Το φαρμακείο του αύριο

Η πανδημία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τον κρίσιμο ρόλο των φαρμακοποιών. Η πείρα που αποκτήθηκε δείχνει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε ένα πραγματικά σύγχρονο φαρμακείο.

Το φαρμακείο του αύριο
  • του Απόστολου Βαλτά *

Η εκδήλωση πανδημίας ανέδειξε τρία πολύ σημαντικά στοιχεία. Το ένα είναι η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών της δημόσιας υγείας, το δεύτερο είναι ο σημαντικός ρόλος των φαρμακοποιών, που καθίσταται πλέον αναγκαίος, και το τρίτο η σημασία της χωροταξικής κατανομής των φαρμακείων, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων όπως αυτή που βιώνουμε ακόμη.

Τα φαρμακεία υποστηρίζουν το δύσκολο έργο της πολιτείας και αποδεικνύουν στην πράξη με την αδιάλειπτη λειτουργία τους ότι δεν είναι απλώς χώροι παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά κόμβοι παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου υγείας αναδείχθηκε μέσα από την καθημερινή προσφορά του με την εκδήλωση της Covid-19, ενώ η φαρμακευτική επιστήμη πρωτοστατεί στον τιτάνιο αυτό αγώνα που δίνει η ανθρωπότητα για την καταπολέμηση αυτού του ιού.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον, απαιτούν απ’ όλους μας έναν νέο σχεδιασμό λειτουργίας των φαρμακείων. Αποκτούν πλέον μια άλλη προοπτική στη νέα εποχή. Το φαρμακείο εισέρχεται σε νέα φάση. Η πανδημία αλλάζει την καθημερινότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το ίδιο, όμως, ισχύει και για όλη την αλυσίδα διακίνησης και διάθεσης φαρμάκων. Ο εκσυγχρονισμός, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση είναι οι όροι που θα πρέπει να κυριαρχήσουν στις εξελίξεις των επομένων ετών, χωρίς όμως να αλλάξουν την ουσία του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, που βασίζεται στην προσωπική επαφή, την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα.

Όταν αναφέρομαι στον εκσυγχρονισμό των φαρμακείων, εννοώ την εξέλιξη των υπηρεσιών του φαρμακείου έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν στον ασθενή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτή της πανδημίας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), στο πλαίσιο του πολλαπλού σχεδιασμού που υλοποιεί υπό την τρέχουσα διοίκηση, έχει αναλάβει τη διερεύνηση εναλλακτικών μορφών και συνεργασιών των φαρμακείων, έτσι ώστε τα φαρμακεία να διαμορφωθούν σε υγιή επιχειρηματικά σχήματα παροχής υπηρεσιών υγείας και φαρμακευτικής αγωγής. Εξάλλου, οι σύγχρονες συνθήκες λειτουργίας οποιασδήποτε επιχείρησης απαιτούν εγρήγορση και προσαρμοστικότητα -και όχι εφησυχασμό.

Στον βασικό σχεδιασμό του ΠΦΣ περιλαμβάνεται η συνεργασία με τις φαρμακευτικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων, με στόχο την επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών μετά και τη συσσωρευμένη πείρα που έχουμε αποκτήσει για τη σημασία της φαρμακευτικής επιστήμης στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Η φαρμακευτική επιστήμη ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στο στερέωμα των επιστημών και αποτελεί βασικό όπλο στη στήριξη, αλλά και τη βιωσιμότητα των σύγχρονων συστημάτων υγείας, που αποκτούν πλέον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα, απορρίπτοντας τις άστοχες οικονομοτεχνικές προσεγγίσεις των περικοπών των δαπανών υγείας.

Το νέο υγειονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την πανδημία περιέχει προκλήσεις για όλους. Αποδείξαμε μέχρι σήμερα ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε. Μένει και να εξελιχθούμε στη νέα εποχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο του φαρμακοποιού.

* Ο Απόστολος Βαλτάς είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)

v