Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκανάρει υπαλλήλους η Silicon Valley, φόβοι για κατασκοπεία από Κίνα

Οι τεχνολογικοί γίγαντες εντείνουν τους ελέγχους σε εργαζόμενους και προσλήψεις. Ανησυχίες ότι χρησιμοποιείται το προσωπικό για πρόσβαση σε πνευματική ιδιοκτησία και data.

Σκανάρει υπαλλήλους η Silicon Valley, φόβοι για κατασκοπεία από Κίνα

Οι εταιρείες της Silicon Valley κλιμακώνουν τους ελέγχους ασφαλείας του προσωπικού και των δυνητικών προσλήψεων, καθώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία για την απειλή της κινεζικής κατασκοπείας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού προφίλ όπως η OpenAI έχουν εντείνει τον έλεγχο του προσωπικού τους, σύμφωνα με διάφορους ανθρώπους που εργάζονται άμεσα με τις ομάδες.

Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω φόβων ότι ξένες κυβερνήσεις επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν εργαζόμενους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πνευματική ιδιοκτησία και δεδομένα εταιρειών.

Εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων όπως η Sequoia Capital, η οποία υποστηρίζει δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της xAI του Ελον Μασκ, έχουν επίσης ενθαρρύνει ορισμένες εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να αυστηροποιήσουν τον έλεγχο του προσωπικού μετά από προειδοποιήσεις ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας στοχεύουν τους αμερικανικούς προγραμματιστές τεχνολογίας, είπαν οι άνθρωποι.

Η Sequoia διαχώρισε τη δική της κινεζική δραστηριότητα πέρυσι μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, λόγω γεωπολιτικών πιέσεων.

Ο Alex Karp, διευθύνων σύμβουλος της Palantir, του παρόχου υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων ύψους 53 δισ. δολαρίων της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ότι η κινεζική κατασκοπεία σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας είναι «τεράστιο πρόβλημα», ιδίως για τους παραγωγούς εταιρικού λογισμικού, μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και οπλικών συστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v