Σημείο αναφοράς η επιχείρηση «Ελευθερία»

Το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα στην Ελλάδα έδειξε στην πράξη ότι με καλή οργάνωση, συστηματική δουλειά, εμμονή στη λεπτομέρεια, στην προσεκτική προετοιμασία και στον σχεδιασμό, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα.

Σημείο αναφοράς η επιχείρηση «Ελευθερία»
  • του Μάριου Θεμιστοκλέους*

Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο για να προστατεύσουμε την υγεία μας, την υγεία των δικών μας ανθρώπων, των ανθρώπων που είναι η οικογένειά μας, που αγαπάμε. Και είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, σε μια φυσιολογική κοινωνική και οικονομική ζωή. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού στον μεγάλο περιορισμό της θνητότητας και νοσηρότητας στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Αποδείξαμε στην πράξη ότι με καλή οργάνωση, συστηματική δουλειά, εμμονή στη λεπτομέρεια, στην προσεκτική προετοιμασία και τον σχεδιασμό, αλλά και στην αποτελεσματική εφαρμογή, μπορούμε ως χώρα να πετύχουμε.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε 3 πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας ήταν η ασφάλεια. Ασφάλεια που καλύπτει όλους τους τομείς, από την αποθήκευση, τη διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα, έως και τη διενέργεια των εμβολιασμών. Ο δεύτερος πυλώνας ήταν η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με έμφαση στην εμπειρία του πολίτη, και ο τρίτος ήταν η έγκυρη και άμεση ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια.

Στο πρωτοφανές αυτό εγχείρημα εργάζονται σε καθημερινή βάση χιλιάδες εργαζόμενοι, από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, την πολιτική προστασία, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων, στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών.

Η οργάνωση και η συντονισμένη προσπάθεια όλων αυτών των εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους και τομείς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση, που πιστεύω ότι επιτεύχθηκε.

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη πληροί τα υψηλότερα πρότυπα, με τα στελέχη της επιχείρησης «Ελευθερία» να παρέχουν υπηρεσίες υψηλή ποιότητας, ο πολίτης να λαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες και να ανταποδίδει εκφράζοντας την ικανοποίησή του με ένα μεγάλο χαμόγελο. Πέντε μήνες από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, ξεπεράσαμε τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, με μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία «end to end», από την είσοδο του φιαλιδίου στη χώρα μας, την αποθήκευση, τη μεταφορά στο εμβολιαστικό κέντρο έως το τελικό «τσίμπημα».

Ο πολίτης, με ένα πολύ φιλικό και εύχρηστο τρόπο, κλείνει το ραντεβού, φτάνει στο εμβολιαστικό κέντρο και όλα καταγράφονται ψηφιακά. Αυτό είναι κάτι που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε συστηματικά και μαζικά στον τομέα της υγείας, δηλαδή να έχουμε μια διαδικασία από άκρη σε άκρη πλήρως ψηφιοποιημένη.

Αυτό που είναι σημαντικό από εδώ και πέρα, είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την παρακαταθήκη την επόμενη μέρα του ΕΣΥ. Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα πρέπει να στηριχθεί στο μοντέλο των εμβολιασμών. Στο μοντέλο της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, από επαγγελματίες υγείας εκπαιδευμένους στις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις, συνδυάζοντας τις υπηρεσίες και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλο το φάσμα ευθύνης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία.

* Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συντονιστής Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία»

v