Frigoglass: Πιθανή επανεξέταση του guidance

Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αναθέωρηση του guidance 2008, αναφέρει η διοίκηση της Frigoglass, τονίζοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αύξηση των δαπανών. Τα σχέδια για γεωραφική επέκταση.

  • Συνέντευξη στη Cheryl Novak
Frigoglass: Πιθανή επανεξέταση του guidance
Σε επανεξέταση του guidance για το 2008 θα προχωρήσει η Frigoglass εφόσον χρειαστεί, ενώ παραμένει σε επαγρύπνηση για την αύξηση των δαπανών, όπως τόνισαν οι κ. Π. Διαμαντίδης (managing director) και Π. Ταβουρλός (CFO) σε συνέντευξη στη Cheryl Novak για λογαριασμό της Thomson Financial News και του euro2day.gr.

Σε ό,τι αφορά τα αυξανόμενα κόστη ο κ. Διαμαντίδης επισημαίνει πως οι τιμές των εμπορευμάτων δημιουργούν προβλήματα στις αγορές και επηρεάζουν το σύνολο του κλάδου.

«Η αντιστάθμιση κινδύνου λειτούργησε ικανοποιητικά στο α΄ τρίμηνο και έχουμε λάβει μέτρα και για το β΄ τρίμηνο. Ωστόσο, αν οι τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζουν να ενισχύονται κατ' αυτόν τον τρόπο, εκ των πραγμάτων θα επηρεαστούμε αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους», προσθέτει ο κ. Διαμαντίδης.

Ο κ. Ταβουρλός τονίζει πως η Frigoglass έχει λάβει αντίμετρα, αναφέροντας ότι έχει καλύψει το α΄ εξάμηνο, ενώ σε ερώτηση για πιθανή αναθεώρηση του guidance υπογραμμίζει: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία στις τιμές των εμπορευμάτων και των δαπανών μεταφοράς. Δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης διότι έχουμε συμφωνίες με πελάτες και δεν μπορούμε να αυξήσουμε τώρα τις τιμές.

Ωστόσο, δεν νομίζω ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα κινηθούν πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα».

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Διαμαντίδης πρόσθεσε: «Θα έχουμε τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και θα εξετάσουμε αργότερα αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε το guidance».

Σε ό,τι αφορά την 3Ε και τις αρνητικές εκτιμήσεις της εταιρίας ο κ. Διαμαντίδης απαριθμεί σειρά λόγων εξαιτίας των οποίων η Frigoglass δεν θα επηρεαστεί αρνητικά. 

Όπως τονίζει, «οι προβλέψεις για τους όγκους πωλήσεων της 3Ε δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά», ενώ υπογραμμίζει πως η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι εταιρίες συνεχίζουν τις επενδύσεις σε μονάδες ψύξης, καθώς τις θεωρούν μεσομακροπρόθεσμο καταλύτη για την ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν έχουν παρατηρήσει ακυρώσεις από ζυθοποιούς. «Έχουμε δει κάποια επιβράδυνση σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά σε άλλες έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις όπως κατέδειξαν τα μεγέθη του α΄ τριμήνου».

«Υπάρχει μεταβλητότητα στην αγορά. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι τα θεμελιώδη της Frigoglass παραμένουν ισχυρά. Έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις σε Κίνα και Τουρκία και πιστεύουμε ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν στις αρχές του νέου έτους», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντίδης.

Οι επενδύσεις στην Κίνα κινούνται ανάλογα με τους σχεδιασμούς συμβάλλοντας στις πωλήσεις τον Μάιο του 2008. Στο μεταξύ η τουρκική SFA συνέβαλε κατά 19,1 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις του α΄ τριμήνου και οι συνολικές πωλήσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ το 2008 σύμφωνα με τη διοίκηση.

Παράλληλα ο κ. Διαμαντίδης τόνισε ότι το μερίδιο της Frigoglass στην παγκόσμια αγορά πλην Ιαπωνίας ανήλθε στο 18,3% το 2007, από 16,8% το 2006, αν και ο όμιλος δεν είχε παρουσία στην Κίνα.

Ο managing director της Frigoglass υπογράμμισε: «Σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη αποτελεί η γεωγραφική επέκταση. Προφανώς για εμάς το επόμενο βήμα είναι στην Αμερική, που αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο. Ερευνούμε την αγορά και θα πρέπει να αναμένεται ότι θα είμαστε στην Αμερική τους προσεχείς 18 μήνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v