Η λύση θα είναι ευρωπαϊκή στις τράπεζες

Η πανδημία αναμένεται να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των δανειοληπτών και των τραπεζών. Ομως, η διαφαινόμενη απάντηση στα νέα «κόκκινα» δάνεια θα έλθει από αλλού.

Η λύση θα είναι ευρωπαϊκή στις τράπεζες
Οι τράπεζες είναι ο αγαπημένος σάκος του μποξ για πολιτικούς, δανειολήπτες, δημοσιογράφους και άλλους.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν δώσει αρκετές αφορμές εδώ και χρόνια.

Όμως, η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που να παρέχει πιστώσεις στις υγιείς επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και όχι να παίζει τον ρόλο του ενεχυροδανιστηρείου.

Επί πολλά χρόνια, τραπεζίτες και πολιτικό σύστημα κλωτσούν το τενεκεδάκι πιο κάτω, ελπίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί, το κλίμα θα βελτιωθεί και αρκετά από τα προβληματικά δάνεια θα «πρασινίσουν».

Η τακτική δεν έχει αποδώσει παρά τη σημαντική μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα 70 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του 2019, από 100 δισ. ευρώ και πλέον το 2017.

Πάντα κάτι συμβαίνει, καθυστερώντας ή ανατρέποντας τα δεδομένα συνήθως προς το χειρότερο. 

Τη φετινή χρονιά, ήταν η επιδημία του κορωνοϊού, τα προηγούμενα χρόνια ήταν η  βαθιά παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αδύναμη κουλτούρα πληρωμών στη χώρα.

Όμως, ο χρόνος περνά και την ίδια στιγμή που οι ξένες τράπεζες  επενδύουν στην ψηφιακή μεταμόρφωσή τους, οι ελληνικές ασχολούνται με τα «κόκκινα» δάνεια. 

Η καθαρή λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι γνωστή σε όλους αλλά οι αντιστάσεις μεγάλες από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη τους που ανησυχούν για τις θέσεις τους  και άλλα συμφέροντα.

Όλα τα προβληματικά δάνεια στη φόρα, ώστε να φανεί πόσα επιπρόσθετα κεφάλαια θα χρειαζόταν κάθε τράπεζα για να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της και να μπορεί να παίξει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της.  

Όμως, ακόμη και το ΤΧΣ αποθάρρυνε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε συστημική τράπεζα πέρυσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με πηγή που η στήλη θεωρεί έγκυρη.

Το σχέδιο τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» με κρατική εγγύηση ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω κι αν ήλθε καθυστερημένα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκλίνουσα άποψη στην αγορά θέλει τη Eurobank  να πλεονεκτεί έναντι του ανταγωνισμού, λόγω της ετοιμότητάς της να προχωρήσει πρώτη στις τιτλοποιήσεις με κρατική  εγγύηση (Cairo). 

Παράλληλα, ασκεί πίεση στις ανταγωνίστριες τράπεζες να ακολουθήσουν, με την Alpha Bank να ανακοινώνει την επανεκκίνηση της τιτλοποίησης Galaxy χθες. 

Όμως, ο «Ηρακλής» δεν αρκεί.

Από τη στιγμή που η προαναφερθείσα καθαρή και δίκαιη λύση δεν είναι ορατή, η επόμενη λύση που βάζει τα «κόκκινα» δάνεια όλων των τραπεζών σ’ ένα τσουκάλι είναι η δημιουργία μιας bad bank.

Όμως, μια bad bank δεν ανακοινώνεται, γιατί τότε πολλοί δανειολήπτες θα σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνειά τους, περιμένοντας κάποιο «κούρεμα».

Και φυσικά ούτε οι τράπεζες θα είχαν το ίδιο κίνητρο να «κυνηγήσουν» τους κακοπληρωτές, ιδίως τα μεγάλα ψάρια σε χώρες όπως η Ελλάδα, αν γνώριζαν ότι μπορούσαν να ποντάρουν στην bad bank.    

Το τελευταίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι θεσμοί δεν έδωσαν το πράσινο φως για τη δημιουργία εθνικής bad bank τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με εμπλεκόμενους.

Για να το πούμε ωμά, μας θεωρούσαν/-ούν διεφθαρμένους και δεν νομίζουν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα δάνεια.  

Αναμφίβολα, η επιδημία της Covid-19 έχει αλλάξει πολλά πράγματα και αυτό φάνηκε από την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με την υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσε να απορροφήσει την «πρώτη ζημιά» μιας τέτοιας bad bank. 

Υπάρχει λοιπόν η ιδέα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank, που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. 

Σ’ αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν αναδιαρθρωθέντα δάνεια που σταμάτησαν να εξυπηρετούνται εκ νέου αυτή την περίοδο. 

Όμως, η πανευρωπαϊκή bad bank για δάνεια της Covid-19  πάει για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και ίσως το 2022 και δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τίποτα, για ευνόητους λόγους.

Δεν είναι μόνο ότι πολλοί δανειολήπτες θα σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνειά τους.  

Η ανακοίνωση θα δημιουργούσε επίσης προσκόμματα στις εκδόσεις μη εξασφαλισμένων τίτλων και αμφιβολίες για τις τιτλοποιήσεις, εκτός των άλλων. 

Η λύση των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων με κρατική εγγύηση «Ηρακλής» αντέγραψε το ιταλικό σύστημα APS τηρουμένων των αναλογιών (διαφορές σε πιστοληπτική αξιολόγηση).

Η στήλη εκτιμά με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες ότι η επόμενη λύση για τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια θα είναι επίσης ευρωπαϊκή.

Η πανευρωπαϊκή bad bank για δάνεια της πανδημίας, αλλά πάει για το 2021 ή το 2022.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v