα από τις προσδοκίες. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι δεν έχει διεξαχθεί δοκιμή πυροδότησης όπλου λέιζερ.

Το σύστημα λέιζερ εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικό τα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται να αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια για να αρχίσει να αναχαιτίζει αεροσκάφη, ρουκέτες και βλήματα όλμων και θα χρησιμεύσει ως συμπληρωματικό σύστημα του Iron Dome.

Η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος Arrow 4 προχωρά, επίσης, σύμφωνα με τις προσδοκίες σε συνεργασία με αμυντικές βιομηχανίες και ήδη προκαλεί σημαντικό ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Ερχεται μετά την πρόσφατη επιτυχία του συστήματος Arrow κατά των απειλών που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, το Ιράκ και την Υεμένη.

Η Gallant ενέκρινε επίσης έναν ειδικό προϋπολογισμό για τη MAFAT, για να επιταχύνει την ανάπτυξη εξαιρετικά προηγμένων τσιπ που θα βελτιώσουν τις υπολογιστικές δυνατότητες διαφόρων ισραηλινών πυρομαχικών και θα βελτιώσουν την απόδοση στο πεδίο της μάχης.

Αξιωματούχοι ασφαλείας τονίζουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να αναπτυχθεί και να είναι σε θέση να επωμιστεί το κόστος της μάχης στη Λωρίδα της Γάζας, στα βόρεια σύνορα και σε άλλες περιοχές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v