Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimco: Έως 10,1 δισ. για τις κυπριακές τράπεζες

Στα €10,1 δισ. φέρεται να υπολογίζει τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών στο ακραίο σενάριο η έκθεση της Pimco, που παραδόθηκε το απόγευμα στη συντονιστική επιτροπή.

Pimco: Έως 10,1 δισ. για τις κυπριακές τράπεζες
Στα €10,1 δισ. φέρεται να υπολογίζει τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών στο ακραίο σενάριο η έκθεση της Pimco, που παραδόθηκε το απόγευμα στη συντονιστική επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, σύμφωνα με το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας και των ακινήτων, οι τράπεζες και τα συνεργατικά θα χρειαστούν συνολικά κεφάλαια που πλησιάζουν τα €7 δισ.

Οι αριθμοί ήταν εν πολλοίς αναμενόμενοι, και το ακραίο σενάριο είναι οριακά πιο πάνω από την αναφορά του μνημονίου σε κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών μέχρι €10 δισ.

Η έκθεση, που προκάλεσε ήδη δυσαρέσκεια στις κυπριακές αρχές, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «εναλλακτικές προσεγγίσεις» στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών για το βασικό και το ακραίο σενάριο.

Επιμένει όμως στη δική της μεθοδολογία, και με τη στήριξη που φαίνεται να έχει από τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή, παραθέτει σειρά λόγων που θεωρεί τη μεθοδολογία της, την ενδεδειγμένη.

Οι υπολογισμοί της Pimco αφορούν πιθανές ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζες την επόμενη τριετία, μέχρι τα μέσα του 2015. Ο υπολογισμός του ακραίου σεναρίου ξεκινά από τα €8,8 δισ., που είναι το σύνολο των μελλοντικών αναγκών των τραπεζών για την επόμενη τριετία, σε περίπτωση επαλήθευσης των ακραίων σεναρίων.

Σε αυτό τον αριθμό προστίθεται ποσό €0,7 δισ. για το 35% του ενεργητικού των συνεργατικών που δεν συμμετείχαν στην άσκηση. Προστίθεται επίσης το €1,8 δισ. που έχει ήδη καταβληθεί με έκδοση ομολόγου για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας τον Ιούνιο και αφαιρείται το ποσό €1,2 δισ. από τη μετατροπή των τραπεζικών αξιογράφων σε μετοχές.

Αφαιρείται επίσης το ποσό για τη στήριξη της Alpha Bank, που θα ανακεφαλαιοποιηθεί από τη μητρική της.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών των τραπεζών προκύπτει από τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο μεγάλων τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, οι ανάγκες της κάθε μιας από τις μεγάλες τράπεζες υπολογίζονται κάτω από τα €4 δισ., και αυτές της Τράπεζας Κύπρου είναι μεγαλύτερες από τις ανάγκες της Λαϊκής Τράπεζας.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των Συνεργατικών που συμμετείχαν στην άσκηση υπολογίζονται ότι είναι μικρότερες του €1 δισ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Ελληνικής Τράπεζας είναι κοντά στα €300 εκατ.

Όσο αφορά το βασικό σενάριο, οι ανάγκες των δύο μεγάλων τραπεζών υπολογίζονται ότι είναι χαμηλότερες των €3 δισ. για την κάθε μια. Τα συνεργατικά εκτιμάται ότι χρειάζονται κεφαλαιακή ένεση μεγαλύτερη του €0,5 δισ. και η Ελληνική καθόλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤ, οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας θα οριστικοποιηθούν το διάστημα που θα προηγηθεί της υπογραφής του μνημονίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάσει του βασικού σεναρίου, αφού θεωρεί ότι το ακραίο σενάριο είναι σχεδόν απίθανο.

Για το σκοπό αυτό ο διοικητής της ΚΤ έχει αρχίσει ήδη επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v