Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κανόνας του «ναι» και του «όχι»

Πώς μπορείτε να λαμβάνετε τις ορθές αποφάσεις όταν λειτουργείτε υπό πίεση χρόνου. Η σημασία του να τίθενται τα σωστά ερωτήματα και να είναι ξεκάθαρες οι απαντήσεις που δίνονται.

Ο κανόνας του «ναι» και του «όχι»

Ο Κανόνας του «Ναι και του Όχι» είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λήψης αποφάσεων υπό χρονική πίεση.

Είναι χρήσιμη όταν πρέπει να σταθμιστούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι σε πολύ σύντομο χρόνο. Για παράδειγμα: Όταν ένας γιατρός πρέπει να φτάσει πολύ γρήγορα σε μια διάγνωση, επιστρατεύει συγκεκριμένα ερωτήματα που αποκλείουν ορισμένες πιθανότητες (Έχει ο ασθενής πυρετό; Είναι αιμοδυναμικά σταθερός; κλπ.).

Ο Κανόνας του «Ναι και του Όχι» προϋποθέτει σαφείς παραμέτρους – κάτι που μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο όχι μόνο στην ιατρική, αλλά και στη διοίκηση επιχειρήσεων, στην προσωπική ζωή μας ή στην πολιτική.

Το 2013, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ορίσει τρία κριτήρια, ώστε να αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος: Αποτελεί ο στόχος άμεσο και διαρκή κίνδυνο για τον αμερικανικό πληθυσμό; Είναι οι ΗΠΑ η μόνη χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς την εν λόγω απειλή; Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες; Μόνον όταν μπορούσε να απαντήσει «ναι» και στα τρία ερωτήματα έδινε την έγκρισή του για την επίθεση.

Οι δύο πιο σύντομες λέξεις - τo «ναι» και το «όχι» - απαιτούν την περισσότερη σκέψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v