Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eκβιάστε την παραγωγή πρωτοποριακής σκέψης

Η ταχύτητα της καινοτομίας προσδιορίζει και το επίπεδο οικονομικού δυναμισμού μίας εταιρείας, αλλά και μίας χώρας.

Eκβιάστε την παραγωγή πρωτοποριακής σκέψης

Καινοτομήστε, αλλιώς θα μείνετε πίσω. Τόσο απλή είναι αυτή η ανάγκη για όλες τις επιχειρήσεις σήμερα. Ανάγκη απλή, αλλά επιτακτική.

Αυτό είναι όμως δύσκολο να γίνει, επειδή οι καινοτομίες εμφανίζονται εκεί που υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις και μεθόδους επεξεργασίας και αξιολόγησης πληροφοριών. Αυτό, με την σειρά του, συχνά προϋποθέτει συνεργασία ανάμεσα σε διάφορους εμπλεκόμενους που βλέπουν τον κόσμο –γενικά και αυτόν των επιχειρήσεων– με διαφορετικό τρόπο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η σύγκρουση μεταξύ ιδεών, που πρέπει να γίνεται με εποικοδομητικό τρόπο, πολύ συχνά καταλήγει να γίνεται αντιπαραγωγικά μεταξύ προσώπων που τείνουν ενστικτωδώς να μην καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Οι διαφωνίες παίρνουν προσωπικό χαρακτήρα και η δημιουργική διαδικασία καταρρέει.

Κατά κανόνα οι μάνατζερς αντιδρούν με δύο τρόπους στο φαινόμενο αυτό.

Από την μία, αυτοί που απεχθάνονται τις συγκρούσεις (ή εκτιμούν μόνον την δική τους μέθοδο) αποφεύγουν ενεργά την σύγκρουση των ιδεών. Προσλαμβάνουν και ανταμείβουν άτομα με συγκεκριμένη νοοτροπία, συνήθως άτομα όπως ο εαυτός τους. Οι οργανισμοί τους πέφτουν θύματα αυτού που αποκαλούμε «σύνδρομο του βολικού κλώνου», οι συνεργάτες έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα και εκπαίδευση και γενικά όλοι σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο. Επειδή όλες οι ιδέες περνούν από όμοια γνωστικά «κόσκινα», επιβιώνουν μόνον οι οικείες.

Για παράδειγμα, ένας όμιλος ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων που αποτελείται αποκλειστικά από εργαζόμενους με το ίδιο επιστημονικό υπόβαθρο και σύνολο εμπειριών, θα αξιολογεί κάθε ιδέα με ένα συγκεκριμένο σύνολο υποθέσεων και αναλυτικών εργαλείων. Ένας τέτοιος όμιλος θα αγωνίζεται για να κάνει καινοτομίες, συνήθως μάταια.

Από την άλλη, οι μάνατζερς που εκτιμούν τους εργαζόμενους με ποικιλία διαφορετικών τρόπων σκέψης, συχνά δεν καταλαβαίνουν πώς να ασκήσουν μάνατζμεντ. Νομίζουν ότι αν κλειδώσουν μία ομάδα διαφορετικών ατόμων μέσα στον ίδιο χώρο, αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει στην δημιουργική επίλυση του προβλήματος.

Παραβλέπουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι με διαφορετικό στυλ συχνά δεν καταλαβαίνουν ή δεν σέβονται ο ένας τον άλλον και ότι αυτού του είδους οι διαφορές ίσως πυροδοτήσουν προσωπικές διαφωνίες. Μέσα από αυτές, όμως, προκύπτουν ενίοτε σοβαρά προβλήματα που συνεπάγονται απώλεια χρόνου, όταν ο τελευταίος είναι γνωστό ότι αντιπροσωπεύει και χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v