Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναθεώρηση ΑΕΠ: To μαγικό ραβδί του Αλογοσκούφη

Μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια ”χτυπά” ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης με την κατά 26% ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες επικράτησης της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Αναθεώρηση ΑΕΠ: To μαγικό ραβδί του Αλογοσκούφη
Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να ευγνωμονεί τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Η δημοσιονομική απογραφή, επιλογή του κ. Αλογοσκούφη, ανέδειξε μια χειρότερη κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας από αυτή που ούτε ο πιο απαισιόδοξος θα μπορούσε να φαντασθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που αναζητούσαν μια χώρα για παραδειγματισμό, να τη θέσουν υπό επιτήρηση.

Η κυβέρνηση έσπευσε να το εκμεταλλευθεί, υιοθετώντας την πολιτική της ήπιας προσαρμογής που μετέθετε σε βάθος χρόνου την ικανοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων.

Η πολιτική της ήπιας οικονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πετυχημένη σε γενικές γραμμές, αφού συνέβαλε στη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ χωρίς να επιβραδύνει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και να αυξήσει την ανεργία.

Όμως, η ήπια προσαρμογή δεν εξασφάλιζε την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση των Βρυξελλών, αφού η περίφημη ”άσπρη τρύπα” των ασφαλιστικών ταμείων επρόκειτο να μειωθεί αρκετά, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για σημαντικές προεκλογικές παροχές.

Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια διέξοδος, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που το κυβερνών κόμμα πλήττεται από τη σκανδαλολογία.

Η απάντηση είναι πλέον γνωστή μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη. Μια σημαντική αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη αφού έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια από την προηγούμενη η οποία συνδεόταν με την αλλαγή του έτους βάσης.

Το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί στα 228 δισ. ευρώ από 181 δισ. ευρώ το 2005, μειώνοντας το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 2,1% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά έναντι 2,6% που ήταν ο κυβερνητικός στόχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Επιπλέον, το Δημόσιο Χρέος θα συρρικνωθεί στο 85,6% από 107% του ΑΕΠ το 2005 και το κατά κεφαλήν εισόδημα θα ανέλθει στο 93,7% του μέσου κοινοτικού της Ε.Ε. ”των 25” από 75% προηγουμένως.

Η αναθεώρηση αποδίδεται στην καλύτερη μέτρηση του προϊόντος των υπηρεσιών και στην καταγραφή μέρους της παραοικονομίας. Πρόκειται για στοιχεία που δεν μπορεί να κρίνει κανείς αν δεν γνωρίζει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Είναι όμως πιθανόν η έλλειψη βασικών στατιστικών στοιχείων να οδηγεί στη χρήση δειγματοληψιών.



Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις από μια τόσο μεγάλη αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι ευκολότερο να εκτιμηθούν. Εκτός από την έξοδο της χώρας από την κοινοτική επιτήρηση και τη σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος με τον μέσο όρο της Ε.Ε. ”των 25” υπάρχουν κι άλλες.

Κατ’ αρχάς, η μείωση του Δημοσίου Χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε αναβάθμιση του βαθμού πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο βαθμό στην ευρωζώνη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι αγορές ομολόγων να αρχίσουν να προεξοφλούν μια τέτοια εξέλιξη σύντομα. Κάτι τέτοιο θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους και επομένως στον προϋπολογισμό.

Ωφελημένες όμως θα βγουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δανείζονται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Σε αρκετές περιπτώσεις, η πιστοληπτική ικανότητά τους και επομένως το κόστος δανεισμού περιορίζεται από εκείνη του ελληνικού Δημοσίου.



Η βελτίωση του κλίματος ίσως έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στη Σοφοκλέους. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν θα περίμενε κανείς κάτι σημαντικό, αφού οι εισηγμένες εταιρίες δεν έχουν κανένα λόγο να κρύβουν τις πωλήσεις τους στο εσωτερικό που συνδέονται με το ΑΕΠ, αφού βοηθούν τη μετοχή τους.

Όμως, τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα που δημιουργεί το υψηλότερο ΑΕΠ θα μεταφρασθούν σε απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς και γενικότερα παροχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια εποχή που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας διολισθαίνει...

Με τις εθνικές εκλογές να μη βρίσκονται πολύ μακριά, η κυβέρνηση δεν θα είχε προφανώς αντίρρηση να χρησιμοποιήσει το όπλο των παροχών για την επανεκλογή της, έστω κι αν θα το απορρίπτει δημοσίως μετά βδελυγμίας.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, έχει έναν ακόμη σοβαρό λόγο να ευγνωμονεί τον κ. Αλογοσκούφη, ιδίως αν συνυπολογίσει την παρούσα χρονική συγκυρία.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v