Η ψηφιοποίηση θα αλλάξει το εμπόριο

Οι αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει στο παγκόσμιο εμπόριο η «κρυπτονομισματοποίηση» των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Γράφει η πρόεδρος της Ripple, Monica Long.

Η ψηφιοποίηση θα αλλάξει το εμπόριο
  • Monica Long*

Το μόνο πράγμα που είναι μόνιμο στην παγκόσμια οικονομία είναι η αλλαγή. Αυτή η αλλαγή φαίνεται συχνά πρώτα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου οι καταναλωτές αναλαμβάνουν καινοτόμες προσεγγίσεις για να προσαρμοστούν σε αυτήν.

Το 2023 είδαμε εκθέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες αναφέρονταν ειδικά στην «κρυπτονομισματοποίηση» αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπου παρά τη μακροοικονομική σταθερότητα και τους χλιαρούς ελέγχους του πληθωρισμού, οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να προτιμούν τις κρυπτοϊσοτιμίες έναντι των εθνικών τους ισοτιμιών. Στην Αργεντινή, τη Ζιμπάμπουε και πιο πρόσφατα στη Νιγηρία, όλο και περισσότερο οι άνθρωποι στρέφονται στα κρυπτονομίσματα ή σε «σταθερά κρυπτονομίσματα» που στηρίζονται στο δολάριο για την αποταμίευση και τις αγορές τους. αντί να χρησιμοποιούν τις ευμετάβλητες εγχώριες ισοτιμίες.

Η τάση αυτή υπογραμμίζει την απλή αλήθεια ότι οι υπάρχουσες χρηματοοικονομικές μας υποδομές είναι υπερβολικά κατακερματισμένες, αργές και ακριβές για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το διογκούμενο παγκόσμιο εμπόριο.

Σήμερα, πολλές νέες επιχειρήσεις είναι online και απευθύνονται σε όλη την υφήλιο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Με την άνοδο των κρυπτονομισμάτων και των τεχνολογιών blockchain, είναι ξεκάθαρο ότι οι χρηματοοικονομικοί μας άξονες μπορούν να είναι (και θα είναι) γέννημα-θρέμμα του διαδικτύου, κάτι που θα φέρει αύξηση της προσβασιμότητας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν την πίστη τους σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που στηρίζεται σε μηχανικές που δημιουργήθηκαν πριν από δεκαετίες, με τον σκοπό να διακινήσουν το χρήμα, και περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε λίγα μόνο από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου.

Αυτή η συνεχιζόμενη κίνηση στον κόσμο των χρηματοοικονομικών υποδομών από το αναλογικό στο -πριν από οτιδήποτε άλλο- ψηφιακό, θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το εμπόριο.

*Η κα Monica Long είναι πρόεδρος της Ripple, εταιρείας παροχής λύσεων τεχνολογίας blockchain και κρυπτονομισμάτων.

© 2023 The New York Times Company

v