Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εξαγορές εξετάζει τώρα η Uni Systems

Μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης βλέπει τώρα η Uni Systems, που ξεκίνησε το 2021 με υψηλό ανεκτέλεστο συμβάσεων, τονίζει ο CEO Γιάννης Λουμάκης. Τι είδους εξαγορές ετοιμάζει η θυγατρική της Quest.

Ποιες εξαγορές εξετάζει τώρα η Uni Systems

«Μέσα σε διάστημα ενός έτους, είδαμε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να απλοποιήσει και να ψηφιοποιήσει βασικές υπηρεσίες που εντάσσονται ομαλά στην καθημερινότητά μας. Η ευκαιρία είναι μοναδική για την Ελλάδα. Πιστεύω πως είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα και να δημιουργήσουμε υποδομές πληροφορικής που θα αλλάξουν δια παντός την εικόνα της χώρας και την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης περιγράφει τις εξελίξεις στο χώρο των δημόσιων έργων πληροφορικής, θεωρώντας παράλληλα πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ανάγκης ψηφιοποίησης των εργασιών στις επιχειρήσεις, αλλά και των μεγάλων κονδυλίων που θα επενδυθούν στη χώρα μέσα από τα Κοινοτικά προγράμματα.

Από την πλευρά της, η Uni Systems σημειώνοντας το 50% των εργασιών της εκτός Ελλάδας, μετά την περσυνή αύξηση των οικονομικών της επιδόσεων της, ξεκίνησε το 2021 με πολύ υψηλό υπόλοιπο υπογραμμένων έργων (310 εκατ. ευρώ) και δηλώνει πρόθυμη να συμβάλλει δραστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Στο στόχαστρο της Uni Systems βρίσκονται και οι εξαγορές, καθώς επικεντρώνεται σε εταιρείες με συγκεκριμένη τεχνογνωσία σε περιοχές συμπληρωματικές που έχουν και ιδιοπαραγόμενο λογισμικό. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο, ωστόσο μπορώ να αναφέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λουμάκης.

Κύριε Λουμάκη, πώς έκλεισε το 2020 για την Uni Systems και ποια ήταν η εμπειρία της Εταιρείας σε περιβάλλον πανδημίας;

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν ένα μεγάλο μάθημα για τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, την ανάγκη της τεχνολογικής καινοτομίας και της ψηφιακής εξειδίκευσης. Η πανδημία ήταν ένας καταλύτης εξελίξεων στο επιχειρηματικό τοπίο εφόσον κανένας οργανισμός δεν έμεινε ανεπηρέαστος τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά, η εταιρεία μας επηρεάστηκε θετικά καθώς το 2020 αναπτύχθηκε σημαντικά σε όλους τους τομείς, σημειώνοντας έσοδα ύψους €134 εκατ. και συνολική ανάπτυξη 15% σε σχέση με το 2019. Σημαντική επίσης βελτίωση σημείωσε και η κερδοφορία της εταιρείας που κινήθηκε με ρυθμούς άνω του 50% σε σχέση με το 2019.

Το 45% των εσόδων μας προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού, με κύρια αγορά αυτή των Οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύοντας τη δυναμική πορεία εξωστρέφειάς μας που συνεχίζεται απρόσκοπτα. Αυτό κατέστη εφικτό γιατί από τις πρώτες ημέρες των περιοριστικών μέτρων θέσαμε σε εφαρμογή πρόγραμμα επιχειρησιακής συνέχειας, με αποτέλεσμα να τεθεί σε τηλεργασία ποσοστό άνω του 80% των εργαζομένων μας χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία μας. Συνεχίσαμε, ως εκ τούτου, να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας με στόχο να περιορίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και να μετασχηματιστούν ψηφιακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω δράσεών μας τέθηκαν σε καθεστώς άμεσης τηλεργασίας περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι σε περιβάλλοντα πελατών μας. Πρωτίστως, η ανάπτυξή μας αυτή οφείλεται στην υψηλή ποιότητα και στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 900 άτομα, σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Με ποιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ξεκίνησε το 2021 και ποιοι οι βασικοί στόχοι της Uni Systems για φέτος;

Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω των €310 εκατ. με τα μέχρι στιγμής συμβασιοποιημένα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την αγορά είναι θετικά. Αφενός, η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση δημιουργεί προκλήσεις στη λειτουργία των οργανισμών, στον προγραμματισμό και την εκτέλεση των έργων. Παράλληλα, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για την ψηφιοποίηση λειτουργιών στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε το 2021 ως ένα μεταβατικό έτος για την οικονομική μας απόδοση. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους μας, σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις. Σχετικά με τους τομείς στους οποίους εστιαζόμαστε, η αγορά πληροφορικής της Ε.Ε. παραμένει στις άμεσες προτεραιότητές μας. Αποτελεί ένα σταθερό πεδίο αναφοράς μας, καθώς συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε νέα μεγάλα έργα και να διευρύνουμε την πελατειακή μας βάση εντάσσοντας σε αυτή σημαντικούς φορείς και ιδρύματα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αναμονή των μεγάλων έργων πληροφορικής του δημόσιου τομέα με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες και στις επιχειρήσεις ακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς υποστηρίζοντας τους πελάτες μας να μεταβούν σε ψηφιακά περιβάλλοντα που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και διευρύνουμε το οικοσύστημα συνεργατών μας ώστε να μπορούμε να καλύψουμε ευρύτερα τις ανάγκες τους. Παράλληλα, συνεχίζουμε την επένδυσή μας σε Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία, έναν τομέα που στη Uni Systems αναπτύσσεται ταχέως μέσω συνεργασιών και της συμμετοχής μας σε έργα που καλύπτονται από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδότησης (π.χ. Horizon, CEF) και από αντίστοιχα ελληνικά (π.χ. Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΣΣΚ-ΕΣΠΑ).

Πώς αξιολογείτε τη στάση του ελληνικού δημοσίου το 2020 σε ό,τι αφορά την προώθηση των δημοσίων έργων και του ψηφιακού μετασχηματισμού γενικότερα; Τι νομίζετε πως θα πρέπει να γίνει;

Ο ελληνικός δημόσιος τομέας αποτελεί μια από τις παραδοσιακές αγορές μας και έχουμε ισχυρές προσδοκίες για το 2021 καθώς βρίσκεται σε φάση μεγάλης ανάπτυξης, προχωράει σταθερά με τις μεταρρυθμίσεις και την ψηφιοποίηση του κράτους με εντυπωσιακά μέχρι στιγμής αποτελέσματα για την καθημερινότητα του πολίτη. Το μέλλον διαφαίνεται ευοίωνο καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένονται μεγάλα έργα ύψους άνω των €6 δισ., που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Συζητούσαμε επί χρόνια για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα και χρειάστηκε λιγότερο από ένας χρόνος για να υλοποιηθούν απλές, αλλά απαραίτητες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα, είδαμε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να απλοποιήσει και να ψηφιοποιήσει βασικές υπηρεσίες που εντάσσονται ομαλά στην καθημερινότητά μας. Η ευκαιρία είναι μοναδική για την Ελλάδα. Πιστεύω πως είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα και να δημιουργήσουμε υποδομές πληροφορικής που θα αλλάξουν δια παντός την εικόνα της χώρας και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κάτι που επίσης βλέπουμε και υποδεχόμαστε θετικά, είναι οι πιο ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες αναθέσεων και πληρωμών που υιοθετούνται. Για αρκετά δημόσια έργα πληροφορικής βλέπουμε να προκρίνεται η λογική των συμφωνιών πλαίσιο, ένα μοντέλο που συναντάμε κατά κύριο λόγο στις συμβάσεις των Ευρωπαϊκών φορέων το οποίο παρέχει ιδιαίτερη ευελιξία, τόσο στον φορέα όσο και στις εταιρείες. Με βάση αυτό το μοντέλο, επιταχύνονται οι διαδικασίες εφόσον εξυπηρετούνται οι περιπτώσεις διαφοροποίησης των προδιαγραφών σε όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου, από την προκήρυξη μέχρι τη δημοπράτηση και την υλοποίησή του.

Με δεδομένο ότι πολύ μεγάλο τμήμα του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό, πόση έμφαση θα δώσετε στο εγχώρια έργα πληροφορικής τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία αναμένεται σειρά επενδύσεων που θα χρηματοδοτούνται από Κοινοτικά κονδύλια;

Αν και σχεδόν το μισό ποσοστό εσόδων μας προέρχεται πλέον από αγορές του εξωτερικού, η εγχώρια αγορά, που την υπηρετούμε για πάρα πολλά χρόνια, παραμένει στις προτεραιότητές μας, καθώς είναι αυτή που μας έδωσε ισχυρές βάσεις και τεχνογνωσία. Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα που διατηρεί την έδρα της στη χώρα μας και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε απόντες από τα εγχώρια έργα πληροφορικής. Είμαστε, εξάλλου μέλος του Ομίλου Quest, ενός ισχυρού, Ελληνικού Ομίλου εταιρειών, που φέτος κλείνει 40 χρόνια δυναμικής πορείας και ανάπτυξης, με σημαντική συμμετοχή στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών. Είναι προς όφελός μας η δημιουργία των υποδομών που θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτυχθεί και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό τον σκοπό.

Με βασικό μοχλό χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το μέλλον της χώρας στον ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης. Σε αυτό το σχέδιο η Uni Systems θα είναι παρούσα καθώς διαθέτει την τεχνογνωσία, τους πόρους, αλλά και την εμπειρία τόσο από τη μέχρι τώρα παρουσία της σε έργα Ελληνικού Δημοσίου όσο και από τις επιτυχημένες υλοποιήσεις αντίστοιχων έργων στο εξωτερικό.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής στο μέτωπο των εξαγορών. Βλέπετε μια τάση συγκέντρωσης στην ελληνική αγορά; Η Uni Systems προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο πεδίο, αποκτώντας άλλες εταιρείες είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια τάση συγκέντρωσης στην αγορά της πληροφορικής που αποτυπώνεται μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια φυσική συνέπεια του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών, οι οποίες έχουν πάψει να αναζητούν μεμονωμένες λύσεις για κάθετες αγορές, αλλά εστιάζονται σε ολιστικές προσεγγίσεις επιχειρησιακών προκλήσεων. Ως εκ τούτου, το ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων οντοτήτων που θα μπορέσουν να καλύψουν ευρύτερα και ολοκληρωμένα τις ανάγκες των πελατών.

Στη Uni Systems, ήταν πάντοτε επιλογή μας να έχουμε μια ευρεία βάση συνεργατών, τους οποίους διαλέγουμε προσεκτικά με βάση την εξειδίκευσή τους και αυτό μας δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το τελευταίο διάστημα, ενισχύουμε αυτό το πλεονέκτημα και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ανάπτυξής μας, διευρύνουμε το οικοσύστημα συνεργατών μας με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες με συγκεκριμένη τεχνογνωσία, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Δημιουργήσαμε το «Pleiades IoΤ Innovation Cluster», ενώ συμμετέχουμε σε τέσσερα ακόμη clusters. Υιοθετούμε νέα και ανοικτά πρότυπα συνεργασίας μέσω των οποίων κάθε μέλος έχει το δικό του, σημαίνοντα ρόλο και με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουμε τη θέση μας στην αγορά. Από αυτό το μοντέλο προέκυψε η εξαγορά ποσοστού 25% της PROBOTEK, εταιρείας με ειδίκευση στην τεχνολογία των Drones, με στόχο να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη λύσεων Drone-as-a-Service επιτρέποντας τη διείσδυσή τους στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Σε επίπεδο εξαγορών, η Uni Systems επικεντρώνεται στο να εντοπίσει εταιρείες με συγκεκριμένη τεχνογνωσία σε περιοχές συμπληρωματικές που έχουν και ιδιοπαραγόμενο λογισμικό. Προς το παρόν δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο, ωστόσο μπορώ να αναφέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v