Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της κρίσης για τις αρκούδες!

Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι από το οποίο θα φανεί αν η ανοδική κίνηση ήταν απλώς ισχυρό ράλι ανακούφισης ή νέα ανοδική αγορά. Ποιος έχει δίκιο.

Η ώρα της κρίσης για τις αρκούδες!
Οι αρκούδες πιστεύουν ότι το τωρινό ράλι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τυπικό ράλι ανακούφισης που θα... ξεψυχήσει όταν ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 φτάσει κοντά στις 1.000 περίπου μονάδες.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 982,18 μονάδες χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τις αρκούδες, ο ανωτέρω δείκτης που θεωρείται από αρκετούς αντιπροσωπευτικός της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς θα βρει απροσπέλαστο το επίπεδο των 1.000 μονάδων και θα πάρει την κάτω βόλτα, καταγράφοντας νέα χαμηλά.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν τους απαισιόδοξους να πιστεύουν σε αυτό το σενάριο.

Όμως, κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από τον Αμερικανό καταναλωτή που έχει σημαντικά χρέη και θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιας μορφής απομόχλευση για να τα εξυπηρετήσει.
Όμως, η απομόχλευση θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και την ανασφάλεια για τη δουλειά να χτυπά κόκκινο, είναι δύσκολο ο Αμερικανικός καταναλωτής να μην αποταμιεύει περισσότερο και να μαζευτεί στο καβούκι του.

Θα μπορούσε η άνοδος των τιμών των μετοχών και η σταθεροποίηση στις τιμές των κατοικιών, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια, να αντισταθμίσουν τους προαναφερθέντες αρνητικούς παράγοντες και αυτός να αρχίσει να ξοδεύει πάλι;

Η λογική λέει όχι, όμως ο Αμερικανός καταναλωτής έχει εκπλήξει πολλές φορές στο παρελθόν με τη συμπεριφορά του και τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Παρά την απαισιοδοξία, οι δείκτες μέτρησης της επιθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο έχουν ανακάμψει για τα καλά μετά το ράλι και δείχνουν έτοιμοι να εισέλθουν στην αποκαλούμενη "ζώνη ευφορίας".

Η "ζώνη ευφορίας" είναι συνήθως διακεκαυμένη αφού αποτελεί προοίμιο χρηματιστηριακών διορθώσεων και επομένως θα ήταν έκπληξη αν αυτή τη φορά δεν έφερνε πτώση.

Φυσικά, η ανωτέρω υποχώρηση δεν είναι διαρθρωτική αλλά κυκλική και επομένως δεν συνδέεται με τη μεγάλη βουτιά στα νέα χαμηλά που ευαγγελίζονται οι απαισιόδοξοι.

Από την άλλη πλευρά, τα νέα από την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή είναι ευχάριστα καθώς η αύξηση μπορεί να αγγίξει το 20% το φθινόπωρο σε σχέση με το ίδιο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας, και δη ο τραπεζικός, έχει μπει σε διαδικασία ίασης των πληγών του που θα πάρει χρόνο.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις για προοδευτική ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης με αιχμή την Κίνα κι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός κι άλλοι καταναλωτές.

Θα μπορούσε ακόμη κάποιος να επικαλεστεί ως θετικό το γεγονός ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία των χρηματιστηρίων μελλοντικά δεν είναι ενθαρρυντικές.

Επομένως, αυτό συνιστά άλλο έναν λόγο για αισιοδοξία, σύμφωνα με τη λογική εκείνων που πάνε κόντρα στο ρεύμα.

Ποιο στρατόπεδο έχει δίκιο;

Είναι νωρίς να πει κανείς αφού η πορεία δεν είναι γραμμική είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Όμως, το καλό σενάριο φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v