Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «επικοινωνείτε» τις αλλαγές στο προσωπικό σας

Το μυστικό για να πετύχετε την συνεργασία που επιθυμείτε και να αποφύγετε την αντίσταση, βρίσκεται στο να κάνετε κάποια βήματα με τα οποία οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

Πώς «επικοινωνείτε» τις αλλαγές στο προσωπικό σας

Σε περίοδο ριζικών αλλαγών όπως η σημερινή, πολλοί επιχειρηματίες είναι ανίκανοι για πρωτότυπη σκέψη διότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την τυραννία της λογικής. Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο αν η επιχείρηση πρέπει να προσαρμοσθεί ταχύτατα στο νέο περιβάλλον.

Το μυστικό για να πετύχετε την συνεργασία που επιθυμείτε και να αποφύγετε την αντίσταση, βρίσκεται στο να κάνετε κάποια βήματα με τα οποία οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις. Ιδού μερικές συμβουλές:

• Πέστε ξεκάθαρα γιατί χρειάζεται η αλλαγή. Πάντα υπάρχει ένας σοβαρός λόγος. Καμιά φορά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη πολύ πριν, διότι βλέπουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι.

• Αναζητήστε ιδέες και προτάσεις από το προσωπικό. Μόνον έτσι θα εμπλακούν ενεργά στο καινούργιο. Εκφράστε την ευαρέσκεια σας σε όσους συμβάλλουν με ιδέες και συμβουλές.

• Δώστε έγκαιρη προειδοποίηση. Μόλις είναι έτοιμο το τι θα αλλάξει, όσο πιο πολύπλοκη και δυσκολοχώνευτη είναι η αλλαγή, τόσο νωρίτερα πρέπει να γίνει η προειδοποίηση, ώστε όλοι να έχουν χρόνο να εξοικειωθούν με την ιδέα.

• Να είστε ειλικρινής. Η εμπειρία λέει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα μετά από τις αλλαγές, όμως λίγοι βλάπτονται με κάποιον τρόπο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να λέτε την αλήθεια -είτε καλή, είτε κακή. Διαφορετικά, θα φαντάζονται το χειρότερο και θα επηρεάζονται από φήμες και διαδόσεις, χωρίς να μπορούν να κρίνουν με μέτρο την ίδια την πραγματικότητα.

Εισάγετε την αλλαγή σταδιακά -ιδιαιτέρως αν πρόκειται για ριζική αλλαγή. Θα διευκολύνετε πάρα πολύ την εισαγωγή, αν την σπάσετε σε μικρά βήματα/μικρές αλλαγές, και τις εισάγετε σταδιακά. Καλλιεργήστε μέσα σας την απαραίτητη επιμονή απέναντι στις αντιξοότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v