Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε Γάζα και Δ. Όχθη λόγω πολέμου

Σχεδόν κάθε κάτοικος της Γάζας είναι φτωχός, εκτιμά έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 95% του πληθυσμού υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ τουλάχιστον ένας στους τέσσερις πολίτες βιώνει οξεία πείνα.

Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε Γάζα και Δ. Όχθη λόγω πολέμου

Η παλαιστινιακή οικονομία υφίσταται «σοβαρό πλήγμα» ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα, εκτιμά έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το χρηματοδοτικό κενό της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται φέτος να διπλασιαστεί σχεδόν, φτάνοντας ακόμη και τα $1,2 δισ. έναντι $682 εκατ. πέρυσι. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο άτακτων προσαρμογών, καθώς και την πιθανότητα δημοσιονομικής κατάρρευσης, σύμφωνα με την Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό η οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα η βελτίωση της αποδοτικότητας των δαπανών, «πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων»

Επιπλέον σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, σε Γάζα και Δυτική Όχθη λόγω των επιπτώσεων που έχει η κλιμάκωση της βίας, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην παραγωγική δυνατότητα αλλά και στην πρόσβαση εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους . Επίσης το παλαιστινιακό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 6,5%-9,4% φέτος, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα, καθώς και την πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Αντίστοιχα το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γάζας έπεσε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε 28% ξεπερνώντας ελαφρώς τα $1.000 ετησίως.

«Σχεδόν κάθε κάτοικος της Γάζας είναι αυτή τη στιγμή φτωχός», σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις βιώνει οξεία πείνα και το 95% του πληθυσμού υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, λέγοντας ότι ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την πόλη. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι θα επιτρέψει στους αμάχους να εκκενώσουν πριν από μια εκτεταμένη χερσαία επίθεση στην πόλη, την οποία το Ισραήλ περιγράφει ως το τελευταίο προπύργιο των ηγετών και των μαχητών της Χαμάς, καθώς και το μέρος όπου κρατούνται όμηροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v