Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stéphane Billon (Dr Button): Γιατί επενδύουμε στην Ελλάδα

Τι λέει ο CEO και ιδρυτής της Dr Button για τις ολοκληρωμένες λύσεις τηλεϊατρικής που παρέχει. Γιατί δημιούργησε εταιρία στη χώρα μας δυο χρόνια πριν την πανδημία. Δωρεάν η πλατφόρμα σε περιφέρειες, φορείς και ξενοδοχεία.

Stéphane Billon (Dr Button): Γιατί επενδύουμε στην Ελλάδα

Τους λόγους της δημιουργίας εταιρίας στην Ελλάδα δυο χρόνια πριν την πανδημία αλλά και την πορεία των εφαρμογών Dr Button μέσα στην καραντίνα λόγω κορωνοϊού περιγράφει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο ιδρυτής και CEO της εταιρίας Stéphane Billon.

O κ. Billon περιγράφει πώς λειτουργεί η ολοκληρωμένη λύση τηλεϊατρικής που παρέχουν οι εφαρμογές, οι οποίες λόγω των έκτακτων συνθηκών προσφέρθηκαν δωρεάν σε φορείς και Περιφέρειες, αλλά και στα ξενοδοχεία, βοηθώντας στο άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα.  

Κύριε Billon αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διαμορφώνει η πανδημία. Εξηγήστε μας τους λόγους που αποφασίσατε να κάνετε αυτό το βήμα.

Καταρχάς να επισημάνω ότι ξεκινήσαμε την εταιρεία πριν από δύο περίπου χρόνια, αρκετά πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε δημιουργώντας μια εταιρεία στην Ελλάδα, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ δυνατά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό στο χώρο του προγραμματισμού. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα υπάρχει ένα κενό στην αγορά της τηλεϊατρικής. Γνωρίζοντας ότι οι εξελίξεις στο χώρο κινούνται με ραγδαίους ρυθμούς και βλέποντας τις δυνατότητες που ήδη προσφέρει η τηλεϊατρική στη Γαλλία, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις αγορές που έχει ιδιαίτερη δυνατότητα να εφαρμοστεί η τηλεϊατρική, καθώς πέραν των αλλων πλεονεκτημάτων, μπορεί να προσφέρει λύση σε κατοίκους περιοχών όπου η πρόσβαση σε γιατρούς είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής Dr Button. Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα βασικά στοιχεία;

Οι εφαρμογές Dr. Button διατίθενται για Android, iOS και Web με ξεχωριστό περιβάλλον για γιατρούς και ασθενείς, ενώ προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση τηλεϊατρικής που περιλαμβάνει Τηλεσυνεδρία, Symptom Checker προσαρμοσμένο στα συμπτώματα του κορονοϊού και Προσωπικό Ιατρικό Φάκελο. Παράλληλα, αναπτύσσουμε νέα χαρακτηριστικά με στόχο την παροχή εξατομικευμένων λύσεων που θα δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου των δεδομένων που αφορούν στην υγεία τους, εστιάζοντας στην πρόληψη και με όραμα την καλύτερη υγεία για όλους.

Ο τρόπος που λειτουργεί η τηλεσυνεδρία Dr. Button είναι απλός και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή, σε ελάχιστο χρόνο, να δει έναν γιατρό, οποτεδήποτε, από οπουδήποτε, σε δύο μόλις βήματα. Πρώτον, εγγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (drbutton.gr) ή κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του. Δεύτερον, επιλέγει την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει, βρίσκει γιατρό από τη λίστα διαβάζοντας τα προφίλ και την εμπειρία που διαθέτουν οι συνεργαζόμενοι γιατροί και ξεκινάει την τηλεσυνεδρία.

Πριν ξεκινήσει η τηλεσυνεδρία ή και κατά τη διάρκεια, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει φωτογραφίες, εξετάσεις και σχετικά έγγραφα, καθώς και να δώσει στον γιατρό πρόσβαση στον προσωπικό ιατρικό φάκελο εντός της εφαρμογής. Ο ασθενής έχει έτσι εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε έναν γιατρό, ενώ ταυτόχρονα ο γιατρός έχει πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα που βοηθούν στην καλύτερη εκτίμηση των αναγκών του ασθενούς.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε, είναι η έμφαση που δίνουμε στην ασφάλεια, προκειμένου οι τηλεσυνεδρίες μέσω Dr. Button να είναι ιδιωτικές, ασφαλείς και πλήρως εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που αποκομίζει ο καταναλωτής από τη χρήση της;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας ήδη αγγίζει και μετασχηματίζει πολλούς τομείς της ζωής μας, διευκολύνοντας διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας και οι υπηρεσίες υγείας είναι το επόμενο φυσικό βήμα.

Η Dr. Button φέρνει μια νέα εποχή, στην οποία δεν χρειάζεται πλέον να βιώνουμε δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες για να δούμε έναν γιατρό. Για παράδειγμα, στο παρελθόν αν κάποιος αισθανόταν έναν πόνο, θα έπρεπε να απευθυνθεί σε ένα ήδη υπερφορτωμένο τμήμα για επείγοντα περιστατικά, ενδεχομένως να εκτεθεί σε επικίνδυνα παθογόνα, να περιμένει πολλές ώρες να δει έναν ειδικό που θα τον συμβούλευε να δει γιατρό κάποιας άλλης ειδικότητας, να επιστρέψει σπίτι, να κλείσει ένα ραντεβού, να ξαναπάει στον γιατρό και να περιμένει 30-90 λεπτά μέχρι να λάβει διάγνωση και καθοδήγηση για θεραπεία.

Η Dr. Button προσφέρει μια διαδικασία ψηφιοποίησης της ιατρικής πράξης και άμεση παρακολούθηση από απόσταση, η οποία σχεδιάστηκε από γιατρούς για ασθενείς, με όραμα την απλοποιημένη, ταχύτερη, ασφαλή πρόσβαση για μια πρώτη εκτίμηση από απόσταση για όλους, με αυστηρή συμμόρφωση με τις διαδικασίες, τεχνικές και ηθικούς κανόνες αυτής της αγοράς. Επιπλέον, εξοικονομεί ώρες ή ακόμα και ημέρες στην παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Η απλοποίηση και η επιτάχυνση της ασφαλούς πρόσβασης στην ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία είναι η δέσμευση για καλύτερη υγεία για όλους και εξυπηρετεί όσους δεν μπορούν να αφήσουν τη δουλειά τους για μισή μέρα για να πάνε στον γιατρό, εκείνους που είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το κάποιον γιατρό, αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγους υγείας ή οικογενειακών υποχρεώσεων.

Γιατί αποφασίσατε να λανσάρετε την εφαρμογή εν μέσω πανδημίας;

Λανσάραμε την εφαρμογή μας στην αρχή της πανδημίας. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 βρισκόμασταν στη φάση του Beta-Testing. Η πανδημία δεν δημιούργησε την ανάγκη, απλώς επιτάχυνε τη χρήση της εφαρμογής Dr. Button στην πραγματική ζωή. Η πανδημία για εμάς στάθηκε η αφορμή ώστε να επισπεύσουμε το λανσάρισμα της εφαρμογής, συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να προσφέρουμε ασφάλεια στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα μας ενεργοποιήθηκε άμεσα και δίνοντας όλη την ενέργεια, δουλέψαμε όλοι μαζί ώστε αυτή η πρωτοβουλία να υλοποιηθεί, να γνωστοποιηθεί και να μπορέσουν όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Η πλατφόρμα μας λανσαρίστηκε εκτάκτως στις 16 Μαρτίου, και ενώ βρισκόμασταν στην τελευταία φάση μιας πολύμηνης διαδικασίας δοκιμών σε πραγματικό περιβάλλον, με ιδιώτες γιατρούς και πολίτες από όλη την Ελλάδα.

Σύντομα, περισσότεροι από 450 εθελοντές γιατροί εγγράφηκαν στην πλατφόρμα μέσω της οποίας εκατοντάδες εθελοντές γιατροί προσέφεραν και ακόμη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε πολίτες που επικοινωνούν μαζί τους για ζητήματα σχετικά με τον κορονοϊό.

Σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 10,000 πολίτες εγγράφηκαν και κατέβασαν την εφαρμογή ώστε να επωφεληθούν της πρωτοβουλίας αυτής.

Προσφέρετε την πλατφόρμα σε Περιφέρειες, ιατρικούς συλλόγους και φορείς. Γιατί το κάνατε και ποια είναι η έως τώρα εμπειρία;

Με αίσθημα ευθύνης και για να στηρίξουμε τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού, των επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας μέσα στην κρίση του κορονοϊού, αποφασίσαμε να διαθέσουμε δωρεάν την πλατφόρμα τηλεϊατρικής Dr. Button με δικούς μας πόρους.

Για να καταφέρουμε άμεσα να παρέχουμε στους πολίτες πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επικεντρωθούμε σε 4 τομείς:

1. Τεχνολογική ετοιμότητα των εφαρμογών μας.
2. Συνεργασία με τοπικούς φορείς για τη διάθεση της πλατφόρμας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
3. Δημιουργία και ενεργοποίηση μιας βάσης εθελοντών γιατρών στην πλατφόρμα μας.
4. Επικοινωνία της δράσης στους πολίτες.

Η ομάδα μας εργάστηκε αδιάκοπα αυτή την περίοδο, ώστε να επισπεύσει τη δημιουργία νέων χαρακτηριστικών στις εφαρμογές μας για να είναι τεχνολογικά έτοιμη για δωρεάν τηλεσυνεδρίες. Επιπλέον προσθέσαμε ειδικό chatbot για έναν πρώτο έλεγχο των συμπτωμάτων κορονοϊού εντός της εφαρμογής, προσαρμοσμένο στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε τοπικό επίπεδο, κινηθήκαμε άμεσα και και συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας αρχικά, συντονίζοντας παράλληλα την επικοινωνία με τους τέσσερις τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να προσελκύσουμε εθελοντές γιατρούς. Σχεδόν ταυτόχρονα, συνεργαστήκαμε και με τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, καθώς και με άλλους φορείς όπως οι SOS Ιατροί και η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Η κινητοποίηση αυτή αγκαλιάστηκε ένθερμα από τοπικούς φορείς, καθώς και εθελοντές γιατρούς που δέχτηκαν με μεγάλη χαρά να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

Ένα από τα σημαντικότερα θέμα αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια. Πώς μπορεί να συνεισφέρει η πλατφόρμα;

Πλέον, η τηλεϊατρική έρχεται να δώσει τη λύση και στον τουρισμό, προσφέροντας αίσθηση ασφάλειας τόσο στους επισκέπτες της χώρας μας, τον εγχώριο τουρισμό, όσο και στους επαγγελματίες του τουρισμού. Τα ξενοδοχεία οφείλουν πλέον να καλύπτουν τις απαιτήσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου και να βρίσκουν τρόπους για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Η Dr. Button φέρνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δίπλα στον ξενοδόχο, μέσω τεχνολογίας, προσφέροντας άμεση και ασφαλή επικοινωνία με γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

Οι υπηρεσίες καλύπτουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως για συμβουλευτική και καθοδήγηση τόσο των επισκεπτών και των συνοδών τους, όσο και του προσωπικού. Οι ενδιαφερόμενοι ξενοδόχοι μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας μέσω του γιατρού με τον οποίο ήδη συνεργάζονται ή να βρουν κάποιον διαθέσιμο γιατρό που είναι ήδη στην πλατφόρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Dr. Button καλύπτει τις ανάγκες των ξενοδοχείων για τηλεϊατρική παρέχοντας την πρόσβαση στην πλατφόρμα δωρεάν. Ο επισκέπτης/χρήστης καλείται να πληρώσει τον γιατρό μέσω της εφαρμογής για τις τηλεσυνεδρίες που θα πραγματοποιήσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v