Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγματεύσεις στην κόψη του ξυραφιού

Σκληρά "παζάρια" στην Κύπρο με ορίζοντα το eurogroup της Κυριακής. Το "κούρεμα" στις καταθέσεις άνω των €100.000 στην Τ. Κύπρου. Τα εναλλακτικά σενάρια. Οι λεπτομέρειες. Κρίσιμη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο.

Διαπραγματεύσεις στην κόψη του ξυραφιού
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα ο πρώτος κύκλος επαφών της τρόικας με την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα και οι δανειστές είχαν κατόπιν συνάντηση με το Νίκο Αναστασιάδη. Σε εξέλιξη βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο υπό τον κ. Αναστασιάδη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος δήλωσε μέσω twitter πως "καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα".

Το σενάριο του σκληρού "κούρεματος" 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, μετά την εκκαθάριση της Λαϊκής παραμένει στο τραπέζι.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, εξερχόμενος νωρίτερα από την πρωινή συνάντηση με την τρόικα, τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. "Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένη πρόταση αλλά υπάρχουν επιπρόσθετα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Ελπίζω να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων", σημείωσε.

Γρίφος παραμένει το πότε θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το "κούρεμα". Το πρωί, Κύπριος βουλευτής δήλωνε στο Reuters ότι η βουλή θα συνεδριάσει μετά το Eurogroup της Κυριακής. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως δεν θα συγκληθεί σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι είτε αργά το απόγευμα, είτε νωρίς το βράδι του Σαββάτου "κάτι" θα πάει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Από την πλευρά του, ο δε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε με ερώτηση: "Είστε σίγουρος ότι χρειάζεται νομοσχέδιο;", περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το θέμα.


Tην Κυριακή το Eurogroup

Εφόσον υπάρξει αρχική συμφωνία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για νέο κύκλο επαφών και ζήτησε να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Mάλιστα προγραμματίζεται συνάντηση με τους Ρομπέι και Μπαρόζο πρίν ή κατά τη διάρκεια του eurogroup ώστε εάν προκύψει πρόβλημα να επιλυθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Aναφορικά με το eurogroup το μεσημέρι του Σαββάτου παίχτηκε ένα μικρό θρίλερ μετά τη δήλωση (μέσω twitter) του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν, S. O Konnor ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα ραντεβού στις Βρυξέλλες για το Σαββατοκύριακο.

Λίγο αργότερα το ζήτημα ξεκαθάρισε, πάλι μέσω twitter. Οπως έγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν με θέμα την Κύπρο την Κυριακή στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Σε αυτό θα μετέχει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο αποφάσισε μην ταξιδέψει στην Ιαπωνία προκειμένου να μείνει στις Βρυξέλλες και να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, η ΕΕ προσφέρθηκε να στείλει αεροπλάνο για να παραλάβει τον κ. Αναστασιάδη και τους αρχηγούς από τη Λευκωσία.


Καυτή πατάτα το κούρεμα

Η επιλογή του κουρέματος μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του stockwatch, προχωρά καθώς φαίνεται να προκύπτουν νομικά θέματα στην περίπτωση που επεκταθεί το κούρεμα στην Ελληνική και ξένες τράπεζες. Η Τρ. Κύπρου φέρεται να διαβεβαίωσε την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να αντέξει κούρεμα των καταθέσεων πέραν των €100 χιλ. από 22% μέχρι 25%.

Παράλληλα υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια που εμπλέκουν όλες τις τράπεζες με το ποσοστό του κουρέματος να κινείται στο 15%. Προβλέπεται για όσους υποστούν απομείωση κεφαλαίου (πλην Λαϊκής στην περίπτωση που οδηγηθεί σε διάσπαση) να δοθούν ως αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκριση της τρόικα, η οποία φέρεται να αντιδρά με την διάσπαση μόνο της Λαϊκής, απόφαση που άλλωστε έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΑΠΕ η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ


Φόβοι για εξυγίανση της Τρ. Κύπρου

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, δημοσίευμα της Wall Street Journal, έφερε αξιωματούχους της Ε.Ε να σημειώνουν ότι η Κύπρος θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικότερο σχέδιο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 3 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, το σχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής και η πρόταση για κούρεμα έως 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ ίσως δεν επαρκεί και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Λευκωσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μέτρα εξυγίανσης και στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, στις επαφές του κυπριακού υπουργείου οικονομικών με την τρόικα θα διαφανεί κατά πόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πεισθεί πως δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου, όπως αρχικά επέμενε το Ταμείο. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι μέχρι χθες το ΔΝΤ εκτιμούσε πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν» όσον αφορά το bail in (μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές) για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ενστάσεις.

Τα νέα στοιχεία, προστέθηκε από την πηγή, έχουν σταλεί στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ για επεξεργασία και αναμενόταν η απάντηση, ενώ στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθεί το Διεθνές Ταμείο πως «τα νούμερα βγαίνουν». Η κυβερνητική πλευρά φέρεται να εκτιμά πως πιθανόν οι αναλύσεις και τα στοιχεία που θα δοθούν θα γίνουν αποδεκτά από το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τα καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων στη Λαϊκής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν με ρύθμιση στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες αλλά προωθείται σχέδιο ώστε να επιβληθεί επιπλέον τέλος στις καταθέσεις (της τάξης του 1% όπως είπε), προκειμένου να προστατευτούν. Δεν αποκλείεται αυτή η ρύθμιση να καλύψει και ορισμένες ακόμα κατηγορίες καταθετών με ποσά άνω των 100.000 ευρώ (ανάπηροι κ.τλ.)

Από την άλλη πλευρά, πάντως, το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης που συστήθηκε χθες δεν υπολογίζεται από την τρόικα που θεωρεί ότι δεν θα έχει έσοδα.


Το μήνυμα της χθεσινής ψηφοφορίας

Από τα βασικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν χθες αυτά για την ίδρυση του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης και τον έλεγχο των κεφαλαίων πέρασαν ομόφωνα.

Στο «καυτό» νομοσχέδιο που δίνει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δικαίωμα να προχωρήσει στην εξυγίανση του πέρασε το ΑΚΕΛ αποφάσισε να απέχει (προκειμένου όπως είπε να μην αποδυναμωθεί η ο πρόεδρος της Κύπρου ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων). Ετσι τελικά πέρασε με 26 υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές.

Ανάλογη στάση ακολούθησε και ο Γιώργος Περδίκης (Οικολόγοι). Ο ίδιος κατηγόρησε τους δανειστές ότι αυθαίρετα αποφάσισαν ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν θα έχει έσοδα και γι' αυτό δεν τα λαμβάνουν υπόψη για την κάλυψη των 5,8 δισ. ευρώ, ενώ κατήγγειλε ότι χωρίς προειδοποίηση ΕΕ και ΔΝΤ αποφάσισαν ότι η έκθεση της PIMCO είναι πεπαλαιωμένη και ότι χρειάζονται επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ. Ζήτησε τις παραιτήσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών και επέλεξε την αποχή.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν το ΑΚΕΛ ζήτησε να υπάρξει ψηφοφορία επί τροπολογίας που θα προστατεύει τα ταμεία από το κούρεμα. Η τροπολογία όμως δεν πέρασε με 25 κατά και 19 υπερ, ενώ υπήρξαν έξι αποχές.

Πριν τη συνεδρίαση ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ (κόμματος του κ. Αναστασιάδη) δήλωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς την θετική κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι η μοναδική εκκρεμότητα αφορά το ποσοστό των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές (σ.σ. απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "κούρεμα") ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό που χρειάζεται.

«Με τα μέτρα που προωθούμε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) και με το κλείσιμο της συμφωνίας της πώλησης παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, περιορίζεται το ποσό που πρέπει να βρεθεί από τα 5,8 δισ. σε περίπου 3 δισ. ευρώ, άρα αντιλαμβάνεστε ότι αύριο, γιατί σήμερα υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα, με κάποιες προσεγγίσεις που υπάρχουν, θα έχουμε να βρούμε μόνο τα μισά λεφτά από ότι τα αρχικά αναγκαία», είπε.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε στο τέλος, έστω και πάρα πολύ δύσκολα, να σώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σώσουμε 361 χιλιάδες καταθέτες που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ από τις 371 χιλιάδες και θα διασφαλιστούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο