Πρόγραμμα διάσωσης 11,2 δισ. € για την Fortis

Η κρίση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα μεταφέρεται πλέον και στην Ευρώπη, με νέα "θύματα" τη βελγική Fortis και τη βρετανική Bradford & Bingley.

Πρόγραμμα διάσωσης 11,2 δισ. € για την Fortis
Η κρίση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα μεταφέρεται πλέον και στην Ευρώπη, με νέα "θύματα" τη βελγική Fortis και τη βρετανική Bradford & Bingley.

Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο συμφώνησαν να στηρίξουν με 11,2 δισ. ευρώ τον βελγικό τραπεζικό και ασφαλιστικό όμιλο Fortis, μετά την αποχώρηση δύο μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από τις συνομιλίες για απόκτηση της εταιρίας το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι τρεις κυβερνήσεις θα εξαγοράσουν το 49% των τραπεζικών θυγατρικών της Fortis, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας ο πρόεδρος της Fortis, κ. Maurice Lippens, θα αποχωρήσει και θα αντικατασταθεί από άτομο εκτός εταιρίας, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών κυβερνήσεων.

Παράλληλα, η Fortis αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στην ολλανδική ABN Amro, το οποίο απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, σε αναγκαστική κατάσχεση του κορυφαίου ομίλου παροχής δανείων σε κτηματίες, Bradford & Bingley, προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα η Santander προβαίνει σε εξαγορά μονάδων του.

Η εξ ανάγκης κατάσχεση καταφθάνει μετά την άρνηση των ανταγωνιστών της B&B να προχωρήσουν στην εξαγορά προβληματικών δανείων τα οποία έχει παράσχει ο όμιλος.

Από την πλευρά της η Banco Santander προσφέρει το ποσό των 612 εκατ. στερλινών (περί το 1,1 δισ. δολ.) -στο οποίο περιλαμβάνεται και "ένεση" ρευστότητας 208 εκατ. στερλινών- προκειμένου να εξαγοράσει υποκαταστήματα αλλά και αποταμιεύσεις της B&B.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v