Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απαραίτητο το Facility Management εν μέσω πανδημίας»

Η ανάγκη για ασφαλείς εργασιακούς και δημόσιους χώρους είναι επιτακτική τονίζει ο Κ. Μωραϊτάκης CEO της εταιρείας ISS Facility Services Hellas σε συνέντευξή του. Τι είναι το Facility Management και πώς έχει προσαρμοστεί εν μέσω πανδημίας.

«Απαραίτητο το Facility Management εν μέσω πανδημίας»

«Οι νέες τάσεις για τηλεργασία έχουν επιφέρει αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και είναι σημαντικό οι εταιρείες να μπορέσουν στο μέλλον να αποκαταστήσουν τη φυσική σύνδεση μεταξύ ατόμων και τόπων με την επιστροφή των υπαλλήλων σε εργασιακά περιβάλλοντα που πληρούν υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και ελέγχου απολύμανσης από πριν», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μωραϊτάκης Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ISS Facility Services Hellas σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τι είναι το Facility Management.

Πως έχει διαμορφωθεί το Facility Management στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία; Πώς έχει επηρεαστεί μετά την έλευση της πανδημίας κορωνοϊού;

Οι συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά δημογραφικά, η αυξημένη ζήτηση για ταλέντα, τα χαμηλά ποσοστά δέσμευσης των εργαζομένων και οι αυξημένες πιέσεις για αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του δημοσιονομικού ελέγχου είναι κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες την τελευταία δεκαετία. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δεν αναζητούν πλέον εταιρείες για να αναλάβουν μόνο κάποιες υπηρεσίες. Αναζητούν στρατηγικούς εταίρους οι οποίοι θα επιληφθούν τη συνολική διαχείριση των εγκαταστάσεων τους και οι οποίοι με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θα ενισχύσουν την εικόνα των εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι προβληματίζονται για τη φυσική τους παρουσία στο χώρο εργασίας τους ενώ ταυτόχρονα διακατέχονται από αβεβαιότητα για την εργασία εξ αποστάσεως. «Είναι ασφαλές το περιβάλλον στο οποίο εργάζομαι;» είναι η ερώτηση που είχαν και συνεχίζουν να έχουν. Η πανδημία άλλαξε και θα συνεχίζει να αλλάζει τον κλάδο του Facility Management παγκοσμίως. Τώρα, πλέον, που η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός της διάδοσης του ιού είναι προτεραιότητα όλων και η ανάγκη για ασφαλείς εργασιακούς και δημόσιους χώρους είναι επιτακτική, οι υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανσης έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι εταιρίες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιλογή αξιόπιστων συνεργατών που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πιστοποιημένες υπηρεσίες καθαρισμού, απολύμανσης και τεχνικής συντήρησης με γνώμονα την ποιότητα. Υπάρχει δηλαδή ένα ξεκάθαρο shift σε κριτήρια quality-driven από cost-driven, καθώς και ανάγκη για σωστή επιλογή συνεργατών, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί θεωρούμε υποχρέωση μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες και λύσεις υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι η ISS είναι η πρώτη εταιρία του χώρου στην Ελλάδα που έλαβε την υψηλότερη πιστοποίηση, επίπεδο Εxcellent, COVID Shield από την TUV Austria Hellas, για την άριστη μεθοδολογία, την τεχνογνωσία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Ποιος είναι ο ρόλος των συμβολαίων IFS (Integrated Facility Solutions) στις σύγχρονες επιχειρήσεις;

Τα συμβόλαια IFS (Integrated Facility Solutions) αφορούν συμβόλαια ολοκληρωμένων υπηρεσιών που διασφαλίζουν την άριστη λειτουργικότητα κτηριακών εγκαταστάσεων μέσω του συντονισμού της τεχνολογίας, των ανθρώπων και των διαδικασιών, προσφέροντας ένα ευχάριστο και υγιές εργασιακό περιβάλλον. Τα IFS συμβόλαια προσφέρουν σημαντικά οφέλη όπως: μείωση λειτουργικού & διαχειριστικού κόστους ώστε οι πελάτες μας να εστιάζουν στη βασική επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, αναβάθμιση των υπηρεσιών, απλοποίηση όλων των διαχειριστικών διαδικασιών, αύξηση της παραγωγικότητας & της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Σε τι βαθμό προχωρήσατε σε αλλαγή των υπηρεσιών που προσφέρει η ISS προκειμένου να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Τι εμπειρίες αποκομίσατε κατά τη διάρκεια του lockdown και πως υποστηρίζετε τους πελάτες σας τώρα που υπάρχει και πάλι έξαρση του ιού;

Η ISS Hellas, όντας η μεγαλύτερη εταιρία και ο market leader στον κλάδο του Facility Management στην Ελλάδα, έδειξε στην πράξη και εγκαίρως υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στους εργαζομένους της και στους συνεργάτες. Είχε ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς την προετοιμασία για την έλευση του κορονοϊού στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο του 2020, όπου εμφανίστηκε και το πρώτο κρούσμα παγκοσμίως. Η εταιρεία, με βάση την πολυετή της εμπειρία σε περιβάλλον “clean room", νοσοκομεία και χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου η υγιεινή και η απολύμανση είναι άκρως σημαντικά προαπαιτούμενα, μετέφερε την τεχνογνωσία της στο περιβάλλον του γραφείου. Παράλληλα, πραγματοποιεί συνεχείς εκπαιδεύσεις στους εργαζόμενους της, δίνει οδηγίες για τον τρόπο καθαρισμού και τη διαδικασία απολύμανσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΟΔΥ, ενώ πραγματοποιεί και ασκήσεις αντιμετώπισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Από την αρχή της πανδημίας η ομάδα του supply chain και προμηθειών της ISS Hellas βοήθησε πολλές συνεργαζόμενες εταιρείες να αντιληφθούν την σημαντικότητα των ΜΑΠ (Μέτρα Ατομικής Προστασίας). Σημαντικό ρόλο παίζει και ο σωστός καθαρισμός του χώρου με την πλειοψηφία αυτών των εταιρειών να έχουν εντατικοποιήσει τις προληπτικές απολυμάνσεις με τη διαδικασία της ψυχρής εκνέφωσης. Ο εφοδιασμός των έργων και των υπαλλήλων με ΜΑΠ και η προσθήκη νέων προϊόντων με καινοτόμα χαρακτηριστικά και τεχνολογίες, έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στην αγορά του FM και να μας εγγυηθούν προστασία από τον Covid -και όχι μόνο- στο χώρο εργασίας μας. Επιπλέον, με τις ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες της επόμενης μέρας, υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στη νέα έξαρση του ιού. Ο επανασχεδιασμός του προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης, η συντήρηση και απολύμανση των συστημάτων κλιματισμού, αλλά και ο επανασχεδιασμός των γραφειακών χώρων είναι μεταξύ των tailor-made υπηρεσιών που παρέχουμε αυτή την περίοδο. Επιπλέον, η τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάνσεων με στόχο την τήρηση αποστάσεων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας και η θερμομέτρηση υπαλλήλων και επισκεπτών, είναι υπηρεσίες που είναι άκρως απαραίτητες στους εργασιακούς χώρους για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Θεωρείτε πως ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχετε συμβάλει στην ίδια την εξέλιξη του; Ποιο είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;

H ISS Hellas ξεκίνησε την πορεία της στην Ελλάδα το 1977, ως η πρώτη εταιρία προσωρινής απασχόλησης στη χώρα και σε σύντομο χρόνο δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα του καθαρισμού εγκαταστάσεων. Σήμερα, ηγείται κι εξελίσσει τον κλάδο του Facility Management στην Ελλάδα, έχοντας μεταξύ άλλων κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις καινοτόμες πρακτικές από την ISS Δανίας, η οποία δραστηριοποιείται ανελλιπώς στον χώρο παγκοσμίως από το 1901. Ως ηγέτες στον κλάδο του Facility Management και στην Ελλάδα, η καινοτομία αποτελεί μέρος του DNA μας. Όντας σε στενή συνεργασία με τους πελάτες, αντιλαμβανόμαστε τα ζητούμενα και παρακολουθούμε τις τάσεις, ώστε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες και να εξελίσσουμε λύσεις που θα καλύπτουν τις εκάστοτε επιχειρηματικές ανάγκες. Επιπλέον, οι περισσότεροι από 2.000 εξειδικευμένοι άνθρωποί μας αποτελούν και τη δύναμή μας. Άλλωστε, αυτό που διαφοροποιεί τις υπηρεσίες μας δεν είναι μόνο η χρήση της τεχνολογίας ή οι διαδικασίες που εφαρμόζουμε. Είναι κυρίως οι αρχές, οι αξίες και η ποιοτική υπεροχή που αντικατοπτρίζονται, καθημερινά, σε διάφορες εκφάνσεις όπως στο αυθόρμητο χαμόγελο των συναδέλφων μας, κάνοντας την ISS να ξεχωρίζει. Για το λόγο αυτό, πρωταρχικός μας στόχος είναι να ενδυναμώνονται καθημερινά, ώστε να προσδίδουν ουσιαστικό ενδιαφέρον και προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες που παρέχουμε. 

Πως πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας στο εργασιακό περιβάλλον; 

H ISS Hellas εφαρμόζει λύσεις με στόχο την κάλυψη των νέων απαιτήσεων που έχουν προκύψει, διασφαλίζοντας την υγεία των εργαζομένων και την υγιεινή των χώρων εργασίας με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της. Οι νέες τάσεις για τηλεργασία έχουν επιφέρει αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και είναι σημαντικό οι εταιρείες να μπορέσουν στο μέλλον να αποκαταστήσουν τη φυσική σύνδεση μεταξύ ατόμων και τόπων με την επιστροφή των υπαλλήλων σε εργασιακά περιβάλλοντα που πληρούν υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και ελέγχου απολύμανσης από πριν. Οι εταιρείες θα πρέπει να αποκαταστήσουν τη συναισθηματική σύνδεση των εργαζομένων δημιουργώντας εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του χώρου εργασίας και όχι μόνο. Η ISS Hellas στέκεται δίπλα στους εταίρους της συμβάλλοντας σε αυτόν τον σκοπό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v