Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει δεσμούς με ισραηλινά ινστιτούτα το Πανεπιστήμιο της Γάνδης

Τρία ισραηλινά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα δεν συμβαδίζουν πλέον με την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρεσβεύει το βελγικό πανεπιστήμιο, δήλωσε ο πρύτανης. Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές χαιρετίζουν και συνεχίζουν.

Κόβει δεσμούς με ισραηλινά ινστιτούτα το Πανεπιστήμιο της Γάνδης

Το πανεπιστήμιο της Γάνδης (UGent), στο Βέλγιο, διακόπτει τους δεσμούς του με τρία ισραηλινά εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν συμβαδίζουν πλέον με την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρεσβεύει το πανεπιστήμιο, όπως δήλωσε ο πρύτανής του.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα και από τις αρχές του μήνα πραγματοποιούν καταλήψεις σε τμήματα του πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του ιδρύματος Ρικ βαν ντε Βάλε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πανεπιστήμιο διακόπτει τους δεσμούς του με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon, το ερευνητικό ινστιτούτο ΜΙGAL Galilee Research Institute και το Volcani Center, το οποίο πραγματοποιεί έρευνα στον αγροτικό τομέα.

«Αξιολογούμε αυτή τη στιγμή αυτούς τους τρεις εταίρους μας ως (πολύ) προβληματικούς, σύμφωνα με την εξέταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου της Γάνδης, σε αντίθεση με τη θετική αξιολόγηση που είχαμε κάνει στην αρχή της συνεργασίας μας», είπε ο Βαν ντε Βάλε.

Οι συνεργασίες με το ΜΙGAL Galilee Research Institute και το Volcani Centre «δεν είναι πλέον επιθυμητές» εξαιτίας της σχέσης τους με ισραηλινά υπουργεία, όπως διαπίστωσε έρευνα του πανεπιστημίου της Γάνδης, και η συνεργασία με το Holon Institute «ήταν προβληματική» επειδή παρείχε υλική στήριξη στον στρατό για ενέργειες στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι η απόφαση θα επηρεάσει τέσσερα πρότζεκτ. Τα τρία ισραηλινά ιδρύματα δεν σχολίασαν άμεσα.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό VRT ότι χαιρετίζουν την απόφαση αλλά τη θεωρούν απλώς ένα πρώτο βήμα. Είπαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις τμημάτων του πανεπιστημίου «μέχρι το UGent να διακόψει τους δεσμούς με όλα τα ισραηλινά ιδρύματα».

Οι ενέργειές τους αντικατοπτρίζουν εκείνες φοιτητών στις ΗΠΑ και αλλού στην Ευρώπη που ζητούν άμεσα μόνιμη εκεχειρία, καθώς και τη διακοπή των οικονομικών δεσμών των σχολών με εταιρείες που, όπως υποστηρίζουν, επωφελούνται από την καταπίεση των Παλαιστινίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v