Κ. Πετρόπουλος: ”Η ανάπτυξη δεν σταματά το 2007”

Δεν είναι συγκυριακή και θα έχει και συνέχεια η εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της Πετρόπουλος, σημειώνει ο πρόεδρός της, κ. Κων. Πετρόπουλος, δίνοντας τη δική του εξήγηση γιατί υπερκαλύφθηκαν οι φετινοί στόχοι, και αναλύοντας τα μελλοντικά σχέδια για ”ποιοτική αύξηση της διασποράς” και περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς των μπαταριών και Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Κ. Πετρόπουλος: ”Η ανάπτυξη δεν σταματά το 2007”
Ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας, κ. K. Πετρόπουλος, εξηγεί γιατί υπερκαλύφθηκαν οι φετινοί στόχοι, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια στους τομείς των μπαταριών και των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Πιστεύει ότι τόσο μεγάλη φετινή άνοδος των κερδών δεν είναι συγκυριακή και ότι θα έχει συνέχεια.

Όσον αφορά στη μετοχική διάρθρωση της εισηγμένης, ο κ. Πετρόπουλος είναι αποκαλυπτικός: ”Στόχος είναι η ποιοτική αύξηση της διασποράς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι βασικοί μέτοχοι σκοπεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της εταιρείας”...

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

* Σε ποιους λόγους οφείλεται η υπέρβαση των φετινών στόχων σας σε ό,τι αφορά την κερδοφορία;

Κατ’ αρχάς οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων όλων των επιχειρηματικών μονάδων. Κατά 28% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του τομέα επαγγελματικών οχημάτων, και συγκεκριμένα των φορτηγών της Scania και των Pick up, αλλά και κατά 8% οι πωλήσεις του τομέα αυτοκινούμενων μηχανημάτων που περιλαμβάνει τις επιχειρηματικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Pe-trogen), κινητήρων και σκαφών, αγροτικών μηχανημάτων (McCormick) και βιομηχανικών. Ταυτόχρονα, όλες οι επιχειρηματικές μονάδες βελτίωσαν σημαντικά το μικτό κέρδος τους.

* Κατά πόσον αυτή η άνοδος υπήρξε συγκυριακή, άρα μη διατηρήσιμη κατά τις επόμενες χρήσεις;

Δεν βλέπω κάποιο λόγο για να μην είναι διατηρήσιμη. Σας υπενθυμίζω πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών μετά τους φόρους του ομίλου την τελευταία δεκαετία είναι 19%. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό.

* Στον κλάδο της μπαταρίας προχωρήσατε φέτος σε δύο εξαγορές, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σημαντικά τις μέχρι τώρα λογιστικές καταστάσεις σας. Προχωρήσατε σε αναδιοργάνωση αυτών των εταιρειών και τι μπορούν οι μέτοχοι της εταιρείας να περιμένουν το 2008 από τον κλάδο της μπαταρίας;

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει δημιουργηθεί η νέα επιχειρηματική μονάδα PMS που έχει αναλάβει τη διάθεση στην ελληνική αγορά των μπαταριών και ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων. Η μονάδα αυτή αναμένεται να προσθέσει στα μεγέθη μας το 2008 γύρω στα 15 εκατ. ευρώ πωλήσεις και να είναι κερδοφόρα.

* Φέτος αναλάβατε την αντιπροσώπευση ενός κινεζικού αυτοκινήτου, ενώ σκοπεύετε να αντιπροσωπεύσετε και άλλα σήματα από την ευρύτερη περιοχή. Με ποιο σκεπτικό αναλαμβάνετε αυτές τις δουλειές και σε τι χρονικό ορίζοντα αναμένετε τέτοιες κινήσεις να αρχίσουν να αποδίδουν;

Οι κινήσεις μας αυτές είναι στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου. Οι αγορές των χωρών της Άπω Ανατολής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αντιπροσώπευση των κινεζικών Brilliance σε συνεργασία με τον όμιλο Κορτέσση, συνεχίζουμε και εξετάζουμε και την αγορά της Ινδίας για την αποκλειστική εισαγωγή επιβατικών και μηχανημάτων.

Όπως γνωρίζετε, κάθε νέο προϊόν χρειάζεται τον χρόνο ωρίμανσής του στην αγορά. Για παράδειγμα, η είσοδος Ι.Χ. αυτοκινήτων από την Κίνα στην αγορά της Ευρώπης δεν μπορεί να συναντήσει άμεση ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, λόγω των πλεονεκτημάτων που αυτά παρουσιάζουν, θεωρούμε ότι θα κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Κατά τη χρήση του 2009 πιθανόν να μπορούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα.

* Πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη επιλογή για μία εισηγμένη οι βασικοί μέτοχοί της να κατέχουν ένα τόσο υψηλό ποσοστό όσο εσείς και ο αδελφός σας; Θα επιθυμούσατε κάποια διεύρυνση του free float;

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας και των βασικών μετόχων της είναι η ποιοτική αύξηση της διασποράς. Σε κάθε περίπτωση όμως οι μέτοχοι σκοπεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχό της, καθώς βασική μέριμνά μας είναι η διατήρηση της κουλτούρας και της ταυτότητάς της.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 505 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 23/11 - 27/11/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v