Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Ροζακέας:”Δεν νομίζω ότι υπάρχει τιμή για μας”

Πρόβλεψη για υπέρβαση των εκτιμήσεων κερδοφορίας 2007 διατυπώνει σε συνέντευξη στο euro2day.gr ο CFO του ομίλου Σαράντη, Κων. Ροζακέας, προαναγγέλλοντας εξαγορά στη Ρουμανία. Αναφέρεται στη ”νεαρή” συνεργασία με την Estee Lauder και στις προοπτικές επέκτασης σε Λ. Αμερική, Καναδά, Αυστραλία.

Κ. Ροζακέας:”Δεν νομίζω ότι υπάρχει τιμή για μας”
Πρόβλεψη για υπέρβαση των εκτιμήσεων κερδοφορίας της χρήσης του 2007 διατυπώνει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο CFO του ομίλου Σαράντη, κ. Κωνσταντίνος Ροζακέας, συνεκτιμώντας τόσο την πορεία στο εννεάμηνο, τη δυναμική ανάπτυξη των παλαιών αγορών της ΝΑ. Ευρώπης όσο και τα οφέλη από τις πρόσφατες αναδιαρθρώσεις στις νέες αγορές της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Προαναγγέλλει τη νέα εξαγορά του ομίλου στη Ρουμανία, περιγράφοντας το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου στις διεθνείς αγορές. Αναφέρεται επίσης στη ”νεαρή” συνεργασία με την Estee Lauder και στις προοπτικές που ανοίγονται μετά το επιτυχές λανσάρισμα του ιδιοπαραγόμενου αρώματος Mustang, το οποίο οδήγησε τον όμιλο στις ΗΠΑ.

Τέλος, αναφέρεται στις προοπτικές του ομίλου για τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν σημαντικές υπεραξίες από τις δραστηριότητές του, οι οποίες θα αυξήσουν το μέγεθος και την ισχύ του.

Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα

Έχετε ανακοινώσει την πρόθεση εξαγορών στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, προϋπολογίζοντας σχετικές επενδύσεις ύψους 25-30 εκατ. ευρώ.

Έχουμε εντοπίσει διάφορους στόχους εξαγορών σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία, επιδιώκοντας την ενίσχυση της παρουσίας μας στα τοπικά κανάλια διανομής και στις κατηγορίες των καλλυντικών και των οικιακών ειδών.

Παραλλήλως, μας ενδιαφέρει η πιθανότητα υπερτοπικής ανάπτυξης των προς εξαγορά καταναλωτικών brands, δεδομένου ότι το δίκτυο θυγατρικών μας καλύπτει μια ευρεία περιοχή με λίγο-πολύ κοινά χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, αναζητούμε εταιρίες οι οποίες διαθέτουν παρουσία και σημαντικά μερίδια αγοράς στις τοπικές αγορές και παρουσιάζουν ήδη κερδοφορία, τις οποίες εάν απορροφήσουμε μπορούμε να ασκήσουμε συνέργιες που μπορεί να αγγίξουν το 15%-20% των εξόδων. Βάσει αυτών των κριτηρίων και δεδομένου ότι οι θυγατρικές του ομίλου Σαράντη έχουν δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα διανομής, ώστε να αναπτύξουμε τις πωλήσεις, εκτιμάμαι ότι οι όποιες εξαγορές προκύψουν θα αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εντοπισμένους στόχους εξαγορών;



Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική συμφωνία εξαγοράς του 100% συναφούς εταιρίας στη Ρουμανία και εκτιμάμαι ότι θα καταλήξουμε εντός των προσεχών δύο εβδομάδων. Πρόκειται για παραγωγική εταιρία που διαθέτει επώνυμο προϊόν, ικανοποιητικά μερίδια αγοράς και κερδοφορία, η οποία ωστόσο υπολείπεται στον τομέα της διανομής.

Δεδομένου ότι η ρουμανική θυγατρική, η οποία θα πραγματοποιήσει την εν λόγω εξαγορά, έχει ισχυρό δίκτυο διανομής, εκτιμώ ότι αμέσως οι πωλήσεις της εξαγορασθείσας μπορούν να αυξηθούν σημαντικά.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τις νέες χώρες (Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία) όπου δραστηριοποιείστε πλέον με νέο μοντέλο, δεδομένου μάλιστα του σκεπτικισμού που επικρατεί στην αγορά όσον αφορά στις εμπορικές επενδύσεις σε τόσο μεγάλες και ανοργάνωτες αγορές όπως οι συγκεκριμένες;

Είναι γεγονός ότι η αρχική διείσδυση στις νέες χώρες αποδείχτηκε λανθασμένη και επιβάρυνε με κόστη χωρίς την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα τις νεοσύστατες θυγατρικές. Έτσι αποφασίσαμε να αλλάξουμε το μοντέλο διανομής, παραχωρώντας την σε τρίτους, να εγγράψουμε τα κόστη που βάρυναν τις θυγατρικές, να σταματήσουμε οριστικά την παραγωγή ζημιών, αλλά να μην αποσυρθούμε από τις νέες χώρες, καθώς ήδη είχε δημιουργηθεί μια βάση προώθησης των προϊόντων του ομίλου.

Βάσει των νέων συμφωνιών διανομής που έχουμε συνάψει και στις τρεις αγορές, εξασφαλίζουμε την παρουσία μας εκεί ως εξαγωγείς και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε τα όποια έσοδα προκύψουν, αφαιρώντας τις αναλογικές αμοιβές διανομής και τα διαφημιστικά κόστη.

Εν ολίγοις, στη χειρότερη περίπτωση δεν εγγράφουμε πλέον κανένα έξοδο, ενώ στην καλύτερη εισπράττουμε τα έσοδα που θα προκύψουν από τις όποιες πωλήσεις των διανομέων. Ήδη, στο δ’ τρίμηνο του 2007 αλλά και το 2008 δεν θα υπάρξουν ζημίες από τις νέες χώρες.

Η στρατηγική συνεργασία με την Estee Lauder και η πιλοτική διείσδυση στις ΗΠΑ μέσω του ιδιοπαραγόμενου αρώματος Mustang αποτελούν μια νέα πτυχή στις δραστηριότητες του ομίλου. Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας;

Τα μηνύματα είναι θετικά από το αρχικό λανσάρισμα του προϊόντος σε επιλεγμένα σημεία στις ΗΠΑ. Έχουμε επίσης ενημερωθεί για την πρόθεση της Estee Lauder να λανσάρει το προϊόν και σε νέες αγορές (Λατινική Αμερική, Καναδά, Αυστραλία) σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2008 και έως το καλοκαίρι.

Ωστόσο, δεν έχουμε σαφή εικόνα των ποσοτήτων που θα απαιτηθεί να προμηθεύσουμε για το νέο λανσάρισμα. Εξάλλου, το προϊόν είναι ακόμη ”νεαρό”, μιας και καταγράφει μόλις λίγους μήνες εμπορικής ζωής. Επίσης, θα πρέπει να θυμίσω ότι οι εμπορικές αποφάσεις του διανομέα, εν προκειμένω της Estee Lauder, δεν ελέγχονται από τον όμιλο Σαράντη.

Εμείς αναμένουμε τα οριστικά πλάνα, έτσι ώστε ως παραγωγοί να προωθήσουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Προς το παρόν διαθέτουμε μια επαναληπτική παραγγελία 500.000 τεμαχίων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τιμολογηθεί εντός του 2007 προς τον αμερικανικό όμιλο. Αναμένουμε την ενημέρωση ώστε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της συγκεκριμένης δραστηριότητας για το 2008.

Υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον εκ μέρους της Εstee Lauder για την επέκταση της συνεργασίας σας σε ό,τι αφορά τα αρωματικά προϊόντα ευρείας διανομής;

Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των δύο ομίλων για πιθανή επέκταση της συνεργασίας με την προσθήκη νέων αρωματικών προϊόντων. Μετά το ικανοποιητικό λανσάρισμα του Mustang, η Estee Lauder, η οποία κατά βάση ασχολείται με καλλυντικά προϊόντα επιλεκτικής διανομής, αναζητά προτάσεις και εμείς παρουσιάζουμε κάποιες ιδέες.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένο προϊόν, λανσάρισμα και νέα συμφωνία. Εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε σαφέστερη εικόνα σε τουλάχιστον έναν χρόνο.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το δ’ τρίμηνο της χρήσης και πώς θα διαμορφωθούν τα μεγέθη του ομίλου στο σύνολο του 2007;

Ολοκληρώνοντας την αναδιάρθρωση στις νέες αγορές Ρωσίας, Τουρκίας, Ουκρανίας και εγγράφοντας τα κόστη αυτής, ύψους 5,27 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, διατηρήσαμε όλα τα βασικά μας μεγέθη εντός της πρόβλεψης, πέραν μιας μικρής πίεσης, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, που υπέστησαν τα κέρδη EBITDA.

Δεδομένου ότι το δ’ τρίμηνο του 2007 δεν θα επιβαρυνθεί από έξοδα, η κερδοφορία θα ενισχυθεί περαιτέρω. Εξάλλου, πρόκειται για ένα παραδοσιακά ισχυρό τρίμηνο, όπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις παλαιές αγορές της ΝΑ. Ευρώπης αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη. Εκτιμούμε λοιπόν ότι θα ξεπεράσουμε τη διατυπωμένη πρόβλεψη για τα κέρδη της χρήσης του 2007.

Σκοπεύετε να προβείτε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη διετία 2008-2009;

Απαιτείται κάποιος χρόνος ώστε να συνεκτιμήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας με την Estee Lauder και της πορείας του ιδιοπαραγόμενου αρωματικού προϊόντος Mustang αλλά και της πορείας των νέων αγορών της ΝΑ. Ευρώπης, ώστε να αποκρυσταλλώσουμε τις προβλέψεις μας για τις επόμενες χρήσεις.

Αφού ολοκληρώσουμε την τρέχουσα χρήση, όπου θα έχει διαμορφωθεί μια νέα βάση αποτελεσμάτων, συνεκτιμώντας και τα παραπάνω, θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση προβλέψεων στο τέλος του α’ τριμήνου του 2008.

Σ’ ένα περιβάλλον έντονης κινητικότητας σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, η Σαράντης, η οποία διαθέτει ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντική παρουσία στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης και νέα σχέδια, έχει τεθεί στο στόχαστρο επενδυτικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τιμή για μας. Εξηγούμαι. Όταν ο όμιλος έχει τη σημερινή αποτίμηση, αλλά εγκολπώνει μια σειρά επεκτάσεων και νέων σχεδίων, που εκτιμάμαι ότι θα ωθήσουν ακόμη υψηλότερα το μεγέθός του σε βάθος χρόνου, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να προτείνει μια τιμή που θα ενσωματώνει τις προοπτικές.

Ο όμιλος εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει σημαντικές υπεραξίες από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, που σήμερα καθιστούν πολύ δύσκολη την αποτίμησή του. Ήδη, πάντως, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων έχει αυξηθεί από 29% πριν από 7 μήνες σε 45% σήμερα, πιστοποιώντας την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στη στρατηγική και στην αποτελεσματικότητα του ομίλου Σαράντη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v