Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μεγαλοκαταθέτες» οι Ελληνες στην ψηφιακή τράπεζα «N26»

Η πρόσφατη ελληνική εμπειρία δείχνει πως είναι δύσκολο να φτιάξεις μια πλήρως ψηφιοποιημένη τράπεζα, υποστηρίζει ο S. Legeckas. Εσπασε αυτή την εβδομάδα η N26 το ρεκόρ των 5 εκατ. πελατών διεθνώς.

«Μεγαλοκαταθέτες» οι Ελληνες στην ψηφιακή τράπεζα «N26»

Υψηλό μέσο όρο καταθέσεων, σε σύγκριση με τους περισσότερους πελάτες από την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν οι συνδρομητές της N26 από την Ελλάδα, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της γερμανικής ψηφιακής τράπεζας Sarunas Legeckas.

Ο κ. Legeckas, που είναι υπεύθυνος για την Ελλάδα και άλλες 17 αγορές της Ευρώπης, εξηγεί πως η N26 δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για τους πελάτες της ανά χώρα, αλλά τονίζει πως είναι ικανοποιημένος από την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, προσθέτει, η N26 «παρουσίασε σειρά νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (premium), καθώς και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις που είναι διαθέσιμες και στην ελληνική αγορά».

«Το 2019, η N26 μεγάλωσε όσο είχε μεγαλώσει τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μαζί» λέει ο S. Legeckas καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως ξεπέρασε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων πελατών, στην επέτειο των πέντε χρόνων λειτουργίας της. Μόνο το 2019, προσθέτει, η N26 «μπήκε στην αμερικανική αγορά ως η πρώτη ευρωπαϊκή challenger τράπεζα», άνοιξε ένα νέο τεχνολογικό κόμβο στη Βιέννη και λάνσαρε το N26 You, το νέο premium προϊόν της, και εισήγαγε τα Shared Sρaces, τους ευέλικτους υπο-λογαριασμούς που έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν την τραπεζική εμπειρία ακόμα πιο κοινωνική, εύχρηστη και συλλογική. Μέσω των Shared Sρaces, περισσότεροι από δέκα χρήστες της N26 μπορούν να μοιραστούν έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, να μεταφέρουν χρήματα στους υπο-λογαριασμούς τους κ.λπ. Ο αριθμός των συνδρομητών της N26 που μπορούν να μοιραστούν ένα Shared Sρace αυξάνεται για τις επιχειρήσεις-πελάτες.

H N26 ιδρύθηκε προ πενταετίας από τον Valentin Stalf και τον Maximilian Tayenthal στο Βερολίνο, με στόχο να αλλάξει το μοντέλο παροχής τραπεζικών υπηρεσιών και είναι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα του FinTech.

Ο κ. Legeckas υποστηρίζει πως μία σημαντική διαφορά από τους περισσότερους ανταγωνιστές της είναι πως η N26 έχει πλήρη τραπεζική άδεια και εποπτεύεται από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές για το τραπεζικό σύστημα. Προσφέρει έτσι και τις εγγυήσεις που απολαμβάνουν οι καταθέτες μιας γερμανικής τράπεζας. Ετσι, όπως λέει, μπορεί κάποιοι από τους πελάτες της να προτιμούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της μόνο επειδή θέλουν να έχουν μια κατάθεση σε γερμανική τράπεζα, ενώ κάποιοι άλλοι επειδή προσφέρει χρεωστική κάρτα χωρίς χρεώσεις για συναλλαγές ή αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό.

Στο ερώτημα αν οι τράπεζες μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν τους νέους «παίκτες», όπως η N26, η Revolut και άλλα ηχηρά ονόματα του FinTech, ο S. Legeckas απαντά πως δυστυχώς τόσο τα συστήματα όσο και οι διαδικασίες των τραπεζών είναι αργές. Όπως λέει, «οι δύο ιδρυτές της N26 προχώρησαν στην ίδρυση της εταιρείας ακριβώς επειδή ήθελαν να αλλάξουν την εμπειρία που έχουν οι πελάτες μιας τράπεζας». Προσθέτει πως «πρόσφατα παραδείγματα στην Ελλάδα (σ.σ. η Praxia Bank) έδειξαν πως δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις μια πλήρως ψηφιοποιημένη τράπεζα», κάτι που έχει πετύχει στα πέντε χρόνια λειτουργίας της η N26.

Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος για τα «παράθυρα» που πιθανώς υπάρχουν στις ψηφιακές πλατφόρμες και που μπορούν να αξιοποιηθούν από κακόβουλους πελάτες για παράνομες δραστηριότητες (π.χ. ξέπλυμα βρώμικού χρήματος κ.λπ.). Και πάλι ο κ. Legeckas παραπέμπει «στην άδεια γερμανικής τράπεζας που κατέχει η N26» και στο γεγονός πως εποπτεύει ακριβώς όπως οι υπόλοιπες τράπεζες. Προσθέτει πως οι επενδύσεις της εταιρείας «είναι συνεχείς στο μέτωπο της ασφάλειας και της αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. «Τα συστήματά μας είναι σε θέση να εντοπίσουν εγκαίρως οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση» καταλήγει.

Η N26 έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από $670 εκατομμύρια από κορυφαίους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Insight Venture Partners, GIC, Tencent, Allianz X, Peter Thiel’s Valar Ventures, Li Ka-Shing’s Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Greyhound Capital, Battery Ventures και επιπλέον διοικητικά στελέχη της Zalando και της Redalpine Ventures. Από περίπου 300 εργαζόμενους πριν από δύο χρόνια, σήμερα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους 80 εθνικοτήτων σε 5 τοποθεσίες παγκοσμίως σήμερα.

Η ψηφιακή τράπεζα λάνσαρε το πρώτο της ελεύθερο προϊόν τρεχούμενου λογαριασμού στις αρχές του 2015, προτού γίνει η πρώτη στον κλάδο της που εξασφάλισε ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια. Σήμερα, είναι μια πλήρως ρυθμιζόμενη τράπεζα στην Ευρώπη, την οποία εμπιστεύονται πελάτες σε 26 αγορές.

Η εταιρεία προσφέρει τρία επίπεδα λογαριασμών: το N26 Standard, το N26 You και το N26 Metal, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν αναλήψεις μέσω ATM παγκοσμίως, ταξιδιωτική ασφάλιση, επιλεγμένες συνεργασίες και προσφορές και αποκλειστικές υπηρεσίες. Προσφέρει, επίσης, premium υπηρεσίες για επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v