Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ρούσος: Ρεκόρ κερδοφορίας σημείωσε η Revoil

Συνέντευξη στο Euro2day.gr του CEO Γεώργιου Ρούσου. Το ρεκόρ κερδοφορίας του 2022, η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και οι φετινοί στόχοι στα μέτωπα του πετρελαίου, των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης.

Γ. Ρούσος: Ρεκόρ κερδοφορίας σημείωσε η Revoil
Ο διευθύνων σύμβουλος της Revoil Γεώργιος Ρούσσος

Το 2022 εξελίχθηκε σε μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών με σημαντικές διακυμάνσεις και προκλήσεις, η οποία έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο.

Μέσα στη χρονιά αυτή, η Revoil κατάφερε να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της, να επιτύχει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας και παράλληλα να αποπληρώσει τραπεζικό δανεισμό ύψους 4,4 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Γεώργιος Ρούσος μιλά στο Euro2day.gr για την περυσινή χρονιά, για τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη φετινή ζήτηση στον κλάδο, αλλά και για μια σειρά κινήσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Revoil, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αύξηση του δικτύου των συνεργαζόμενων πρατηρίων, η ανάπτυξη προϊόντων υψηλότερου περιθωρίου κέρδους, καθώς και η μετεξέλιξη της κάρτας προνομίων WinClub.

Σε ό,τι αφορά την «πράσινη μετάβασή» της, η Revoil προτίθεται να συνεχίσει φέτος τις επενδύσεις της στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση έχει εγκαταστήσει τους πρώτους φορτιστές σε επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων με τα σήματά της στην Αττική, στοχεύοντας στην τοποθέτηση φορτιστών σε 40 σημεία της πανελλαδικά.

Κύριε Ρούσο, πώς κινήθηκε η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών το 2022;

Το 2022 ήταν μία χρονιά με διακυμάνσεις που έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο για την εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. Η αύξηση στους πωλούμενους όγκους παρατηρήθηκε και στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού βοήθησε στην άνοδο της ζήτησης στις βενζίνες και κυρίως στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ η κρατική επιδότηση και οι εκπτώσεις της HELLENIQ ENERGY στο πετρέλαιο θέρμανσης ώθησαν τις πωλήσεις σε διψήφια άνοδο, με χιλιάδες καταναλωτές να σπεύδουν για την προμήθεια πετρελαίου λίγο πριν την εκπνοή του έτους. Το πετρέλαιο θέρμανσης βοηθήθηκε και από τη μεγάλη άνοδο των τιμών των ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας και θέρμανσης, απόρροια της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πώς εξελίχθηκε η χρονιά για τη Revoil;

Το 2022 ήταν για τη REVOIL μία πολύ καλή χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, με την εταιρεία να καταγράφει ιστορικά υψηλά στην κερδοφορία της, αλλά και σε εμπορικό επίπεδο ανεβάζοντας τους πωλούμενους όγκους και κερδίζοντας μερίδια αγοράς. Βασικοί παράμετροι στη σημαντική βελτίωση των κερδών της Revoil αποτέλεσαν εκτός της ανόδου των πωλήσεων, η αύξηση του μεικτού κέρδους λόγω των εμπορικών συμφωνιών που πέτυχε η εταιρεία με τους βασικούς προμηθευτές της, καθώς και η ορθή διαχείριση των αποθεμάτων. Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στη χρήση σε καθαρή αποπληρωμή τραπεζικών δανείων ύψους 4,4 εκατ. ευρώ. Εντός του 2022, η εταιρεία κατάφερε πολλά και έβαλε τις βάσεις για ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Ολοκλήρωση της γκάμας ενισχυμένων καυσίμων Revolution με τη νέα εμπλουτισμένη βενζίνη S. Unleaded 100 Revolution, η οποία μέσω των υψηλής ποιότητας ενισχυτικών & προσθέτων, προσφέρει προστασία του κινητήρα, αυξημένη απόδοση & περισσότερα χιλιόμετρα.
  • Πανελλαδική Προώθηση της Νέας Κάρτας Επιβράβευσης Καταναλωτών WINCLUB, η οποία σχεδιάστηκε για να προσφέρει σε κάθε οδηγό τη δυνατότητα άμεσης καθημερινής νίκης για Δωρεάν Καύσιμα, μέσω διαγωνισμών που είναι διαρκώς σε ισχύ σε όλα τα συμβεβλημένα πρατήρια του δικτύου REVOIL.
  • Εξαγορά του πρατηρίου Κεσίδη στη Θεσσαλονίκη.
  • Έναρξη λειτουργίας του τρίτου εταιρικού πρατηρίου της εταιρείας και πρώτο εκτός Χίου στο Μαρκόπουλο Αττικής.
  • Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων με εργασίες σημαντικής αναβάθμισης σε Ασπρόπυργο, Χίο και Κάλυμνο.
  • Ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τμήματα.

Με τις τιμές των καυσίμων να ξεκινούν φέτος σε σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022, κατά πόσο φοβάστε αξιοσημείωτη πτώση της εγχώριας ζήτησης το 2023;

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, αυτή έχει ξεκινήσει όπως αναμενόταν έντονα καθοδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα περσυνά επίπεδα στα καύσιμα κίνησης. Το πώς θα εξελιχθεί η συνολική πορεία της αγοράς εντός του έτους θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως οι τιμές, οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Πτώση των τιμών θα βοηθήσει την εγχώρια ζήτηση, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στην περίπτωση της ανόδου, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να έχει ήδη πληγεί από τις πληθωριστικές πιέσεις και το κύμα ακρίβειας του 2022. Καταλύτης σε αυτή την περίπτωση όπως και στην περσινή χρονιά θα είναι οι πρωτοβουλίες του κράτους για επιδότηση του κόστους των καυσίμων. Αξιοσημείωτη πτώση της ζήτησης θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της πραγματικής οικονομίας και αρνητικών διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της Revoil στο μέτωπο του πετρελαίου (δίκτυο πρατηρίων, νέα προϊόντα, μερίδια αγοράς);

Οι φετινοί στόχοι δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τους στόχους των προηγούμενων ετών και συνοψίζονται:

  • Στην επέκταση του δικτύου πρατηρίων με 40 νέα σημεία, με εστίαση στο νομό Αττικής, στο νομό Θεσσαλονίκης και σε πρωτεύουσες νομών.
  • Στην αύξηση των μεριδίων αγοράς με διατήρηση του περιθωρίου κέρδους.
  • Στην περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων υψηλότερης κερδοφορίας (Revolution diesel, Revolution unleaded 95, unleaded 100, λιπαντικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου).
  • Στην ανάπτυξη της κάρτας στόλου μέσω νέων συνεργασιών των τμημάτων δικτύου και βιομηχανίας και επέκταση της συνεργασίας WinClub με παροχή κινήτρων από άλλες εταιρείες (μετεξέλιξη σε κάρτα προνομίων).
  • Στην ανάπτυξη 2-3 νέων ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Ποιες κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε από τη REVOIL σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, την πράσινη μετάβασή της και την επέκταση σε νέες δραστηριότητες;

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές συνεχίζονται, με την εταιρεία μέσω θυγατρικών της να συμμετέχει σε υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ ύψους 120 MW περίπου. Ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW στην Εύβοια έχει κατασκευαστεί και αναμένεται η σύνδεσή του με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ αναμένεται τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 3,34 MW στην Αρκαδία. Επιπρόσθετα η εταιρεία και σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση έχει εγκαταστήσει τους πρώτους φορτιστές σε επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων με τα σήματά της στην Αττική, στοχεύοντας στην τοποθέτηση φορτιστών σε 40 σημεία της πανελλαδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v