Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να προεδρεύετε σε μια επιτροπή

Χρηστικές συμβουλές για τα στελέχη που αναλαμβάνουν την προεδρία κάποιας επιτροπής. Ποιες κινήσεις δεν πρέπει να κάνουν και γιατί πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή όλων των μελών.

Πώς να προεδρεύετε σε μια επιτροπή

Αν σας έχουν αναθέσει την προεδρία κάποιας επιτροπής, διαβάστε με προσοχή τις ακόλουθες συμβουλές:

Θα σας βοηθήσουν στο έργο σας.

Ακούτε χωρίς να αξιολογείτε. Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία όλες οι ιδέες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Μην επιτρέπετε να φθάνει κανείς σε θέση άμυνας. Αντιδρώντας σε μια ιδέα, φροντίστε πάντοτε να αρχίζετε με τα θετικά της σημείο και ενθαρρύνετε όλους τους υπολοίπους να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να συζητούν τα θετικά σημεία μιας πρότασης πριν από τα αρνητικά.

• Κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα τη «ζωτικότητα» της συνεδρίασης.

Φροντίστε για την ενεργή συμμετοχή όλων. Αν κάποια μέλη έχουν την τάση να μιλούν περισσότερο από άλλα, ζητήστε τους να μην το κάνουν - ιδιαιτέρως βέβαια. Προτρέψτε τα «συνεσταλμένα» μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα ζητώντας τους π.χ. κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο στα όσα προηγήθηκαν, μετά από ένα διάλειμμα.

• Ενθαρρύνετε και τους άλλους να γίνουν «ηγέτες» - παραχωρώντας τους προσωρινά την προεδρία σε ορισμένα θέματα. Αυτή η κίνηση θα τους κάνει να είναι αργότερα καλύτερα «απλά μέλη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v