Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φαινόμενο της... «χιονοστιβάδας» στη σκέψη

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις αναταράξεις που προκαλεί ο αρνητικός και ανασφαλής τρόπος σκέψης. Τι μπορούν να πράξουν τα στελέχη επιχειρήσεων ώστε να... παρακάμψουν το πρόβλημα.

Το φαινόμενο της... «χιονοστιβάδας» στη σκέψη

Κατά τον δρα Ρίτσαρντ Κάρλσον, ψυχολόγο, συγγραφέα και σύμβουλο επιχειρήσεων, οι ανακατεμένες σκέψεις είναι επικίνδυνες λακκούβες στον ομαλό δρόμο της σκέψης. Προκαλούν δε από μικρές έως σοβαρές ψυχολογικές ζημιές. Επισημαίνει έτσι ότι μία πολύ σημαντική τεχνική για να αποκτήσετε περισσότερη γαλήνη είναι να συνειδητοποιήσετε πόσο γρήγορα ο αρνητικός και ανασφαλής τρόπος σκέψης μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Έχετε ποτέ προσέξει πόσο νευρικοί νοιώθετε όταν αφήνεστε να παρασυρθείτε από τις σκέψεις σας; Και σαν να μην έφτανε αυτό, όσο περισσότερο σάς απορροφούν οι λεπτομέρειες του θέματος που σάς κάνει νευρικούς, τόσο πιο άσχημα νοιώθετε. Η μία σκέψη οδηγεί στην άλλη και μετά ακόμα παραπέρα, μέχρι που σε κάποιο σημείο καταλήγετε να είστε φοβερά ταραγμένοι.

Για παράδειγμα, μπορεί να ξυπνήσετε μέσα στην νύχτα και να θυμηθείτε κάποιο τηλεφώνημα που πρέπει να κάνετε την επομένη. Μετά, αντί να νοιώσετε ανακούφιση που θυμηθήκατε ένα τόσο σημαντικό τηλεφώνημα, αρχίζετε να σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε αύριο.

Αρχίζετε να προβάρετε μία πιθανή συζήτηση με το αφεντικό σας και τελικά ταράζεστε ακόμη περισσότερο. Έτσι, πολύ γρήγορα σκέφτεστε: «Δεν το πιστεύω πόση δουλειά έχω, πρέπει να κάνω τουλάχιστον πενήντα τηλεφωνήματα την ημέρα! Μα ποιος τέλος πάντων έχει ζωή σαν την δική μου!». Και πάει λέγοντας, μέχρι που φτάνετε να λυπάστε τον ίδιο σας τον εαυτό.

«Για πάρα πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει όριο για το πόσο μπορεί να τραβήξει μια τέτοια “επίθεση σκέψεων”. Για την ακρίβεια, μάλιστα, αρκετοί πελάτες μου μού έχουν πει πως σπαταλάνε πολλές από τις ημέρες και τις νύχτες τους κάνοντας τέτοιου είδους πνευματικές πρόβες. Είναι βεβαίως περιττό να τονίσω ότι είναι αδύνατον να νοιώσετε ήρεμοι όταν το κεφάλι σας είναι γεμάτο ανησυχίες και προβλήματα», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Κάρλσον.

Η λύση είναι να παρατηρήσετε τί συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σας πριν οι σκέψεις σας βρουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κεκτημένη ταχύτητα. Όσο γρηγορότερα συλλάβετε τον εαυτό σας πάνω στην πράξη της δημιουργίας μίας πνευματικής χιονοστιβάδας, τόσο ευκολότερο είναι να τον σταματήσετε.

Στο παραπάνω παράδειγμα μπορεί να συμβεί αυτό την στιγμή ακριβώς που αρχίζετε να ανατρέχετε στη λίστα όσων έχετε να κάνετε την επομένη. Τότε, αντί να κολλήσετε με επιμονή στην ημέρα που έρχεται, πείτε στον εαυτό σας: «Ορίστε, πάλι το κάνω». Έτσι, το καταπνίγετε συνειδητά την στιγμή της γέννησής του. Οπότε σταματάτε την σειρά των σκέψεών σας πριν βρουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Μετά μπορείτε να επικεντρώσετε την σκέψη σας όχι στο πόσο ταραγμένοι είστε, αλλά στο πόσο ευγνώμονες νοιώθετε που θυμηθήκατε τελικά το τηλεφώνημα που έπρεπε να κάνετε. Αν αυτό γίνει μέσα στην νύχτα, γράψτε το σε ένα κομμάτι χαρτί και επιστρέψτε στον ύπνο σας. Μπορείτε μάλιστα να κρατάτε ένα κομμάτι χαρτί και ένα στυλό δίπλα στο κρεββάτι σας ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις.

«Μπορεί πράγματι να είστε ένα πολυάσχολο άτομο, όμως να θυμάστε ότι γεμίζοντας το κεφάλι σας με σκέψεις σχετικά με το πόσο φορτωμένος είστε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιδεινώνετε το πρόβλημα, νοιώθοντας περισσότερο αγχωμένος απ’ ό,τι ήδη είστε.

Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να αγχώνεστε με το πρόγραμμά σας, δοκιμάστε αυτή την απλή μικρή άσκηση. Θα μείνετε έκπληκτος από το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι», συμβουλεύει ο Ρίτσαρντ Κάρλσον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v