Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή για να κάνετε μια καλή πρόσληψη

Η επιλογή συνεργατών είναι πάνω από όλα μια καθοριστική επένδυση σε ανθρώπους. Tips για να αποκτήσετε και το κυριότερο, να διατηρήσετε στις επιχειρήσεις σας, τους καλύτερους υπαλλήλους.

Η συνταγή για να κάνετε μια καλή πρόσληψη

Δύσκολοι καιροί. Από τη μια υπάρχει η συνολική και παγκόσμια κρίση της νόσου Covid-19. Από την άλλη μεταβάλλεται το παγκόσμιο οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό τοπίο. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και σοβαρά οικονομικά θέματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να κινούνται έτσι με υψηλές ταχύτητες, να διαθέτουν τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, να έχουν καινοτόμες ιδέες και κυρίως να καταλαβαίνουν γρήγορα τι συμβαίνει γύρω τους.

Όταν, λοιπόν, προσλαμβάνουν προσωπικό, δεν έχουν περιθώρια λάθους, από την άλλη όμως, πρέπει απαραιτήτως να διατηρούν και τους καλύτερους. Όλα αυτά δεν είναι καταστάσεις ευκολίας. Μάνατζερ γρηγορείτε.

Το έχετε ακούσει πολλές φορές: Οι εργαζόμενοι αποτελούν το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του οργανισμού σας. Οι δεξιότητες τους, η γνώση του οργανισμού και τα κίνητρα εργασίας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που διαφοροποιούν την εταιρεία σας από τους ανταγωνιστές.

Ο ρόλος σας ως μάνατζερ είναι να προσελκύετε τα καλύτερα, τα πιο υποσχόμενα ταλέντα στον οργανισμό. Σε κάποιον βαθμό, αυτή είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνετε καθημερινά - να βοηθάτε τα μέλη της ομάδας να βρίσκουν τη θέση τους και να δημιουργείτε ευκαιρίες για να διαπρέπουν.

Απαιτείται όμως και εξέταση της ευρείας εικόνας, όπως με ποιον τρόπο θα βρίσκετε τα κατάλληλα άτομα, πώς θα σχεδιάζετε ικανοποιητικές θέσεις και πώς θα διατηρείτε τα κίνητρα των ατόμων στις συνεχείς διακυμάνσεις της καθημερινής επαγγελματικής ζωής τους, ειδικά όταν έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια νέα πρόσληψη.

Για να κάνετε μια καλή πρόσληψη, πρέπει να μάθετε πρώτα για ποιον λόγο προσλαμβάνετε, θα πρέπει επίσης να καθορίσετε ποιες δεξιότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά θα κάνουν τον υποψήφιο ιδανικό για τις απαιτήσεις της θέσης και του οργανισμού - και αν ταιριάζει με τη νοοτροπία της ομάδας σας. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πρόσληψη ενός λογιστή και την πρόσληψη ενός λογιστή με τις τεχνικές γνώσεις, το δημιουργικό πνεύμα και τις ηγετικές ικανότητες να ηγηθεί της αναβάθμισης των συστημάτων τιμολόγησης που προγραμματίσατε.

Το θέμα δεν είναι να καλύψετε μόνο μια κενή θέση. Η ομάδα σας μπορεί και πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τα άτομα που εισχωρούν σε αυτή. Ένα νέο μέλος που έχει πειθαρχία και είναι δυναμικό μπορεί να ωθήσει την ομάδα για να συστηματοποιήσει τις εργασιακές διαδικασίες της, ενώ κάποιο μέλος με διαπροσωπικές δεξιότητες μπορεί να ενισχύσει τις συνεργατικές σχέσεις. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διαδικασία προσλήψεων, προσεγγίστε την ως μια πρακτική και φιλόδοξη άσκηση. Τα θέματα που θα σας καθοδηγήσουν είναι: «Ποιος μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά καλύτερα;» και «Ποιος θα βοηθήσει την ομάδα μας να αναπτυχθεί;»

Για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, συγκεντρώστε πληροφορίες για την ίδια τη δουλειά, το άτομο που μπορεί να την κάνει καλά και το περιβάλλον στο οποίο θα εργάζεται.

Στη συνέχεια προσδιορίστε τις ευθύνες και τα καθήκοντα της θέσης, κάντε το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου, αξιολογώντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί , περιγράφοντας τη θέση που θα καλύψει. Σημειώστε τέλος ότι οι προσλήψεις με βάση τις δυνατότητες, λειτουργούν καλύτερα από αυτές που είναι υπέρμετρα φιλόδοξες.

Προσοχή λοιπόν και στο ενδεχόμενο να είναι άνθρακας ο θησαυρός!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v