Ζημιές σε διυλιστήριο της Ρωσίας από ουκρανική επίθεση με drones

Άγνωστη η κλίμακα των προβλημάτων που προκλήθηκαν. Καταρρίψεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανακοίνωσε από την πλευρά της και η Ουκρανία.

Ζημιές σε διυλιστήριο της Ρωσίας από ουκρανική επίθεση με drones

Το διυλιστήριο πετρελαίου στο Σλαβιάνσκ της Ρωσίας, που βρίσκεται στην περιφέρεια Κρασνοντάρ, υπέστη ζημιές από επίθεση τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο ασφάλειας της εταιρίας.

Έξι drones συνετρίβησαν στο έδαφος στην περιοχή του διυλιστηρίου στο Σλαβιάνσκ, στη νότια περιφέρεια Κρασνοντάρ της Ρωσίας, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Κυριακή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ανέφερε πως το διυλιστήριο διέκοψε τη λειτουργία του μετά την επίθεση.

"Υπάρχουν ζημιές. Η κλίμακα και το μέγεθός τους θα προσδιοριστούν", δήλωσε σήμερα ο εν λόγω αξιωματούχος, ο Έντουαρντ Τρούντνεφ, σύμφωνα με το TASS.

Το διυλιστήριο στην Σλαβιάνσκ είναι ένα ιδιωτικό εργοστάσιο με δυνατότητες παραγωγής περίπου 100.000 εκατομμύριο βαρελιών την ημέρα. Προμηθεύει πετρέλαιο τόσο για εγχώρια χρήση όσο και για εξαγωγή.

Η Ρωσία ανέφερε αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφός της από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στην περιφέρεια του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ουκρανία: Καταρρίψαμε 29 ρωσικά drones στη διάρκεια της νύχτας

Στο μεταξύ η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε 29 drones που εκτόξευσε η Ρωσία στη διάρκεια μιας νέας νυχτερινής επίθεσης.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε "και τα 29 drones Shahed 131/136" ιρανικής κατασκευής, που εκτοξεύθηκαν από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και τη νότια Ρωσία, διευκρίνισε η ΠΑ στο Telegram.

Έκανε επίσης λόγο για εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Iskander στη περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), όπου οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν εδώ και δέκα ημέρες χερσαία επιχείρηση, χωρίς να διευκρινίζει αν ο πύραυλος καταρρίφθηκε.

Τα drones που εκτόξευσε η Ρωσία καταρρίφθηκαν στις ουκρανικές περιοχές Οδησσός και Μικολάιφ (νότια), Πολτάβα (κέντρο) και Λβιβ (βορειοδυτικά), σύμφωνα με την ΠΑ.

Στο Μικολάιφ, μία γυναίκα υπέστη ελαφρά εγκαύματα από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την πτώση θραυσμάτων ενός από τα 19 drones που καταρρίφθηκαν σε αυτήν την περιοχή, διευκρίνισε στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ.

Οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν στο στόχαστρο σχεδόν καθημερινά περιοχές και πόλεις της Ουκρανίας μακριά από το μέτωπο με drones και κατευθυνόμενους πυραύλους, που στοχεύουν ιδιαίτερα ενεργειακές υποδομές και προκαλούν διακοπές ρεύματος.

Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σήμερα στο Telegram πως "περιορισμοί μπορεί να ισχύσουν για βιομηχανικούς και οικιακούς συνδρομητές σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, λόγω "ελλείψεων ηλεκτρισμού στη ενεργειακό σύστημα μετά τις ρωσικές επιθέσεις".

Διευκρίνισε πως "έκτακτος εφοδιασμός πραγματοποιήθηκε ήδη από τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία".

Η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 60% της συνοριακής πόλης Βοβτσάνσκ στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, δήλωσε, εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνήτης Ρόμαν Σεμενούχα στη δημόσια τηλεόραση.

"Ο εχθρός εξακολουθεί να προσπαθεί, ιδιαίτερα μέσα στο Βοβτσάνσκ, να ωθήσει τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πόλη", είπε. "Περίπου το 60% της πόλης ελέγχεται από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που σημαίνει πως οι επιθέσεις δεν σταματούν", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v