Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ενεργειακή ανεξαρτησία μέσα από το πρόγραμμα ΕΝ.Α. της Ηρων

Πώς μπορούν οι καταναλωτές να επωφεληθούν από την ενέργεια του ήλιου και του ανέμου χωρίς να εγκαταστήσουν κανένα σύστημα παραγωγής ενέργειας εξηγεί ο Κώστας Καλογιάννης, Διευθυντής Πωλήσεων της Ηρων. Τι πρέπει να γνωρίζουν.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία μέσα από το πρόγραμμα ΕΝ.Α. της Ηρων

Η σκέψη ο «καταναλωτής» να είναι ταυτόχρονα και «παραγωγός» δεν είναι καινούργια. Ο ΗΡΩΝ κατάφερε να την προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα και να την προσφέρει στους καταναλωτές με την εγγύηση δύο κορυφαίων ομίλων, εξηγεί σε συνέντευξή του ο διευθυντής πωλήσεων της Ηρων Κώστας Καλογιάννης. Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα ΕΝ.Α.

Η εταιρεία ΗΡΩΝ λάνσαρε πρόσφατα το πρόγραμμα ΕΝ.Α που έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά και υπόσχεται ενεργειακή ανεξαρτησία στους καταναλωτές. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές του;

Το ΕΝ.Α είναι πράγματι ένα πρωτοποριακό, καινοτόμο πρόγραμμα για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς – και όχι μόνο. Οι πελάτες μας μπορούν πλέον να «παράγουν» από ανανεώσιμες πηγές την ενέργεια που θα καταναλώσουν και έτσι να αποκτήσουν έως και 100% ΕΝεργειακή Ανεξαρτησία. Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος σχετίζεται με την καινοτομία του δεδομένου ότι για πρώτη φορά επιτυγχάνεται εμμέσως η σύζευξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με την κατανάλωση ρεύματος της παροχής κάθε Πελάτη.. Πλέον, όλοι οι καταναλωτές, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, αν ζουν στην πόλη ή στην ύπαιθρο, μπορούν να επωφεληθούν από την ενέργεια του ήλιου και του ανέμου, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Και το σημαντικότερο, χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να εγκαταστήσουν οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής ενέργειας στο σπίτι τους.

Ποιοι είναι οι λόγοι που η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Που αποβλέπει και πόσο απήχηση προσδοκά ότι θα έχει;

Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν το πρόγραμμα για τρεις λόγους: Κατ’ αρχάς, γιατί όλοι αγαπούν την ανεξαρτησία σε κάθε έκφανση της ζωής. Ειδικά δε, όταν η ανεξαρτησία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, το μείγμα γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό. Ο ΗΡΩΝ αποφάσισε να προχωρήσει με αυτό το πρόγραμμα, καθώς πιστεύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον είναι αφενός επιβεβλημένη, αφετέρου δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες. Μία τέτοια είναι η στρατηγική του συνεργασία με τον μεγαλύτερο παραγωγό ΑΠΕ στην Ελλάδα, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με σκοπό την από κοινού διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Ο ΗΡΩΝ ανέλαβε να φέρει την ενέργεια που παράγουν αυτά τα πάρκα στο σπίτι μας, μέσω του προγράμματος ΕΝ.Α.

Το «πάντρεμα» επένδυσης – κατανάλωσης σε ποιο προφίλ πελατών σας ταιριάζει; Ποια είναι τα ρίσκα για όποιον το επιλέξει;

Η σκέψη ο «καταναλωτής» να είναι ταυτόχρονα και «παραγωγός» δεν είναι καινούργια. Ο ΗΡΩΝ κατάφερε να την προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα και να την προσφέρει στους καταναλωτές με την εγγύηση δύο κορυφαίων Ομίλων. Το αξιοσημείωτο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι, αν και ιδιαιτέρως καινοτόμο, στην ουσία του παραμένει απλό, απευθύνεται σε όλους και δεν εμπεριέχει οποιοδήποτε ρίσκο ή δέσμευση. Δεν απαιτεί εγκατάσταση - αν ο πελάτης αλλάξει ακίνητο, τον συνοδεύει στη νέα του κατοικία-, ενώ ανά πάσα στιγμή η συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να διακοπεί και να επιστραφούν στον πελάτη τα χρήματα που δεν του έχουν αποδοθεί ως έκπτωση. Επομένως, οποιοσδήποτε καταναλωτής χαμηλής τάσης, χωρίς ρίσκο, έχει τη δυνατότητα πλέον να μειώσει δραστικά τον λογαριασμό του, φτάνοντας μέχρι και να μηδενίσει σε ετήσια βάση το κόστος ρεύματός του, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον μέλλον.

Πώς μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος ένας καταναλωτής; Ποιοι είναι οι προσδιοριστικοί παράγοντες για τις εκπτώσεις που λαμβάνει;

Ο ΗΡΩΝ λειτουργεί πάντα στη βάση της απόλυτης διαφάνειας. Στην ιστοσελίδα του, υπάρχει ένα εργαλείο (Calculator) που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καταναλωτής για να υπολογίσει κατά προσέγγιση την «απόδοση» της «επένδυσής» του. Επιπλέον, για τους Πελάτες ΗΡΩΝ, στην ειδική σελίδα «MyHeron.gr», κάθε Πελάτης ΕΝ.Α θα μπορεί να βλέπει την «παραγωγή» του, σε ωριαία βάση και απολογιστικά, σαν να είχε ένα δικό του φωτοβολταϊκό, στη στέγη του. Οι εκπτώσεις, δεδομένου ότι εξαρτώνται από την απόδοση των ΑΠΕ, δεν θα μπορούσαν να είναι σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τα χρονικά διαστήματα που παρατηρείται υψηλή απόδοση ΑΠΕ, οι εκπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες ενώ όταν παρατηρείται μειωμένη απόδοση ΑΠΕ, οι εκπτώσεις θα είναι κι αυτές αντιστοίχως μειωμένες. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση αξιολογείται σε ετήσια βάση και όχι σε επί μέρους περιόδους του έτους. Με τα σημερινά δεδομένα κόστους ενέργειας, το κεφάλαιο που θα «επενδύσει» κάποιος στο πρόγραμμα ΕΝ.Α, θα «αποδίδει» περίπου 8,5% κάθε έτος.

Μπορεί ένας πελάτης που επιλέξει το πρόγραμμα να υπαναχωρήσει απ’ αυτό;

Το πρόγραμμα ΕΝ.Α διακρίνεται για την ευελιξία του και τίποτα δε χάνεται. Στην περίπτωση που ένας πελάτης επιθυμεί να διακόψει τη σύμβαση με τον ΗΡΩΝΑ και να πάει σε άλλον πάροχο ή να υπαναχωρήσει από το πρόγραμμα ΕΝ.Α, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε δέσμευση. Τα χρήματα που θα έχει καταβάλλει μέχρι εκείνη τη στιγμή ως συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΕΝ.Α. επιστρέφονται, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις από τους λογαριασμούς που έχει ήδη λάβει όσο καιρό συμμετείχε στο πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση να σημειώσω ότι ακόμα και στην περίπτωση που ο πελάτης δεν καταναλώνει ενέργεια για μερικούς μήνες, η ενέργεια που θα έχει «παράξει» μέσω του ΕΝ.Α, δεν χάνεται και μπορεί να την καταναλώσει μέχρι τα επόμενα τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v