Ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ζητά η Πορτογαλία

Εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση των δαπανών για τον στρατό της χώρας στο 2%, κατ' απαίτηση του ΝΑΤΟ, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο ενόψει πρόωρων εκλογών.

Ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ζητά η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής που επιτρέπει εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζητούμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Με τη χρήση της ρήτρας, οι αμυντικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 1,5% του πορτογαλικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δεν θα συμπεριληφθούν στον προσδιορισμό των ορίων δημοσίων δαπανών, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με πρόωρες εκλογές στις 18 Μαΐου, δήλωσε ότι η Πορτογαλία θα παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, αν και δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα. 

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η Λισαβόνα είχε σχεδιάσει να επιτύχει το 2029 τον στόχο που είχε τεθεί ώστε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να έχουν αμυντικές δαπάνες ισοδύναμες με 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα με αυτό που είχε εκπονήσει μέχρι πρότινος και η Ισπανία, αλλά το οποίο φαίνεται πως τροποποιεί ο Πέδρο Σάντσεθ, με επίσπευση των διαδικασιών. Οι πορτογαλικές αμυντικές δαπάνες έφθασαν περίπου το 1,55% του ΑΕΠ το 2024.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανέφερε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να καταγράφει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο, έχοντας κάνει πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v