Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ρούσσος: Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της Revoil

Αύξηση κερδοφορίας και μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 4,4 εκατ. ευρώ το 2020. Η επέκταση στον χώρο των ΑΠΕ και οι κινήσεις για διεύρυνση της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων-υπηρεσιών. Συνέντευξη του CEO Γεωργίου Ρούσσου.

Γ. Ρούσσος: Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της Revoil

H Revoil σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την πανδημία covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που μείωσαν την κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους, κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία της και συνέχισε να μειώνει σημαντικά το ύψος του τραπεζικού της δανεισμού.

Παράλληλα, βλέποντας τα στενά περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς πετρελαιοειδών, η εισηγμένη εταιρεία σχεδιάζει την επέκτασή της στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ επίσης προετοιμάζεται έτσι ώστε το δίκτυο των πρατηρίων της να προσφέρει επιπλέον προϊόντα και υπηρεσίες.

Για το 2021 η Revoil προσβλέπει μεταξύ άλλων στην αύξηση του αριθμού των πρατηρίων της κατά τριάντα, με στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά και ιδίως στο μέτωπο των premium καυσίμων.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και για ευρύτερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών -φετινή πορεία, πιθανά νέα deals- μιλά στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Revoil κ. Γεώργιος Ρούσσος.

Κύριε Ρούσσο, πώς χαρακτηρίζετε την περυσινή χρονιά για τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης το 2021;

To 2020 ήταν μία εντελώς διαφορετική χρονιά από τις προηγούμενες, καθώς και για τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών ένας εξωγενής παράγοντας, η πανδημία και οι προεκτάσεις της, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την πορεία του. Το τελικό πρόσημο είναι αρνητικό σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από διψήφιες απώλειες στις πωλήσεις καυσίμων κίνησης απόρροια των περιορισμών στις μετακινήσεις και των lockdowns και σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης λόγω των χαμηλών τιμών. Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε εκτιμώ ότι οι πρώτοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι, με την κατάσταση να βελτιώνεται σταδιακά μετά το πρώτο τετράμηνο σε συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών και τη σταδιακή επιστροφή σε μία κανονικότητα χωρίς περιορισμούς κυρίως σε κλάδους που επηρεάζουν τη ζήτηση για πετρελαιοειδή προϊόντα όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

Πώς κατάφερε η Revoil να σημειώσει θετικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο και να μειώσει περαιτέρω το δανεισμό της; Συνεχίστηκε η ίδια πορεία και κατά το τελευταίο τρίμηνο;

Η Εταιρία έχοντας επιδόσεις καλύτερες της αγοράς σε ότι αφορά τους πωλούμενους όγκους, στηριζόμενη σε μείγμα προϊόντων με καλύτερα περιθώρια κέρδους, μειώνοντας τα έξοδά της και με τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει με τους προμηθευτές της, κατάφερε να βελτιώσει συνολικά την ετήσια κερδοφορία της. Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της Εταιρίας κατευθύνεται τα τελευταία χρόνια στην αποπληρωμή των δανείων της με το 2020 η Εταιρία να μειώνει τα δάνειά της κατά 4,4 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση του δανεισμού της σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων έχει μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος με θετικό αντίκτυπο στα κέρδη της Revoil.

Η Revoil εξήγγειλε ένα πολύ σημαντικό άνοιγμα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα επόμενα χρόνια. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε μια τέτοια στρατηγική;

Κάνοντας μία προβολή για το πως θα είναι η Revoil τα επόμενα 10 χρόνια, είδαμε ότι δεν μπορεί η Εταιρία να παραμείνει μόνο στο εμπόριο υγρών καυσίμων. Και αυτό γιατί η αγορά πετρελαιοειδών προϊόντων στο σύνολό της σε βάθος χρόνου δεν έχει πολλά περιθώρια ουσιαστικής ανοδικής πορείας. Η ζήτηση για καύσιμα πέρα από την πολυετή οικονομική κρίση στη χώρα και τελευταία την πανδημία, επηρεάζεται από παράγοντες όπως οι νέοι οικονομικότεροι κινητήρες στα αυτοκίνητα, η υβριδική τεχνολογία, η ηλεκτροκίνηση, η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας που συνεχώς κερδίζουν μερίδια από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αποφασίσαμε λοιπόν, κοιτώντας στο μέλλον, να προσθέσουμε στην κύρια δραστηριότητα της Εταιρίας που είναι και θα παραμείνει η εμπορία πετρελαιοειδών μία νέα ενασχόληση στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος μας να λειτουργούμε έργα ΑΠΕ ισχύος 60 μεγαβάτ (MW) στην επόμενη πενταετία. Επενδύουμε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε ένα κλάδο με πολύ μέλλον, σταθερότητα και σχετικά χαμηλό ρίσκο.

Στον κλάδο συζητείται η διεύρυνση των προσφερόμενων προϊόντων-υπηρεσιών από τα πρατήρια καυσίμων, που είτε σχετίζονται με άλλες μορφές ενέργειας, είτε όχι. Ποια είναι η δική σας θέση απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα;

Οι δυνατότητες που μας δίνει ένα δίκτυο 530 σημείων πανελλαδικά είναι πολύ σημαντικές και δεν περιορίζονται μόνο στα δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες. Στα πλαίσια αυτά εξετάζουμε συνέργειες με κλάδους που σχετίζονται με τον χώρο του αυτοκινήτου (ΚΤΕΟ, Ασφαλιστικές) και λοιπούς (SUPERMARKETS) με στόχο την διεύρυνση αυτών που έχουμε να προσφέρουμε σε όσους επισκέπτονται τα πρατήριά μας. Όλα τα ανωτέρω συνδέονται και με την νέα κάρτα πιστότητας WinClub που σκοπεύουμε να λανσάρουμε από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς ανακοινώθηκε η πώληση της Silk Oil στον κυπριακό όμιλο Petrolina. Προβλέπετε ότι θα δούμε και άλλα deals στον κλάδο;

Δεν θα μπορούσα να το αποκλείσω, αν και θα πρέπει να τονίσω ότι τα περιθώρια για ανάλογες συμφωνίες στο μέλλον δεν είναι μεγάλα. Αυτό γιατί η αγορά είναι ήδη αρκετά συγκεντρωμένη (εταιρίες ελεγχόμενες από τα δύο διυλιστήρια και 4-5 εταιρίες «ανεξάρτητες»), υπάρχουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, ενώ ο κλάδος δεν έχει μπροστά του κάποιο ζεστό growth story. Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές είναι αυτοί που κινούν τα νήματα και από πλευράς τιμών, αυτές είναι λογικές.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Revoil για το 2021; Ποια πολιτική θα ακολουθήσει σε ότι αφορά τα πρατήριά της;

Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα μερίδιά μας, κερδίζοντας νέα κομμάτια στην συνολική πίτα της αγοράς. Να προσελκύσουμε 30 νέα πρατήρια ενισχύοντας το δίκτυο πρατηρίων της Εταιρίας με αποδοτικότερα σημεία που θα έχουν εξ’ ίσου ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επίσης η περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων των premium καυσίμων μας, των λιπαντικών και των καυσίμων για τη βιομηχανία και τη ναυτιλία είναι στους στόχους μας για τη εφετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v