Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τελευταία ευκαιρία

Πολλές χώρες, από την Τουρκία μέχρι τη μακρινή Λατινική Αμερική, προσπαθούν να προωθήσουν τους υπηκόους τους στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, όπως το ΔΝΤ. Όμως, υπάρχει μια χώρα που αδιαφορεί.

Η τελευταία ευκαιρία

Δεν γνωρίζουμε το ακριβές νούμερο αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να χρωστά ακόμη στο ΔΝΤ γύρω στα 10 δισ. ευρώ, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται αρκετά πάνω από το 3%.

Επομένως, τα ποσά που πληρώνει σε τοκοχρεολύσια δεν είναι λίγα, όμως είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που πλήρωνε στο παρελθόν.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα δάνεια του Ταμείου δίνονται σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDRs) -ένα καλάθι των κύριων νομισμάτων παγκοσμίως- και εν συνεχεία μετατρέπονται σε ευρώ.

Αν πιστέψουμε άτομα του ΔΝΤ, υπήρχαν χρονιές στο παρελθόν που τα ελληνικά λεφτά αρκούσαν για να καλύψουν τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του προϋπολογισμού του.

Όμως, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν σκέφτηκαν να το εκμεταλλευθούν για να προωθήσουν περισσότερους πολίτες της χώρας, π.χ. αποφοίτους πανεπιστημίων κ.τ.λ., στο Ταμείο είτε για εκπαίδευση, είτε για κάλυψη των πάγιων αναγκών του.

Το ΔΝΤ προχωρά σε προσλήψεις διάφορων ειδικοτήτων σε διάφορες διευθύνσεις κάθε χρόνο όπως σημειώνουν.

Αρκετές χώρες, είτε ήταν σε πρόγραμμα με το Ταμείο, είτε δεν ήταν, έχουν σπεύσει να το εκμεταλλευθούν, ζητώντας από τα ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ, π.χ. Λαγκάρντ ή άλλους στο παρελθόν, να προσλάβουν πολίτες τους.

Η Τουρκία, που ήταν σε πρόγραμμα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν από εκείνες που το έκαναν κατά κόρον. Ενθάρρυνε λοιπόν άτομα που είχαν τα προσόντα να στείλουν τα βιογραφικά τους, ώστε να προσληφθούν είτε για εκπαίδευση με 2ετή συμβόλαια αρχικά, είτε κανονικά, έχοντας εξασφαλίσει ατύπως μεγαλύτερη ποσόστωση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ετήσιες απολαβές είναι πολύ καλές και αφορολόγητες.

Με αυτόν τον τρόπο προώθησαν την πρόσληψη πολιτών τους, αποκομίζοντας διπλό όφελος πέραν του ατομικού, οικονομικού, για όσους τα κατάφεραν.

Πρώτον, «έχτισαν» ένα δίκτυο διασυνδέσεων με δικούς τους ανθρώπους στο Ταμείο κι αλλού στο εξωτερικό.

Αρκετοί από αυτούς «μετακόμισαν» αργότερα σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, έχοντας στο ενεργητικό τους την εμπειρία από τη θητεία τους στο ΔΝΤ, ενώ άλλοι έμειναν και προήχθησαν εντός του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί Τούρκοι ή Τουρκάλες βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις ορισμένων διευθύνσεων και τομέων του Ταμείου, π.χ. τράπεζες, τα προηγούμενα χρόνια.

Δεύτερον, μερικοί από εκείνους που εκπαιδεύθηκαν, επέστρεψαν στην Τουρκία ή άλλες χώρες, μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Επιπλέον, απέκτησαν γνωριμίες, φιλίες με στελέχη του ΔΝΤ και άλλους, που μπορούν να φανούν χρήσιμα τόσο στους ίδιους όσο και στη χώρα τους στο μέλλον.

Εξυπακούεται ότι δεν θα τα γράφαμε όλα αυτά, αν η Ελλάδα είχε κάνει κάτι σ’ αυτόν τον τομέα, πέραν των διορισμών των αντιπροσώπων της στο ΔΣ του Ταμείου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Όμως, δεν έχει κάνει τίποτε και σε λίγο καιρό, π.χ. ως το 2024 το αργότερο, νομίζουμε, το σύνολο των δανείων προς το ΔΝΤ θα έχει αποπληρωθεί και η χώρα δεν θα έχει την ίδια πειθώ.

Απομένει λοιπόν λίγος σχετικά χρόνος για να γίνουν κάποια πράγματα. Ας τον εκμεταλλευθούν.

Φυσικά, δεν πρόκειται να γίνουν φωτογραφικές προσλήψεις όπως συμβαίνει στο ελληνικό δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν βιογραφικά και να περάσουν από συνέντευξη, οπότε οι εκλεκτοί του συστήματος χωρίς προσόντα δεν θα τα καταφέρουν. Απλά, το Ταμείο θα πάρει περισσότερους από την Ελλάδα.

Τροφή για σκέψη, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v