Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λ. Δέδες: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η πιστοποίηση CFA

Τη σημασία της πιστοποίησης CFA για τους επαγγελματίες που θέλουν να ξεχωρίσουν στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αναλύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης CFA σε συνέντευξή του. Το σχόλιο για την υπόθεση της Folli Follie.

Λ. Δέδες: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η πιστοποίηση CFA

Τις δράσεις και τα προγράμματα της Ελληνικής Ενωσης CFA περιγράφει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Λουκάς Δέδες. 

Ο κ. Δέδες περιγράφει τα προγράμματα εκπαίδευσης και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχουν στους επαγγελματίες, αναλύει τις συνεργασίες με το ΧΑ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο ενώ κάνει και ένα σχόλιο για την υπόθεση της Folli Follie. 

Περιγράψτε μας τη δράση της Ελληνικής Ένωσης CFA (CFA Society Greece) και τους βασικούς στόχους της.

Η Ελληνική Ένωση CFA (CFA Society Greece) είναι το επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του CFA Ιnstitute στην Ελλάδα. To CFA Ιnstitute είναι ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που απονέμει την επαγγελματική πιστοποίηση CFA (Chartered Financial Analyst). Αποτελούμε μια μη κερδοσκοπική ένωση που απαρτίζεται από στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επενδύσεων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με εντυπωσιακή αύξηση των μελών μας τα τελευταία χρόνια. Αποστολή της Ένωσής μας είναι να συμβάλλει στη συνεχή ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και να προάγει το ύψιστο επίπεδο ηθικών αρχών και επαγγελματικής ακεραιότητας στην ελληνική επενδυτική κοινότητα, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του CFA Ιnstitute.

Παράλληλα, στόχος μας είναι η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της αξίας της πιστοποίησης CFA στην ελληνική αγορά. Ένας άλλος τομέας όπου η Ένωσή μας δραστηριοποιείται είναι η προώθηση των Global Investment Performance Standards (GIPS). Τα GIPS είναι ένα σύνολο προτύπων που καθοδηγούν τις εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για το πώς να υπολογίσουν και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των επενδύσεών τους σε υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες. Η Ελληνική Ένωση CFA είναι ο ανάδοχος χώρας (Country Sponsor) των προτύπων GIPS στην Ελλάδα.

Μιλήστε μας για τα προγράμματα εκπαίδευσης του CFA Institute. Πώς μπορεί να τα αξιοποιήσει ένας ενδιαφερόμενος;

Το CFΑ Institute προσφέρει τρεις επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Η κορωνίδα των προγραμμάτων του είναι το πρόγραμμα CFA που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στον επενδυτικό κλάδο και γενικότερα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Είναι παγκοσμίως η πιο διαδεδομένη και απαιτητική πιστοποίηση στα χρηματοοικονομικά, με πάνω από 150.000 κατόχους και πολλούς περισσότερους υποψήφιους.

Μια άλλη πιστοποίηση είναι το “CIPM” (Certificate in Investment Performance Management), που απευθύνεται κυρίως σε διαχειριστές χαρτοφυλακίων και αφορά τη μέτρηση και παρουσίαση των αποδόσεων επενδυτικών χαρτοφυλακίων και προϊόντων.

Τέλος, υπάρχει και η πιστοποίηση “Investment Foundations”, που απευθύνεται σε αυτούς που απασχολούνται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα οικονομικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (π.χ. δικηγόροι, υπάλληλοι διοικητικής υποστήριξης κ.α.) και η οποία τους επιτρέπει να κατανοήσουν βασικές έννοιες των χρηματοοικονομικών, τις οποίες συναντούν στην καθημερινή τους εργασία. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα μας www.cfa.gr.

Πόσο σημαντική είναι για έναν επαγγελματία η πιστοποίηση;

Ειδικά τα τελευταία χρόνια και μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, οι θέσεις απασχόλησης στον χρηματοοικονομικό τομέα τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Η πιστοποίηση CFA αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όσους θέλουν να διαφοροποιηθούν και να αποδείξουν ότι διαθέτουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την ακεραιότητα που απαιτείται για να διακριθούν στον πολύ ανταγωνιστικό χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Έχετε ανακοινώσει μια σειρά από συνεργασίες με φορείς (Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο κ.ά). Πού αποσκοπείτε με αυτές;

Η Ένωσή μας διακρίνεται για την εξωστρέφειά της και τη συνεχή αναζήτηση συνεργιών με θεσμικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την αύξηση της αξίας που προσφέρουμε στα μέλη μας και γενικότερα σε αυτούς που παρακολουθούν τις δράσεις μας.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μια πολυετής συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο, όπου προσφέρονται μαθήματα σε υποψηφίους και των 3 εκπαιδευτικών βαθμίδων της πιστοποίησης CFA (Levels I, II & III), από μέλη μας - κατόχους της πιστοποίησης που είναι παράλληλα και ενεργοί επαγγελματίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Παράλληλα έχουμε συνεχή συνεργασία σε επίπεδο οργάνωσης κοινών δράσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Έχουμε συνεχείς επαφές με μεγάλες εταιρείες του κλάδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τόσο σε επίπεδο συνεργασίας για τη διοργάνωση των εκδηλώσεών μας όσο και για την προώθηση θέσεων εργασίας αποκλειστικά προς το δίκτυο των μελών μας. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στη συνεργασία μας με τα Πανεπιστήμια, κάνοντας παρουσιάσεις σε φοιτητές χρηματοοικονομικής κατεύθυνσης για τα οφέλη του προγράμματος CFA.

Το τελευταίο διάστημα, η αγορά δοκιμάζεται από την υπόθεση της Folli Follie. Ποιο είναι το σχόλιο της Ελληνικής Ένωσης CFA αναφορικά με την υπόθεση;

Είναι μια υπόθεση που βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και θα χρειαστεί χρόνος για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Η Ένωσή μας, πρεσβεύοντας τις αξίες του CFA Institute για την ηθική συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν οι επαγγελματίες της αγοράς, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Ευελπιστούμε ότι δεν θα εξελιχθεί σε μια υπόθεση που θα αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική Κεφαλαιαγορά και μάλιστα σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο, όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική Κεφαλαιαγορά έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v