Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Ημέρα κρίσης για το Kουρδικό

Επίσκεψη στον έγκλειστο Οτσαλάν σχεδιάζει επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με στόχο την επιτάχυνση των εξελίξεων για την επίλυση του Κουρδικού. Δυναμικό «παρών» από τον ακροδεξιό Μπαχτσελί.

Τουρκία: Ημέρα κρίσης για το Kουρδικό

Μια από τις κρισιμότερες αποφάσεις της λαμβάνει σήμερα η Επιτροπή Εθνικής Αλληλεγγύης, Αδελφοσύνης και Δημοκρατίας, που συστάθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να σχεδιάσει τις νομικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διαδικασία «Τουρκία χωρίς Τρομοκρατία». Η πρόταση να γίνει επίσκεψη στον έγκλειστο Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατατέθηκε από το Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), και κέρδισε γρήγορα την υποστήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και του επικεφαλής Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν παράλληλες συνεδριάσεις χθες για να καθορίσουν τις θέσεις τους πριν από την ψηφοφορία.

Σήμερα η Επιτροπή αποφασίζει με ψηφοφορία αν θα μεταβεί στο Ιμραλί. Εάν εγκριθεί η πρόταση, αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Οτσαλάν. Η Επιτροπή αποτελείται από 51 μέλη, εκ των οποίων τα 22 προέρχονται από το κυβερνητικό κόμμα, 11 από το ΡΛΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέντε από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, τέσσερα από το ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί και τα υπόλοιπα επτά από διάφορα άλλα μικρά κόμματα.

Σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας της Επιτροπής, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία τριών πέμπτων. Εάν και τα τρία κόμματα εγκρίνουν την επίσκεψη χωρίς καθυστέρηση, το ταξίδι στο Ιμραλί θα οριστικοποιηθεί. Διαφωνίες όμως υπάρχουν στο ΡΛΚ, όπου από τα 11 μέλη του τα 4 είναι υπέρ της επίσκεψης και τα 7 εναντίον. Το İYİ (Καλό Κόμμα), το μόνο μεγάλο κόμμα στο κοινοβούλιο που διαφωνεί με την πρωτοβουλία, αρνήθηκε να στείλει μέλη στην Επιτροπή.

Ο Μπαχτσελί «σέρνει τον χορό» στο Κουρδικό

Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει δώσει το έναυσμα για την επίσκεψη, λέγοντας ότι θα πήγαινε προσωπικά στο Ιμραλί εάν η επιτροπή δεν εγκρίνει την απόφαση. «Εάν ο στόχος μιας Τουρκίας απαλλαγμένης από την τρομοκρατία πρόκειται να επιτευχθεί με ειλικρινή μέτρα, δεν έχει νόημα να αντισταθούμε σε μια επίσκεψη στο Ιμραλί».

«Εάν κανείς δεν είναι πρόθυμος να κάνει αυτή την επίσκεψη... θα έπαιρνα μαζί μου τρεις φίλους και δεν θα δίσταζα να πάω στο Ιμραλί με τα δικά μας μέσα. Δεν θα διστάσω να καθίσω πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν σ' ένα τραπέζι», είπε ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταiρος του Ερντογάν.

Ο Μπαχτσελί σέρνει τον χορό στο Κουρδικό με εντυπωσιακές πρωτοβουλίες, ουσιαστικά αναγκάζοντας και τον Τούρκο πρόεδρο να ακολουθήσει την ίδια ρότα.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο