Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αυστηρότεροι οι όροι δανεισμού

Δυσκολότερο και ακριβότερο καθιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τον δανεισμό προς επιχειρήσεις, καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό.

ΕΚΤ: Αυστηρότεροι οι όροι δανεισμού
Δυσκολότερο και ακριβότερο καθιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τον δανεισμό προς επιχειρήσεις, καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι όροι για τα δάνεια έγιναν σημαντικά αυστηρότεροι το γ΄ τρίμηνο, ενώ οι προσδοκίες για το δ΄ τρίμηνο του 2008 δείχνουν διατήρηση της τάσης αυτής.

Οι τράπεζες στην Ευρώπη φαίνονται απρόθυμες να δανείσουν η μία στην άλλη, ακόμα και μετά τις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ανακοίνωση των πακέτων διάσωσής τους από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν ανακοινώσει διαγραφές περίπου 700 δισ. δολαρίων από τις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν η κρίση στην αγορά δευτερογενών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ πυροδότησε την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Η ΕΚΤ επισημαίνει πως οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι τράπεζας "σφίγγουν τα λουριά" όσον αφορά στον δανεισμό είναι οι προσδοκίες που αφορούν στη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα και στη δυνατότητα των τραπεζών να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που ανακοινώνουν αυστηρότερους όρους για τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 22%, στο 65%, το γ΄ τρίμηνο, ενώ αυστηρότεροι έχουν γίνει οι όροι χορήγησης και των καταναλωτικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο