Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: "Έτοιμη" η στρατηγική εξόδου της Fed

Η Fed διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων όταν αυτό κριθεί απαραίτητο αλλά και για να ελέγξει τον πληθωρισμό, υποστηρίζει ο πρόεδρός της κ. Ben Bernanke.

Bernanke: Έτοιμη η στρατηγική εξόδου της Fed
Η Fed διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων όταν αυτό κριθεί απαραίτητο αλλά και για να ελέγξει τον πληθωρισμό, υποστηρίζει ο πρόεδρός της κ. Ben Bernanke.

Σε άρθρο του στη "Wall Street Journal" ο κ. Bernanke ξεκαθαρίζει ότι "η χαλαρή νομισματική πολιτική αλλά και τα μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για αρκετό διάστημα ακόμη", με δεδομένη την αδυναμία που εξακολουθεί να εμφανίζει η αμερικανική οικονομία.

Ταυτόχρονα εξηγεί πως τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η τράπεζα έχουν βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά χτυπήματα της κρίσης στην αμερικανική οικονομία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο του προέδρου της Fed έρχεται λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κατάθεσή του στο Κογκρέσο, όπου καλείται να αναπτύξει τους τρόπους με τους οποίους η τράπεζα σχεδιάζει να χαλαρώσει την εφαρμογή "μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής".

Ο κ. Bernanke υποστηρίζει ότι "έχουμε αυτοπεποίθηση και θεωρούμε πως διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αποσύρουμε τη χαλαρή νομισματική πολιτική όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και μάλιστα με ιδιαίτερα 'αβρό' και συντονισμένο τρόπο".

Ταυτόχρονα τονίζει ότι η έξοδος από τα μη συμβατικά μέτρα εξαρτάται άμεσα από την πορεία του ισολογισμού της Fed, ο οποίος έχει διογκωθεί καθώς οι τράπεζες καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην τράπεζα.

Ο κ. Bernanke τονίζει πως η Fed έχει τη δυνατότητα να μαζέψει τον προϋπολογισμό της και μάλιστα μπορεί να το πράξει ανά πάσα στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v