Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΤΗΛΑ: "Επιλογή μας να είμαστε μικροί, ποιοτικοί"

Η Κτήμα Λαζαρίδη παραμένει από επιλογή μικρός παραγωγός οίνων, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και όχι στα μεγέθη, δηλώνει ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, Κ. Λαζαρίδης. Οι νέοι στόχοι της εταιρείας.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
ΚΤΗΛΑ: Επιλογή μας να είμαστε μικροί, ποιοτικοί
Η εταιρεία Κτήμα Λαζαρίδη παραμένει από επιλογή μικρός παραγωγός οίνων και αποσταγμάτων, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και όχι στα μεγέθη που θα συνεπαγόταν μία μεγαλύτερη μονάδα.

Άλλωστε, η τάση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια ενισχύει όλο και περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς.

Όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχουν άξονες το κρασί και την ανάπτυξή του. Η Οινότρια Γη, για παράδειγμα, ο πολυχώρος εκδηλώσεων που έχει δημιουργηθεί στο Καπανδρίτι, πλαισιώνει τις εκτάσεις για παραγωγή βιολογικών οίνων. Και το 2007 πέτυχε να ενισχύσει τον τζίρο της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας το 7% των συνολικών πωλήσεων, με ενδείξεις ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μελλοντικά.

Η Κτήμα Λαζαρίδη δεν περιορίζεται μόνο στην ελληνική αγορά. Σήμερα εξάγει σε 16 χώρες και το ποσοστό των εξαγωγών καλύπτει το 20% του συνολικού τζίρου της. Για τα σχέδια και τις προοπτικές της εταιρείας μιλά στον «Μ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Λαζαρίδης.

Έχετε επιλέξει να ανήκετε στους μικρούς παραγωγούς οίνων και αποσταγμάτων, αλλά με υψηλή ποιότητα και με στοχευμένη πελατεία. Είναι επιλογή που βλέπετε να δικαιώνεται σε επίπεδο μεγεθών;

Η ποιότητα είναι μια έννοια που για μένα και τους συνεργάτες μου αποτελεί μονόδρομο. Όλα στη ζωή μας έχουν σχέση με την ποιότητα. Και όπως συμβαίνει συνήθως στο δικό μας αντικείμενο, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ποσότητα.

Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με ποιοτικά προϊόντα συγκεκριμένης και περιορισμένης παραγωγής, επομένως για να κρατήσεις την ποιότητα ψηλά δεν πρέπει να υπερβείς κάποια όρια. Για μένα ήταν και είναι η σωστή επιλογή.

Πρόσφατα υπογράψατε συνεργασία με έναν γνωστό οινολόγο, τον κ. Michel Rolland. Πού αποσκοπεί αυτή η συνεργασία; Τι σχεδιάζετε να κάνετε από κοινού;

Από την πρώτη στιγμή στο Κτήμα Λαζαρίδη υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι σε όλους τους τομείς της παραγωγής οι οποίοι λειτουργούν επικουρικά για το επιστημονικό προσωπικό μας. Η συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης οινολόγο κ. Michel Rolland, που επιβλέπει την παραγωγή των ερυθρών κρασιών μας, ήταν για εμάς και για εκείνον ένα στοίχημα. Καθώς έχει τεράστια διεθνή πείρα, αφού επιβλέπει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα σε όλον τον κόσμο, θέλουμε να δείξουμε ότι και στην Ελλάδα μπορεί να παραχθεί ένα μεγάλο κρασί.

Ήδη, παρουσιάσαμε το Οινότρια Γη Syrah - Aγιωργίτικο 2005, που δείχνει την κατεύθυνση. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε μαζί.

Έχετε στραφεί και στην παραγωγή βιολογικών κρασιών. Είναι ώριμη η αγορά, και η ελληνική και η διεθνής, για την απορρόφηση αυτού του είδους των προϊόντων;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως σε σχέση με το περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή, υπάρχει σαφής τάση του καταναλωτή στα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Στο νέο οινοποιείο μας στο Καπανδρίτι Αττικής παράγουμε ερυθρά κρασιά από τον βιολογικό αμπελώνα 200 στρεμμάτων που καλλιεργούμε στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα. Στο κρασί η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλα είδη, κυρίως στη χώρα μας. Για εμάς ο σκοπός είναι διπλός: αφενός να καλύψουμε αυτό το κομμάτι της αγοράς και αφετέρου να συμβάλουμε με τον τρόπο μας στη μη περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος της Αττικής, που χρόνια δοκιμάζεται από διάφορες ενέργειες.

Ποια εικόνα παρουσιάζει σήμερα η ελληνική αγορά οίνων; Υπάρχει διαφοροποίηση στην κατανάλωση των λεγόμενων βιομηχανοποιημένων προϊόντων και αυτών που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς; Ποια τάση επικρατεί τα τελευταία χρόνια;

Η τάση για επώνυμα ποιοτικά προϊόντα είναι αναμφισβήτητη. Η ελληνική αγορά τα τελευταία 15 - 20 χρόνια απέκτησε πολύ καλά κρασιά κυρίως μικρών παραγωγών, που έφεραν νέα πνοή στον κλάδο και ανέβασαν τον πήχη του ανταγωνισμού. Αυτό οδήγησε και ορισμένες μεγάλες οινοποιίες να στραφούν στην παραγωγή καλύτερων κρασιών, με αποτέλεσμα συνολικά να παρουσιάζεται θετικότερη εικόνα τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές.

Ένας από τους στόχους σας είναι και η ανάπτυξή σας σε νέες αγορές. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία;

Υπάρχουν κάποια πλάνα που θα ανακοινωθούν όταν προχωρήσουν.

Από τον συνολικό τζίρο σας τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές και τι προοπτικές διαγράφονται για τη φετινή χρήση;

Οι εξαγωγές μας αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% και αφορούν σε 16 χώρες. Στόχος μας είναι πάντα η περαιτέρω ανάπτυξη, μέσα όμως σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ ανταγωνιστικό και κυρίως με εικόνα για το ελληνικό κρασί καθόλου κολακευτική, προς το παρόν.

Έχετε επεκταθεί και στην παραγωγή ξιδιού. Είχατε μάλιστα ανακοινώσει ότι πρόκειται να παραγάγετε νέες ετικέτες για μαζική κατανάλωση. Έχουν τοποθετηθεί στην αγορά και κατά πόσον προβλέπετε να ενισχύσουν τα μεγέθη σας φέτος;

Το ξίδι μας, στα πρότυπα του ιταλικού balsamico, είναι ξεχωριστό προϊόν σε τρεις εκδόσεις παλαίωσης, 6, 4 και 2 ετών. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια και αναπτύσσεται σιγά-σιγά, μια και η γαστρονομική κουλτούρα μας ακόμη δεν το έχει συμπεριλάβει όπως σε άλλες χώρες. Προς το παρόν, αυτές είναι διαθέσιμες σε καταστήματα delicatessen και σε κάβες. Σύντομα θα διατίθενται και από κάποιες αλυσίδες.

Τι ποσοστό αντιπροσώπευε στον συνολικό τζίρο σας το 2007 η νέα δραστηριότητά σας στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και διοργάνωσης εκδηλώσεων; Είστε ικανοποιημένος από τη δραστηριότητα αυτή και τι προοπτικές διαγράφονται πάντα σε επίπεδο μεγεθών;

Η Οινότρια Γη είναι μια νέα δραστηριότητα που προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα άλλα κτήματα, γιατί συνδυάζει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του κρασιού με την εκδήλωση. Πέραν αυτού, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά την παραγωγή κρασιού, αποσταγμάτων και ξιδιού.

Το 2007 οι εκδηλώσεις κάλυψαν το 7% του συνολικού τζίρου μας. Βρισκόμαστε στην αρχή και αναμένουμε το ποσοστό αυτό να ανέβει όσο ο κόσμος θα μας γνωρίζει και θα μας αξιολογεί περισσότερο.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα οικονομικά μεγέθη της τρέχουσας χρήσης; Προβλέπονται νέα επενδυτικά πλάνα;

Είμαστε σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις στην εταιρεία τρέχουν και κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη. Όσον αφορά στα μελλοντικά επενδυτικά πλάνα, υπάρχουν σκέψεις που όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πριν ξεκινήσουν. Δεν επαναπαυόμαστε ποτέ? νέοι στόχοι και οράματα υπάρχουν πάντα. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 536 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v