Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ισλανδία εκπέμπει οικονομικό SOS

SOS εκπέμπει η οικονομία της Ισλανδίας, καθώς η χώρα αναζητεί χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να στηρίξει το "γκρεμισμένο" χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Ισλανδία εκπέμπει οικονομικό SOS
Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας διεξάγουν πυρετώδεις επείγουσες συνομιλίες με τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις τράπεζες, καθώς η χώρα αναζητεί χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να στηρίξει το "γκρεμισμένο" χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία διατάχθηκαν να προχωρήσουν σε επαναπατρισμό των ενεργητικών τους σε ξένες αγορές, ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αυξήσει τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισλανδία έχει ζητήσει την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και των σκανδιναβικών κυβερνήσεων.

Από ώρα σε ώρα η κυβέρνηση του Ρέκιαβικ ενδέχεται να ανακοινώσει πρόγραμμα διοχέτευσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην κεντρική τράπεζα, αλλά οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα επιτευχθεί το σχέδιο ή ότι θα κατορθώσει να διασώσει το σύστημα.

Εξαιτίας των τραπεζικών προβλημάτων, η κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην εθνικοποίηση της τράπεζας Glitnir, καθώς οι καταθέτες προέβησαν σε αθρόες αναλήψεις κεφαλαίων από την τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v